Oude Schoolstraat 18 A 5257 NA Hedikhuizen

Eyecatcher In de periferie van de Vestingstad Heusden. Een Gulden Snede ontwerp

Hightlighted features

  • Year of construction 1998
  • Living area 291 m²
  • Number of rooms 9
  • Plot size 1,973 m²

Description

A 'Manor House', of which the year of construction is hard to guess, located in the periphery of the 'Fortified Dutch town of Heusden'.

It is a 'Country Residence', on a domain of no less than 1974 m2, with a unique synergy of an iconic country house and a picturesque landscape. It’s quite a “Site”!

This optical experience is accomplished by the application of the 'Golden Section' and carefully chosen details.
The re-purposed historical building-materials and a “Energy Performance Certificate-A”, makes this house into a modern ecologically sustainable home.

So, you will live in an esthetical, well-balanced, retro villa, built barely two decades ago, with surprisingly low costs in energy and maintenance, without the disadvantages of a genuine old building. Even the basement must forgo the old-fashioned dungeon smell.

A real opportunity for an audience passionately looking for a 'vintage country house' in a 'heritage environment'.

First floor
As was very common in former days, all rooms can be reached by a corridor so as you can wander from room to room, a design-concept nowadays rarely applied.

Come on in:
The sensation one gets, entering the hallway with its traditional checkered floor, is that of a space of a formidable height, as one would expect in a house standing over 10 meters tall.

Hallway:
• A Majestic double door entrance to the living room and a glazed door to the kitchen.
• Guest toilet, wardrobe vault and stairway.

Living room:
The bay window offers a panoramic view of the landscape ending in the skyline of 'Heusden'.
• Italian marble fireplace
• Solid parquet floor in herringbone design made of Afzelia wood from Africa.

Kitchen:
The large kitchen with terrace doors and a garden-oriented bay window makes outdoor living a fulfilling experience.
The brushes of the solid pine ceiling have worked their way through the paintwork in an authentic way, as it should be.
No newfangled cliché like a cooking island but a “cooking bay- window “
• Polished granite countertop, real craftsmanship from the local stonemason
• Mediterranean tile floor with underfloor heating.
• Door to basement.

Corridor:
The living quarters and the coach house (garage) are, as on the first floor, interconnected by a corridor. This gangway provides access to the daily toilet, a “gardeners shower”, a large utility room and the gardens.

Second floor
Accessible via a custom-made hardwood stairway in the central hall.

Landing:
As on the ground floor, the two separate buildings are connected. One side of the landing is giving access to the “coach house”. The other side of the landing provides entrance to the main bathroom, 3 bedrooms and the second floor of the house.
Halfway this stretched landing a big built-in wardrobe gives you lots of extra storage space.

Due to the enormous dimensions, it is hardly noticeable that this landing contains 8 doors to individual rooms.

Master bedroom:
• Garden-oriented balcony.
• Main bathroom “en suite”.

Main Bathroom:
This luxury bathroom catches a lot of daylight.
A chandelier suspended high in the ridge of the roof gives an extra dimension to bathing.
• Double bath
• Shower,
• Two sinks
• Underfloor heating.

Other bedrooms:
Two more large bedrooms, now for privileged teenagers with a double bed and desk.
Both with a front view of the landscape.

Third floor
While mounting the steep staircase one becomes aware of the sheer height of this manor.

Landing:
• Balance ventilation hardware, a professional heat recovery installation, that regulates all the rooms in the main house.
• Plenty of storage space.

Attic bedrooms:
Two huge bedrooms with lofty ceilings. One with an oval, the other with a round rose window, which reinforce the perception of an English country house.

Other floors
Coach house:
Although architecturally with a strong reference towards a coach house, this building is designed, destined and prepared to function as an autonomous house.
It has its own roof and is separated from the main building by a cavity wall.

The ground floor, designated to be a kitchen and the living room, is now in use as a garage and a working place for the odd job. The upper level, destined to keep two bedrooms and a bathroom, currently is in use as a study and a big recreation room.

This 'garage wing' has two sets of cambered, wide opening, garage doors. One in the front and one in the back. This makes it a kind of 'drive through' garage. These doors are hung in heavy wooden frames which can be fitted with windows when this wing becomes a private house or office.

Both floors are now connected by a hatch, a preparation to a staircase to be.

