Omschrijving
Het domein 'De Merckthoeve' met 3 unieke historische gebouwen nabij het centrum van Eindhoven, bestaande uit een langgevelboerderij, boerderij(stal) en het zeer bijzondere 'Leerlooyershuisje', dit alles op een perceel van maar liefst 3260m². Met een bezichtiging kunnen wij u alle mogelijkheden van dit bijzondere domein tonen.
Voorwoord:
De Merckthoeve aan de Oude Urkhovenseweg is een langgevelboerderij uit 1610. In de middeleeuwen was het een hallenhuis (in het prehistorisch centrum zijn daar nog voorbeelden van). In deze periode kwam de naam 'Merckthoef' als leengoed voor. De Merckthoeve lag aan de markt in Tongelre, het Peellands dialect is "De Merkt", in tegenstelling tot het Kemps dialect[ Eindhoven] waar naar "De Mert" wordt gegaan.
Na de verbouwing in 1832 kreeg het pand de huidige vorm. Onder het zadeldak bevinden zich fraaie raampartijen met kleine hoedenverdeling, voorzien van luiken. Naast de hoeve stond eens een bakhuis dat voor velerlei doeleinden werd gebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de boerderij enige tijd als gaarkeuken in gebruik voor doortrekkende geallieerden. In 1980 werd de boerderij volledig gemoderniseerd. Het is tegenwoordig een restaurant.
Tegen de langgevelboerderij staat het "Bakhuisje" hierin stond vroeger een oven, ook omwonende van het gehucht, brachten hun eigen brouwsel, volgens ruilhandel werd in elkaars behoefte voorzien.
Het Looyershuisje dateert uit het begin van de 16e eeuw. Dit pand kent mooie raampartijen en een opmerkelijk bovenlicht boven de voordeur. Het huisje draagt een pannendak met wolfseinden en het interieur herbergt een fraaie haardpartij. Haar naam dankt het aan de leerlooiers, maar ook aan de schoenmakers die er huisden. Het water van het beekje werd gebruikt voor het leerlooien. Rond de eerste wereldoorlog dreef Bet Rummel hier een snoepwinkel.
Gebouw 1. Leerlooyershuis:
De verdiepte entree biedt direct toegang tot een zeer bijzondere woonkamer: met schitterende balkpartijen, rustieke tegelvloer, met centraal gelegen de schouw.
Aan achterzijde (tuinzijde) bevindt zich een eenvoudige keukeninrichting.
Badruimte met douchecabine, toilet en aansluiting voor wasmachine en droger.
Vanuit de woonkamer is er onder het trapje naar de verdieping toegang tot een kelderruimte.
Verdieping:
Via tussenruimte (bordes) is er toegang tot de slaapruimte. Deze ruimte heeft een slaapgelegenheid aan voorzijde (open ruimte) en een royale afgesloten slaapkamer.
Gebouw 2: Oorspronkelijk 'de stal':
Let op: Dit pand staat nog niet op de kadastrale kaart aangegeven, dit wordt nog gewijzigd.
Dit betreft een grote open ruimte met dames en heren toiletgroepen. Laatst gebruik was feestzaal van crica 140 m² welke uitgevoerd is met deels plavuizen vloer en parket (dansvloer) waaronder vloerverwarming.
Wanden van binnenuit geheel geïsoleerd met glaswol.
Gebouw 3: Hoofdgebouw 'De Merckthoeve':
Ook dit prachtige gebouw heeft momenteel de bestemming horeca, met een feestzaal/restaurant met fraaie balkenpartij, bar en dansvloer, dames en herentoiletten.
Via tussenportaal toegang tot de ruimte die gebruikt kan worden als bijvoorbeeld woonkamer/gastenruimte/aparte eetzaal.
Vanuit deze ruimte toegang tot voorraadkelder en geheel begaanbare zolder met slaapruimte, toiletruimte, opstelling c.v.ketel (AWB Hr ketel). Voorbereiding aanwezig voor badkamer.
Gebouw 4: Restaurantkeuken:
Via gang/sluis toegang tot professionele restaurantkeuken van circa 42m² met alle denkbare apparatuur.
Gebouw 5: Voormalig Bakhuisje:
Nu logeerruimte met douche, wastafel en toilet.
Buitenruimte:
Achter in de tuin bevindt zich een schuur.
De twee lindebomen van maar liefst 26 meter hoog zijn 250 jaar oud en maken het geheel nog meer bijzonder.
Ook bevindt zich een beukenhaag van circa 150 jaar oud aan de westkant van het perceel.
Algemeen:
- Het leerlooyershuis dateert van circa 1505, de woonboerderij en poststal van circa 1610.
- Tezamen met het voormalige raadhuis van Tongelre, de boerderij daarnaast, de oude pastorie ertegenover en het oude looiershuis, draagt de Merckthoeve bij aan het historisch karakter van de vroegere dorpskern van Tongelre.
- De Merckthoeve, grote zaal en het leerlooiershuisje zijn allen een gemeentelijk monument.
- Aan de zijde van het spoor is een groot parkeerterrein wat plaats bied aan ongeveer 20 auto’s. Langs het spoor is een zone vrijgehouden in geval van mogelijke calamiteiten op het spoor. Verder is er een geluidscherm geplaatst langs het spoor.
- Om de historische waarde van de Merckthoeve te waarborgen zullen alle plannen moeten worden voorgelegd aan en/of ontwikkeld in samenwerking met de monumenten afdeling van de gemeente Eindhoven.
- Bestemmingsplan: horeca met wonen
- 7 Fietsminuten van hartje centrum Eindhoven.
- Goede verbindingen met centrum Eindhoven via Tongelreseweg en met Helmond via de N270.
- Alle mogelijke voorzieningen op loop/fietsafstand.
Kenmerken
- Vraagprijs
- € 1.450.000 kosten koper
- Vraagprijs per m²
- € 5.410
- Aangeboden sinds
- Soort woonhuis
- Woonboerderij, vrijstaande woning
- Oppervlakte
- 268 m² wonen / 3.260 m² perceel
- Aantal kamers
- 15 kamers (4 slaapkamers)
- Inhoud
- 1.006 m³
- Energielabel
- Soort bouw
- Bestaande bouw
- Bouwjaar
- 1610
Foto's
© 2001-2024 funda