vraag & antwoord

Heb ik een aankoopmakelaar nodig om mijn volgende huis te vinden?

Gepubliceerd op - leestijd

Extra expertise en zekerheid

Je huidige woning wordt verkocht en je gaat op zoek naar een nieuwe woning die gelijkvloers is, in een andere buurt ligt, meer bergruimte heeft of juist een grotere tuin. Heb je geen idee waar je moet beginnen met zoeken, of kijk je op tegen de onderhandelingen? Dan is een aankoopmakelaar misschien wel iets voor jou.

Een aankoopmakelaar is niet verplicht wanneer je een huis gaat kopen, maar het kan je veel opleveren. Een aantal redenen waarom je een aankoopmakelaar zou willen inschakelen:

Realistische woonwensen

Je weet aan welke kenmerken jouw nieuwe woning moet voldoen en je hebt misschien ook wel de ideale buurt voor ogen, maar is de combinatie van deze wensen wel haalbaar met jouw budget? Samen met de aankoopmakelaar bekijk je welke woonwensen in jouw situatie realistisch zijn. Misschien brengt hij of zij je ook nog wel op ideeën waar je zelf niet eerder aan hebt gedacht. Toch ook nog even in een buurt of dorp verderop kijken, juist wel zoeken naar een appartement of net een prijsklasse lager. En dat brengt ons gelijk bij de volgende reden: tijd.

funda functionaliteit  Wat is je huidige woning waard?
Bereken het met de Waardecheck

Het scheelt je tijd

Van tevoren haalbare woonwensen bepalen kan een hoop teleurstelling voorkomen. Denk aan bezichtigingen die misschien niet nodig waren geweest omdat de buurt toch niet naar je zin is of het huis niet de sfeer heeft waar je eigenlijk naar op zoek bent. Daarnaast controleert de aankoopmakelaar in een later stadium de koopakte zodat jij je niet helemaal hoeft te verdiepen in alle juridische termen. Ook het contact met de verkoopmakelaar wordt door de aankoopmakelaar onderhouden.

Advies na de bezichtiging

Heb je samen met de aankoopmakelaar een woning bezichtigd? Dan adviseert hij je daarover door aan te geven wat de bouwkundige staat is, hoe het staat met het onderhoud en de mogelijkheden die de woning voor jou (in de toekomst) biedt.

Ervaring en juridische kennis

Een huis kopen doe je niet vaak, voor een aankoopmakelaar is het daarentegen dagelijkse kost. Hij heeft dan ook alle ervaring en expertise om jou aan een droomhuis te helpen voor een goede prijs. Ook qua juridische kennis hoef je je geen zorgen te maken en weet je zeker dat aan alle voorwaarden is gedacht wanneer je een nieuw huis gaat kopen. Weet je in elk geval zeker dat je geen kettingbeding over het hoofd zal zien!

Direct actie ondernemen

De makelaars zien elke dag het nieuwe aanbod online komen en kunnen daardoor snel actie ondernemen wanneer er weer een huis te koop komt. Wellicht dat een nieuwe woning niet door de filters van jouw zoekopdracht komt, maar het huis in de ogen van je aankoopmakelaar toch potentie heeft. Zo weet je zeker dat je geen enkel huis mist en op tijd bent met het inplannen van een bezichtiging.

Lagere koopsom

Een aankoopmakelaar kan door zijn ervaring op het gebied van onderhandelen op een lagere koopsom uitkomen dan jou wellicht was gelukt. Hij heeft inzicht in de recente verkoopprijzen in de omgeving en kent de markt. Daardoor kan een aankoopmakelaar een goede strategie uitstippelen om op een voor jou zo gunstig mogelijke koopsom uit te komen.

tip  Even opfrissen. Weet jij wat een aankoopmakelaar precies doet? En welke voordelen een aankoopmakelaar heeft?
Lees het hier

Kan mijn verkoopmakelaar ook mijn aankoopmakelaar zijn?

Als je ervoor hebt gekozen om je huidige woning via een verkoopmakelaar te verkopen, kun je hem ook vragen jou te begeleiden bij de aankoop van je nieuwe woning. Zie je een huis te koop staan waar je interesse naar uitgaat, dan mag de verkoopmakelaar van dat betreffende huis niet tegelijkertijd jouw aankoopmakelaar zijn. Een makelaar kan per huis namelijk maar opkomen voor de belangen van één partij.

Een makelaar helpt je verder

Of je nu een huis koopt of verkoopt: een makelaar helpt je om het maximale uit je mogelijkheden te halen. Voor een soepel proces met een gunstige afloop.