Basement:
Straight from the kitchen a wide staircase leads to a wine and pantry basement.
• Dry - fully tiled - lots of headroom - spacious (2mx3mx2.10m)

Balcony
Balcony overlooking the English style garden and the meadow garden behind it.

Garden
Situated near ‘s-Hertogenbosch in a small village on a winding road with pollard willows.
A leafy patch of paradise near the river Maas, with panoramic views all around.

Front yard:
The front garden consists of a semicircular driveway with five large plane-trees and parking spaces for at least 5 cars.

Garden/Backyard:
An English garden, completely walled, with a striking natural stone stairway which leads to the meadow garden on the other side of the ridge.
(everything about the drainage system etc. in the downloadable prospectus)

Meadow garden:
From the top of the ridge you can see into the meadow garden and the surrounding landscape. It is a true bird paradise. The trees and shrubs have been able to reach their full maturity unhindered.

Features
The house is flanked by gates to the backyard, one for accessing the backyard and one for bigger traffic like trailers and machinery.

The sturdy facing bricks and rooftiles of the house were saved from a demolition site.
They once were part of an old monastery, which had to make way for a modern office building.

At the bottom of the dike the remains of an old day-laborer’s cottage were found.
The masonry above the fireplace is done with the cleanly cut stones of that old house.
The excavated old well is restored in its old splendor.

A subtle recurring element, in the paving, the garden walls and the staircase, are the accents of natural stone as a reference to the coping stones on the house.

A ridge runs like a traverse through your domain.

Historically correct: the old dyke (ridge) was built by monks, around 1270 AD.
This medieval dyke is now part of your garden.
The old riverbed has gone forever.

To find out more, please download the detailed prospectus

Features

Transfer of ownership

Asking price
€ 900,000 kosten koper
Asking price per m²
info
€ 3,093
Listed since
2 months
Status
Available
Acceptance
Available in consultation

Construction

Kind of house
Villa, detached residential property
Building type
Resale property
Year of construction
1998
Specific
Double occupancy possible
Type of roof
Combination roof covered with roof tiles
Quality marks
Energie Prestatie Advies

Surface areas and volume

Areas
Living area
291 m²
Other space inside the building
50 m²
Exterior space attached to the building
10 m²
Plot size
1,973 m²
Volume in cubic meters
1,125 m³

Layout

Number of rooms
9 rooms (5 bedrooms)
Number of bath rooms
2 bathrooms and 2 separate toilets
Bathroom facilities
Bath, 2 showers and toilet
Number of stories
3 stories and a basement
Facilities
Alarm installation, balanced ventilation system, skylight, optical fibre, mechanical ventilation, flue and TV via cable

Energy

Energy label
A What does this mean?
Insulation
Roof insulation, double glazing, energy efficient window, draft protection, insulated walls, floor insulation and completely insulated
Heating
CH boiler, fireplace, partial floor heating and heat recovery unit
Hot water
CH boiler
CH boiler
Nefit Ecomline HR (gas-fired combination boiler from 1998, in ownership)

Cadastral data

HEUSDEN G 1105
Cadastral map
Area
1.089 m²
Ownership situation
Full ownership
HEUSDEN G 1583
Area
884 m²
Ownership situation
Full ownership

Exterior space

Location
On the edge of a forest, alongside a quiet road, rural, freestanding location and unobstructed surrounding view
Garden
Back garden, front garden and side garden
Back garden
1.392 m² (58 meter deep and 24 meter broad)
Garden location
Located at the east accessible via the rear
Balcony/roof garden
Balcony present

Garage

Type of garage
Built-in
Capacity
2 cars
Facilities
Loft, electricity, heating and running water
Insulation
Completely insulated

Parking

Type of parking facilities
Parking on private property and public parking

Commercial property

Consulting rooms
Not yet present but possible (built-in)

Map

Map is loading...

Cadastral boundaries Buildings

Travel time

See how long it takes you to travel from this house to for example your work or family.

Market insights Beta

Avg. asking price

Hedikhuizen

All of Hedikhuizen

Not enough data available to show the average asking price.

arrow-right What does this mean?
Avg. asking price per m2

Hedikhuizen

All of Hedikhuizen

Not enough data available to show the average asking price per m2.

arrow-right What does this mean?
Need help with buying?

A real estate agent can give you more insights in the housing market.

arrow-right Find an agent
Based on homes that were sold in this neighborhood in the past year. More information

Oude Schoolstraat 18 A

€ 900,000 k.k.