vraag & antwoord

Ik heb mijn huis verkocht, welke verzekeringen moet ik overzetten?

- leestijd

Sommige verzekeringen beëindig je, andere neem je mee

Je woning is verkocht en het is tijd voor al het papier- (of tegenwoordig meer digitale) werk: abonnementen wijzigen, adreswijzigingen doorgeven, en … alle aan de woning gekoppelde verzekeringen beëindigen of overzetten naar je nieuwe woning. Hetzelfde doe je met de verzekeringen gekoppeld aan de hypotheek. Hoe pak je het aan?

In de meeste gevallen worden aan de hypotheek gekoppelde verzekeringen beëindigd. Verzekeringen voor de woning en de bezittingen worden meestal overgezet naar een andere woning, maar dat is niet altijd mogelijk.

De opstalverzekering omzetten

Een onmisbare verzekering voor huiseigenaren is de opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd. Bij schade aan het huis keert de verzekeraar een bedrag uit waarmee je de schade kunt laten herstellen, mits de oorzaak van de schade in de polisvoorwaarden is genoemd. Het grootste gevaar is brandschade, maar dat is nog maar een van de dekkingen. De meeste huiseigenaren hebben de zogenaamde extra uitgebreide opstalverzekering. Naast dekking tegen brand, kun je ook schade claimen die is veroorzaakt door onder andere:

  • storm, hagel en blikseminslag
  • ontploffingen
  • diefstal en inbraak (gaat vaak om braakschade aan het huis)
  • vandalisme
  • aanrijding door een motorrijtuig tegen het huis
  • schade door neerslag en lekkage
  • hak- en breekwerk bij het opsporen van lekkageschade

Als je na verkoop van je huis gaat huren, kun je de opstalverzekering simpelweg beëindigen, maar als je naar een andere koopwoning gaat, neem je hem mee.

De inboedelverzekering meenemen

De opstalverzekering biedt zoals gezegd dekking tegen schade aan het huis en ook alle bezittingen die vastgenageld zitten aan het huis, bijvoorbeeld een keuken of een inbouwkast. De losse spullen in het huis heb je verzekerd met een inboedelverzekering. Ook hierbij gaat het meestal om de extra uitgebreide verzekeringsvorm. De dekking is vergelijkbaar met de woonhuisverzekering. Na verkoop van je huis kun je deze verzekering meenemen naar de nieuwe woning, ook als het een huurhuis is.

De aansprakelijkheidsverzekering

Huiseigenaren zijn aansprakelijk voor schade veroorzaakt door de eigen woning, bijvoorbeeld door een door storm losgeraakte dakpan of een dakkapel. De huiseigenaar is verantwoordelijk voor dergelijke schade. Hier heb je, als het goed is, een aansprakelijkheidsverzekering voor afgesloten. Na verkoop van je huis pas je deze verzekering dan ook aan. Koop je geen huis, maar ga je huren? Ook dan blijft het een belangrijke verzekering die je zeker niet beëindigt na de verkoop, je blijft immers verantwoordelijk voor schade aan anderen door jouw schuld.

Tijdelijk twee adressen verzekeren

Meestal is de situatie zo dat je al een ander huis koopt of huurt voordat je de oude woning via de notaris overdraagt op de kopers. Hierdoor heb je tijdelijk twee te verzekeren adressen. Daar hebben verzekeraars oplossingen voor. Ze kunnen in de administratie aantekenen wanneer de dekking op de beide huizen ingaat en weer stopt. Wees hier wel nauwkeurig in, want de data die de verzekeraar hanteert moeten ook overeenkomen met de werkelijkheid. Anders loop je nog steeds risico’s. Het wordt een financiële (en emotionele) nachtmerrie als je oude of je nieuwe koophuis in brand vliegt en je bent (nog) niet of niet meer verzekerd.

Wat kun je met de overlijdensrisicoverzekering?

De overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan de oude hypotheek kun je mogelijk meenemen naar de volgende hypotheek, maar het is maar de vraag of dat verstandig is. Deze verzekering keert uit bij overlijden van een van de huiseigenaren vóór de einddatum van de verzekering. Meestal zal de oude verzekering niet passen bij de nieuwe hypotheek en jouw gewijzigde financiële situatie. Je hebt mogelijk een hogere uitkering nodig bij overlijden of de looptijd moet verlengd worden. Het verzekerde bedrag en de looptijd kun je vaak wel aanpassen in een bestaande overlijdensrisicoverzekering, maar je zult opnieuw gezondheidsvragen moeten beantwoorden. Plus, de overlijdensrisicoverzekering is veel goedkoper geworden de laatste jaren, dus het kiezen voor een nieuwe verzekering kan je ook een besparing opleveren.

tip  Als jouw gezondheid verslechterd is na het afsluiten van de huidige overlijdensrisicoverzekering, is het mogelijk raadzaam om toch de oude overlijdensrisicoverzekering aan te houden. Beëindig ’m in ieder geval pas ná het accepteren van de aangevraagde verzekering door de verzekeraar. Zo voorkom je dat je geen overlijdensrisicoverzekering meer kunt krijgen.

Win advies in over de overige aan de hypotheek gekoppelde verzekeringen

Tegenwoordig zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek gebruikelijke hypotheekvormen, maar aan oude hypotheekvormen kunnen verzekeringen gekoppeld zitten waar een vermogen in is opgebouwd. Deze hypotheken waren erop gericht om met een opgebouwd kapitaal de hypotheek op de einddatum volledig of deels af te lossen. Voorbeelden hiervan zijn de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek. Ook kun je een woonlastenverzekering hebben die uitkeert na arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Na verkoop van het huis kun je deze verzekeringen beëindigen, maar je kunt ze ook meenemen naar de volgende hypotheek. Neem deze verzekeringen in ieder geval mee in de gesprekken met de hypotheekadviseur.

De verzekeringen hebben dus zeker de aandacht nodig na verkoop van je huis. Nieuwe verzekeringen afsluiten kan, maar is niet altijd nodig en niet altijd aan te raden.