• Onder bod

Stationsstraat 124 3851 NL Ermelo Ermelo

Uitgelichte kenmerken

  • 237 m² wonen
  • 1.966 m² perceel
  • 4 slaapkamers

Omschrijving

VILLA KORPER SEBA
Aan het begin van de Stationsstraat - randje centrum - staat Villa Korper Seba. Dit fraaie pand uit 1885 was ooit eigendom van de voormalig geneesheer-directeur van Landgoed Veldwijk. Na een nieuwe bestemming als onder meer kinderdagverblijf, is het pand tijdelijk in gebruik als projectkantoor voor de ontwikkeling van De Hooge Riet. Hoge plafonds met ornamenten en een weelderige trappartij herinneren aan de rijke bouw van begin 19e eeuw. De zonnige serre zorgt voor een prachtige lichtinval. Alsof het altijd lente is.

WONEN OP DE HOOGE RIET
Na jaren van leegstand krijgt De Hooge Riet een nieuwe toekomst. Dat geldt voor het monument én voor het park! De Hooge Riet wordt een plek om te wonen en te genieten. Stelt u zich eens voor: vanaf uw terras kijkt u uit over glooiende grasvelden met historische bomen. Hoor de vogeltjes, volg een eekhoorn van tak naar tak. Woon je op De Hooge Riet, dan is het park het verlengde van eigen terras.

HISTORIE EN TOEKOMST
De Hooge Riet maakt deel uit van Landgoed Veldwijk. Veldwijk en De Hooge Riet kennen een boeiende historie. Het hoofdgebouw is in 1939 ontworpen als sanatorium voor welgestelden. Licht, lucht, ruimte en rust waren de ingrediënten. Vanwege de cultuurhistorische waarde is het gebouw aangemerkt als rijksmonument. Na jaren leegstand is het nu toe aan een nieuwe toekomst. De bestaande panden in het park krijgen een nieuwe bestemming. Wonen en/of werken in een van deze unieke gebouwen wordt realiteit! Verspreid in het historische park komen sfeervolle tweelaagse terraswoningen. De woningen zijn levensloopbestendig. Aan de lommerrijke lanen langs het park worden royale twee-onder-een-kapvilla’s gebouwd en in het monument worden karakteristieke appartementen gerealiseerd.

UNIEKE LIGGING
Park De Hooge Riet grenst aan het gezellige centrum van Ermelo met volop keuze uit restaurants, café’s en een theater. Het NS station ligt pal voor het park: 20 minuten naar hartje Amersfoort, in 30 minuten in Utrecht of Zwolle. De A28 ligt op een paar minuten autorijden.

PLANNING NIEUWBOUW EN MONUMENTEN
Op De Hooge Riet komen in het monument 32 unieke appartementen. Aan de achterzijde van het monument komen 28 tweelaagse terraswoningen. Langs de Horsterweg en de Hortensialaan komen tien twee-onder-een-kapvilla’s. De onherroepelijke vergunning wordt eind juni 2021 verwacht. De bouwwerkzaamheden starten rond de zomer van 2021, en in ieder geval na het broedseizoen (half juli). De verkoop van zowel de nieuwbouw als de appartementen is in volle gang en er zijn al veel koopcontracten getekend. De volgende fase in project De Hooge Riet is de start verkoop van de bestaande panden. Een aantal unieke gebouwen met elk een eigen historie.

MONUMENTEN
Een aantal bijzondere panden is een rijksmonument of een gemeentelijk monument. Wat is het verschil?
Een rijksmonument is een gebouw dat door cultuurhistorische waarde en schoonheid van nationaal belang is. Rijksmonumenten vallen onder de Erfgoedwet. Dit betekent dat de eigenaar zich moet houden aan de instandhoudingsplicht en zorgt dat het monument zodanig onderhouden wordt dat instandhouding van het object en de monumentale bouwkundige elementen gewaarborgd is. Meer informatie staat op de website van cultureelerfgoed.nl.
Een gemeentelijk monument is door de gemeente als zodanig aangemerkt omdat het van plaatselijk of regionaal belang is. De gevel en de constructie zijn beschermd. Alle wijzigingen die aan deze onderdelen worden uitgevoerd, moeten eerst getoetst worden door de gemeentelijke monumentencommissie. Meer informatie staat op: EN WERKEN OP EEN LANDGOED
Met de andere bewoners bent u mede-eigenaar van deze bijzondere woonomgeving. U bent mandelig eigenaar. Mandelig is een woord dat niet vaak voorbijkomt in de Nederlandse taal en staat voor een bijzondere vorm van mede-eigendom. Iedereen die een aandeel heeft in een mandelig terrein is samen met de andere eigenaren, verantwoordelijk voor het beheer van het mandelige terrein. Op de Hooge Riet zijn de binnentuinen en het landgoed mandelig. Voor het beheer hiervan worden twee stichtingen gevormd: stichting Binnentuinen en stichting Landgoed. Besluit u met andere bewoners een groencommissie te vormen en onder supervisie van een professionele hovenier zelf ook werkzaamheden uit te voeren, dan kunnen de genoemde bijdragen wijzigen.

Villa Korper Seba valt buiten deze stichtingen en derhalve is er geen bijdrage verschuldigd.

KENMERKEN
Adres: Stationsstraat 124, 3851 NL Ermelo
Bouwjaar: 1885.
Monument: Het pand is een gemeentelijk monument. Dit betekent dat de gevel en de constructie beschermd zijn. Alle wijzigingen die aan deze onderdelen worden uitgevoerd moeten eerst getoetst worden door de gemeentelijke monumentencommissie.
Bestemming: De huidige bestemming is een kantoorfunctie. Het bestemmingsplan biedt ruimte voor een woonfunctie of kleinschalige horeca met een terras.
Kavel: De kavel valt binnen het plangebied van De Hooge Riet. De totale oppervlakte van de eigen kavel is: ca 1.966 m².
Parkeren: Op eigen terrein is plek voor tenminste 4 auto’s.
Installatie(s): De woning is voorzien van gas, water en elektra. Ook is er een aansluiting op de riolering.
Inhoud en gebruiksoppervlakte: Het pand heeft een bruto inhoud van 1.037 m³ en ca.
237 m² gebruiksoppervlakte wonen verdeeld over de begane grond (ca. 144 m²) en
de eerste verdieping (ca. 93 m²).

Levering: ‘as is where is’.

Bieden vanaf € 700.000,- K.K.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 700.000 kosten koper
Vraagprijs per m²
€ 2.954
Aangeboden sinds
2 maanden
Status
Onder bod
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Villa, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1885
Specifiek
Monumentaal pand
Soort dak
Zadeldak bedekt met pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
237 m²
Perceel
1.966 m²
Inhoud
1.037 m³

Indeling

Aantal kamers
10 kamers (4 slaapkamers)
Aantal badkamers
1 badkamer en 1 apart toilet
Badkamervoorzieningen
Ligbad en toilet
Aantal woonlagen
2 woonlagen en een kelder

Energie

Voorlopig energielabel
G Wat betekent dit?

Kadastrale gegevens

ERMELO A 1234
Kadastrale kaart
Oppervlakte
1.966 m² (deelperceel)
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Tuin
Tuin rondom
Balkon/dakterras
Balkon aanwezig

Garage

Soort garage
Parkeerplaats

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.