• Verkocht

Lorentzkade 22 2313 GB Leiden

Uitgelichte kenmerken

  • 152 m² wonen
  • 147 m² perceel
  • 5 slaapkamers
€ 695.000 k.k.

Verkoopgeschiedenis

Aangeboden sinds
2 augustus 2020
Verkoopdatum
3 augustus 2020
Looptijd
1 dag

Omschrijving

DIT WOONHUIS IS VERKOCHT. Hierdoor is het DIGITALE OPEN HUIS VIA INSTAGRAM van aanstaande WOENSDAG 5 AUGUSTUS a.s. VAN 14:00 tot 15:00 UUR komen te VERVALLEN. Helaas moeten wij u dus voor dit huis teleurstellen. Maar niet getreurd. LEK® heeft vaker hele leuke huizen te koop! Nieuwsgierig? Bel of mail gerust indien u nieuwsgierig bent naar deze huizen.

---------------------------------------------------------------------------

'SFEERVOL WONEN NABIJ DE LEIDSE BINNENSTAD'

Dit gaaf bewaard gebleven, goed onderhouden Rijksmonument is gelegen aan de gewilde Lorentzkade. De huizen tussen Petrus-pastorie en Zeemanlaan behoren tot het mooiste rijtje van de Krophollerdriehoek. De ligging, het uitzicht en de rust zijn zonder meer subliem. Dit woonhuis biedt vrij uitzicht aan de voorzijde over een groot plantsoen dat aan vaarwater gelegen is. Altijd al een sloepje voor de deur willen hebben? En ook nog een mogelijkheid voor een grote zongerichte (zuidwestelijk) gelegen achtertuin met berging en een achterom? Nu kan het! Deze prachtige woning beschikt nog over zeer veel authentieke en charmante 30-er jaren details en is op een schitterende locatie gelegen.

Vereniging Oud Leiden is zeer enthousiast over dit huizenblok en heeft er het volgende over geschreven:
“De rijtjeshuizen uit 1934-1935 aan de Lorentzkade zijn van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische alsook typologische waarde vanwege de inwendig overwegend gaaf bewaard gebleven vormgeving in de bouwstijl van de Delftse School, als karakteristiek werk in het oeuvre van A.J. Kropholler en H.A. van Oerle. In stedenbouwkundig opzicht zijn de rijtjeshuizen van betekenis vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de St. Petruskerk en pastorie en de beeldbepalende ligging aan de Lorentzkade.” Rijksmonument Lorentzkade 22 (monumentnummer 515069).

Het is een zeer fraai en ruim woonhuis met 5 -mogelijk zelfs 6 slaapkamers (zolder)- verdeeld over 4 etages. Van buiten beseft u niet hoeveel ruimte de woning binnen biedt. Dit woonhuis beschikt over meerdere authentieke details waaronder originele wandtegels in de vestibule, zeer veel goed bewaard gebleven glas-in-loodramen, hoge plafonds, een erker in de woonkamer en paneeldeuren op alle etages.

Bekijk alvast voor een goede 1e indruk de uitgebreide fotoreeks, de 360 graden foto's, de overzichtelijke plattegronden (2- en 3- dimensionaal) met virtuele tour, de professionele film op Funda (of Youtube). Indien u nu gelijk al door het huis wilt lopen, kunt u via een indrukwekkende 3D tool van Matterport op Funda direct het huis bezichtigen. Veel kijkplezier!

Indeling:
Begane grond:
Voordat we naar binnen gaan, wijzen wij u op de fantastische ligging aan de voorzijde. Dit woonhuis ligt in het verlengde van de 'Stadsmolensloot' die uitkomt op de Zoeterwoudsesingel. U kijkt vrij uit over het water en het voorgelegen plantsoen. De rust en ruimte zijn, zeker gezien de directe nabijheid van de Leidse binnenstad, zonder meer uniek te noemen. Toch is de wijk zeer levendig, met scholen, kleine speeltuintjes, sportverenigingen en buurtwinkels op loopafstand. Een zeer levendige en groene locatie. De voortuin is ruim en biedt voldoende afstand tot de openbare weg voor privacy in de woonkamer. De voortuin is op het Noordoosten gelegen waardoor u heerlijk in de ochtendzon in uw voortuin kunt genieten van de 1e kop koffie. Via de voordeur is de vestibule met authentieke 'zwenkdeur' te betreden. Leuk detail is de achthoekige hal die u verwelkomt. Een ruime hal die een toiletruimte + ruime bergkast herbergt en toegang verschaft tot de woonkamer en keuken.

