Molenstraat 12 5688 AD Oirschot Oirschot-Centrum

Uitgelichte kenmerken

  • 233 m² wonen
  • 445 m² perceel
  • 4 slaapkamers

Omschrijving

Op een prachtige locatie, in het gezellige centrum van Oirschot gelegen vrijstaande monumentale woning gebouwd tussen 1600 en 1650. Dit 17e eeuwse sfeervolle rijksmonument met dwarswolfdak en vele authentieke architectonische elementen is in 1970 grondig gerestaureerd. De woning beschikt over een eigen oprit, een werkkamer, een woonkamer aan de straatzijde en een woonkamer aan de tuinzijde, 4 slaapkamers (met mogelijkheid tot 5) en een ruime privacy biedende zonnige achtertuin op het oosten met een fijne terrasoverkapping. Deze woning is er absoluut een met karakter, een unicum gelegen in het hart van Oirschot nabij de gezellige markt met al zijn voorzieningen en nabij speel- en groenvoorzieningen aan de Kanaalzone.

• Bouwjaar tussen ca. 1600 en 1650
• Inhoud woning ca. 882 m³
• Woonoppervlakte ca. 233 m²
• Overige inpandige ruimte ca. 20 m²
• Externe bergruimte ca. 12 m²
• Perceel ca. 445 m²

Begane grond:
Het is meteen sfeervol binnenkomen in de royale ontvangsthal met de zeer grote authentieke schouw in schoon metselwerk, de antieke plavuizen op de vloer, het houten raamkozijn met roedeverdeling en de wanden in schoon metselwerk en grof schuurwerk. De hal biedt toegang tot de trapopgang naar de eerste verdieping, de woonkamer aan de voorzijde van de woning, de werkkamer aan de straatzijde, de keuken, de meterkast (met ruim voldoende groepen, slimme meters, krachtstroom en aardlekvoorzieningen) en tot de deels betegelde toiletruimte met staande closet en fontein.
Werkkamer is aan de voorzijde van de woning gelegen en biedt middels het houten raamkozijn met roedeverdeling uitzicht op de straat. Het houten balkenplafond en de oude houten constructieve elementen zijn in het zicht gelaten en geven karakter aan de ruimte. De vloer is afgewerkt met een lichte laminaatvloer in houtlook en wanden met grof schuurwerk.
De gezellige woonkamer met een zithoek aan de voorzijde van de woning ademt de oude sfeer van weleer uit. De oude elementen zoals het houten balkenplafond, de grote schouw in schoonmetselwerk, de houten constructieve balken en de antieke plavuizen dragen hier zeker aan bij. De antieke plavuizen (met uitzondering van de werkkamer) en het grove schuurwerk in een lichte tint op de wanden vindt u op de gehele begane grond terug.
De zithoek biedt zicht op het vroeg 12e -eeuwse kerkje aan het Vrijthof aan de voorzijde van de woning en op de steeg aan de zijgevel. Daarnaast heeft men vanuit hier zicht op en toegang tot de verhoogde eethoek in het middengedeelte van de woning. De grote kachel (een allesbrander) is aangesloten op het CV-net. Verder beschikt deze ruimte over een vaste houten kast in de hoek van de ruimte. Ook de royale eethoek doet recht aan het monumentale karakter van de woning. De oude elementen die een authentieke oude sfeer geven aan de woning zijn hier wederom aanwezig. Zo beschikt ook deze ruimte weer over een in schoonmetselwerk uitgevoerde grote schouw. De ruimte heeft bovendien een leuke visuele relatie met de keuken middels een fraaie met hout omlijste doorkijk in de wand tussen de beide ruimtes. De ruime eethoek biedt plek voor een vrijstaande opstelling van de eettafel. Vanuit de eethoek heeft men middels houten loopdeuren toegang tot de keuken en tot de woonruimte aan de achterzijde van de woning.
De keuken met keukeninrichting in een rechte opstelling biedt uitzicht op de tuin.
De ruimte is in een lichte kleurstelling uitgevoerd en beschikt over kastruimte met vol houten deuren en lades en een antracietkleurig composiet werkblad. De spatwand is uitgevoerd in een lichte wandtegel. De keuken is verder voorzien van een gootsteen met lekbak, een close in boiler, een 4-pits keramische kookplaat, een RVS afzuigkap, een oven (AEG), een vaatwasser (Miele), koelkast en een vriezer. Daarnaast is er een ruime vaste voorraadkast aanwezig in het portaal tussen de keuken en het woongedeelte aan de achterzijde van de woning. Dit portaal biedt tevens toegang tot de achtertuin. De stenen trap in de keuken leidt naar de ruime kelder.
De kelderruimte bestaat uit een voorportaal die toegang biedt tot twee afzonderlijke gewelfde (wijn-) ruimtes op stahoogte. De ruimtes zijn voorzien van licht en elektra.
Aan de achterzijde van de woning is een tweede woonruimte gesitueerd. De ruimte is bereikbaar via een portaal vanuit de keuken en vanuit de verhoogde eethoek in het midden gedeelte van de woning. Dit is een fijne lichte en gezellige ruimte die uitzicht biedt op de achtertuin. De ruimte is in dezelfde kenmerkende sfeer afgewerkt als de overige ruimten in huis. Deze living is ingericht met een eet-/werkhoek in het verlaagde gedeelte en beschikt over een vrijstaande zithoek aan de andere zijde van de ruimte. Bij het zitgedeelte bevindt zich een gashaard en een grote vaste kast (voorheen een bedstede). Middels een loopdeur in de achtergevel is de tuin te bereiken. In de zijgevel bevindt zich een loopdeur naar de steeg aan de zijkant van de woning.

