Zo kies je de juiste targetingstrategie voor je campagne

Hoe dieper in de marketingfunnel, hoe groter de impact van targeting

Of je een campagne breed uitzet of specifiek target, hangt af van je doel én waar in de funnel de doelgroep zich bevindt. Soms moet je met hagel schieten, soms met scherp. Het mooie is: bij funda kan het allebei.

Een goed gekozen targetingstrategie is bepalend voor het succes van je campagne. Viral gaan klinkt misschien leuk, maar het is lang niet altijd relevant voor wat je wilt bereiken. Voor welke strategie je gaat, hangt grotendeels af van je doelstelling. Wil je de bekendheid van je merk of product vergroten? Wil je dat meer mensen je merk overwegen? Of gaat het je om keiharde conversie? Elk doel vergt een andere campagnestrategie.

First things first

Belangrijk: om te kunnen sturen op conversie, moet je eerst zorgen dat mensen je kennen. Wat de boer niet kent, dat koopt-ie niet. Heeft een groot deel van je doelgroep nog nooit van je gehoord? Dan is het vaak slim om niet specifiek te targeten, maar juist in te zetten op zoveel mogelijk zichtbaarheid.

Wanneer targeting relevant wordt

Zit het met je bekendheid wel snor en wil je dat meer mensen je merk gaan overwegen? Dan is het belangrijk om te vertellen waarom jij uniek bent en waarom men juist jouw merk zou moeten overwegen. Wat zijn jouw USP’s? Hier wordt targeting relevanter om zichtbaar te zijn bij de juiste doelgroep. Misschien ben je een internetaanbieder met supersnel glasvezelinternet en wil je vooral in beeld komen bij mensen die op het punt staan te verhuizen. Of ben je een leverancier van exclusief natuursteen met vestigingen in Noord-Nederland. Met targeting selecteren we de doelgroep die het beste past bij jouw boodschap. Bijvoorbeeld op basis van regio, budget of plek in de klantroute waar iemand zich bevindt.

Hoe we impact van campagnes meten

In het merendeel van onze campagnes passen we targeting toe. Maar hoe weet je nou of je gekozen strategie ook zoden aan de dijk zet? Claire Alma, Digital Media Consultant bij funda: ‘Een goede CTR zegt niet alles, zeker bij complexere producten. Iemand klikt op een banner, maar hoe groot is de koopintentie? Als je alleen kijkt naar de CTR, ga je voorbij aan het effect van een campagne op naamsbekendheid, merkvoorkeur, winkelbezoek of uitgestelde aankopen.’

Precies dat onderzoeken we met brand lift onderzoek, uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Brand Metrics. Hierdoor kunnen we je na afloop van een campagne precies vertellen wat het effect op merkbekendheid, merkoverweging, merkvoorkeur en actie-intentie was. En dat biedt weer waardevolle input voor een tweede flight of nieuwe campagne.

To target or not to target

Feiko Backhaus, B2B Marketeer bij funda: ‘Uit ons onderzoek blijkt dat targeting een significant effect heeft op campagnes, zeker naarmate je doelstelling dieper in de marketingfunnel ligt. Wil je conversie realiseren, dan kan wel of geen targeting een verschil betekenen van 0,6% versus 2,4% actie-intentie. Ook de merkoverweging loopt gemiddeld op van 2,2% zonder targeting naar 3,5% mét targeting. Dat zijn significante verschillen. Per campagne bepalen we in overleg met klanten welke targetingstrategie het best past bij het doel.’

* Deze gemiddelde resultaten zijn gebaseerd op 42 campagnes op funda voor diverse branches.

Claire Alma

Ook gericht campagne voeren?

Claire denkt met je mee. Zij en onze advertisingconsultants adviseren je graag over de targetingmogelijkheden bij jouw campagne.