1e Verdieping:
De overloop, gelegen direct onder de schuine kap heeft een uiterst sfeervolle uitstraling door het houten spant in zicht en de houten dak- en vloerafwerking. De overloop is buitengewoon ruim en biedt toegang aan 4 ruime slaapkamers (mogelijkheid tot 5), de badkamer, een berging en beschikt daarnaast over diverse bergruimtes achter knieschotten en vlieringen (bereikbaar via luiken boven enkele slaapkamers).
De ruime en sfeervolle ouderslaapkamer met de houten spanten in het zicht, is aan de voorzijde van de woning gelegen. De kamer beschikt over een ruime vaste kast en biedt direct toegang tot de badkamer ‘en suite’. De tweede slaapkamer is gelegen aan de tuinzijde. Dit is een zeer ruime en fijne lichte kamer. Voorheen waren dit meerdere slaapkamers en naar wens zou men deze ruimte weer kunnen herverdelen in twee kamers. De kamer met houten plafond- en wandafwerking en drie dakramen is ingericht met twee vaste kasten en een wastafel. Slaapkamer 3 is aan de voorzijde van de woning gelegen en is voorzien van een dakraam en een raam in de zijgevel. Het is een lichte kamer die is afgewerkt met een houten vloer, houten plafond- en wanddelen en grof schuurwerk. De kamer heeft een eigen wastafel en een grote vaste kast onder de kap. Helemaal aan de achterzijde van de woning bevindt zich nog een vierde slaapkamer met een eigen wastafel en een bergruimte met CV (Remeha).
De grotendeels betegelde badkamer met houten plafondafwerking en spanten in het zicht is compleet ingericht en in een lichte kleurstelling uitgevoerd. De ruimte beschikt over natuurlijk daglicht middels een dakraam met dubbel glas.
De badkamer is voorzien van een kunststof ligbad met thermosstaatkraan en handdouche, een design radiator, een douchecabine met thermosstaatkraan, een wastafel met meubel met soft-close lades en een staande closet.

Buitenruimte:
De privacy biedende en ruime achtertuin is op het oosten gelegen en voorzien van sierbestrating, borders met vaste volwassenbeplanting, stenen erfafscheidingen en een gazon. De tuin vangt vrijwel de gehele dag de zon waardoor het hier heerlijk verblijven is. Achter in de tuin bevindt zich een met pannen gedekte terrasoverkapping. In de zomer is de overkapping prachtig begroeid met blauwe regen. Deze overdekte buitenruimte beschikt over licht en elektra. De tuin beschikt verder over een buitenkraan, een houten schuur en een waterput (gedicht).
De grote houten poort aan de zijgevel van de woning biedt toegang tot de oprit.

De monumentale woning met houten luiken en kozijnen in een traditionele kleurstelling is gelegen in het gezellige centrum van Oirschot nabij de enerverende markt en diverse winkelvoorzieningen.
De straat is voorzien van volwassen groen en gelegen nabij het Wilhelmina kanaal met zijn wandelpromenade en speelvoorzieningen.

Algemeen:
Historische achtergrond woning:
Het 17e eeuws dorpshuis met dwars wolfdak is een rijksmonument, waarvan een lijst van bewoners teruggaat tot ca 1650. Begin 19e eeuw heeft een splitsing van de woning plaatsgevonden, waarbij 3 afzonderlijke wooneenheden ontstonden. Bij de grondige restauratie in 1970 zijn die weer samengevoegd tot één met de huidige indeling. De grote schouwen in iedere kamer (5 stuks vóór 1970, waarvan nog 3 gerestaureerde aanwezig) zorgen voor een a-typische indeling en rechtvaardigen de veronderstelling dat het huis onderdak bood aan verschillende kanunniken, die ieder een eigen vertrek tot hun beschikking hadden. Ook de ligging vlakbij de kerk en aan de z.g. Kanunnikensteeg zijn argumenten hiervoor.

• Bouwjaar tussen 1600-1650, inhoud woning ca. 882 m³, woonoppervlakte ca. 233 m², overige inpandige ruimte ca. 20 m², externe bergruimte ca. 12 m², perceel ca. 445 m².
• Rijksmonument met vele authentieke architectonische elementen.
• In 1970 grondig gerestaureerd.
• Centrale verwarming middels combiketel (type Remeha ).
• Woning is voorzien van houten kozijnen met roedes en enkel glas (met voorzet ramen).
• Woning is voorzien van spouwmuren.
• Betonnen begane grond en houten 1e verdiepingsvloer.
• Twee ruime woonkamers, werkkamer, 4 slaapkamers (met mogelijkheid tot 5) en vrijstaande houten berging.
• Ruime privacy biedende en zonnige achtertuin op het oosten.
• Eigen oprit.
Gelegen in het karakteristieke centrum van Oirschot met al zijn voorzieningen en de monumentale

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 795.000 kosten koper
Vraagprijs per m²
€ 3.412
Aangeboden sinds
4 maanden
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Herenhuis, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1600
Specifiek
Monument
Soort dak
Zadeldak bedekt met pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
233 m²
Overige inpandige ruimte
20 m²
Externe bergruimte
12 m²
Perceel
445 m²
Inhoud
882 m³

Indeling

Aantal kamers
7 kamers (4 slaapkamers)
Aantal badkamers
1 badkamer en 1 apart toilet
Badkamervoorzieningen
Ligbad, douche en toilet
Aantal woonlagen
2 woonlagen en een kelder
Voorzieningen
Dakraam, natuurlijke ventilatie, rookkanaal en TV kabel

Energie

Energielabel
Niet verplicht
Isolatie
Dakisolatie en voorzetramen
Verwarming
Cv-ketel
Warm water
Cv-ketel
Cv-ketel
Remeha (gas gestookt combiketel, eigendom)

Kadastrale gegevens

OIRSCHOT F 7599
Kadastrale kaart
Oppervlakte
445 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg en in centrum
Tuin
Achtertuin
Achtertuin
360 m² (24 meter diep en 15 meter breed)
Ligging tuin
Gelegen op het oosten bereikbaar via achterom

Bergruimte

Schuur/berging
Vrijstaande houten berging
Voorzieningen
Elektra

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Op eigen terrein

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.

Molenstraat 12

€ 795.000 k.k.