Allereerst de woonkamer. Direct bij binnenkomst van de woonkamer vielen ons 2 dingen direct op. 1: het vele licht dat ons tegemoet kwam door de hoge ramen en openslaande deuren naar de achtertuin. 2: het zeer fraaie en vrije uitzicht aan de voorzijde via de erker. Van origine beschikken deze woningen over een kamer-en-suite. In dit woonhuis is de en-suite niet meer aanwezig. Hierdoor is er een zeer ruime woonkamer ontstaan waar veel licht naar binnen stroomt. In de voorkamer is een smaakvolle open haard aanwezig. In de achterkamer is er een 'doorgeef'-luik gecreëerd van de keuken naar de woonkamer. Enkele buurtbewoners hebben hier een doorbraak gerealiseerd, waardoor er een nog grotere keukenruimte met aangrenzende een eetkamer ontstaat. Hiervoor dient u wel een vergunning aan te vragen. Dit in verband met de rijksmonumentale status.
Aan de achterzijde openslaande deuren naar de zeer zonnige en keurig verzorgde achtertuin (ZW).

Via de hal met verzorgde toiletruimte is de keuken te betreden. De smaakvolle en zeer praktisch ingedeelde en opgestelde keuken biedt veel ruimte voor de kookliefhebber. Er is heel vernuftig met de ruimte omgesprongen waardoor er aan weerszijden van de keuken kasten en een werkblad zijn gecreëerd. Het zeer smaakvolle werkblad is vervaardigd van Belgisch hardsteen waarin een 1,5 rvs spoelbak is ingefreesd alsook een grote 5 pits gaskookplaat. Een vaatwasser en tafelmodel koelkast alsook een grote combi- oven/ magnetron. Vanuit de keuken is de tuin te bereiken.

De tuin is een genot voor de liefhebber van zon, rust en privacy. Alhoewel de zon s' ochtends aan de voorzijde opkomt duurt het niet lang voordat zij zich ook in de achtertuin laat zien en daar de gehele dag blijft. Een heerlijke plek. Niet alleen qua zonligging maar ook qua groen. Doordat de bebouwing ook wel de 'Krophollerdriehoekee' wordt genoemd, grenzen de tuinen van de huizen van Lorentzkade en Zeemanlaan aan de grote pastorietuin van de kerk. Hierdoor kijkt u uit op heel veel groen. Eén van de betere plekjes in de driehoek! Bijkomend voordeel is ook nog eens de handige achterom. Hierdoor is de berging in de achtertuin zeer gemakkelijk via de 'poort' te bereiken.

We gaan weer naar binnen:
De prachtige trap nodigde u bij binnenkomst al hartelijk uit om te betreden. Nu mag het. Het open trappenhuis is zo sierlijk gebouwd dat het gewoon leuk is om naar boven te lopen. Bekijk maar eens goed hoe fraai de treden zijn bevestigd in de ronde muur. Zeer stijlvol gemaakt!
Architect Kropholler creëerde ruimte voor een statige trap door listig leentjebuur te spelen bij het belendende huis: het trappenhuis steekt a.h.w. deels in de woonkamer van de buren. Dit principe wordt bij ieder huis herhaald waardoor de huizen in elkaar grijpen. Hierdoor is een speelse maar ook zeer ruimtelijke invulling gegeven aan de trappartij. De achthoekige overloop met toiletruimte biedt toegang tot een drietal slaapkamers en een badkamer. We gaan van voor naar achteren. Allereerst aan de rechterhand de ruime separate toiletruimte. Dus geen toilet in de badkamer; anders dan we vaak zien in jarendertighuizen. Weer zo'n mooie oplossing van deze architect. Vervolgens de kleinste slaapkamer, ook vaak kabinet genoemd. Een fijn vertrek in te richten als babykamer of walk-in closet. Ook ideaal als studeerkamer vanwege het rustgevende uitzicht op de brede groenstroken en de waterpartij aan de voorzijde.
Naast deze kamer bevindt zich de eerste van de twee grote kamers op deze etage. Deze kamer heeft de beschikking over een grote raampartij die eveneens uitkijkt op het plantsoen en vaarwater aan de voorzijde. De praktische inbouwkast biedt veel bergruimte.

Aan de achterzijde bevindt zich een evenbeeld van de grote kamer aan de voorzijde. Net zo groot en tevens voorzien van een vaste kast. Deze kamer geeft ook nog eens toegang tot de originele loggia: het inpandige balkon van ca. 3m2 dat op het zonnige zuidwesten gelegen is. Ideaal om de was te drogen of met meer privacy even lekker te zonnen. Vanuit deze kamer en inpandig balkon heeft u een zeer fraai uitzicht over de achtertuinen van de woningen aan de Zeemanlaan en tuin van de pastorie. Groen, groen, zon en vooral veel rust.

Tot slot bevindt zich ook de badkamer op deze etage. Praktisch ingedeeld biedt deze plaats aan een groot ligbad met douche en douchewand, een grote wastafel en veel ruimte voor een grote kast. Diverse buurtbewoners hebben ervoor gekozen om deze badkamer bij de grote slaapkamer te voegen en op de 2e etage een 2e royale badkamer te creëren. Of juist om de loggia bij de badkamer te trekken. Wij leggen u graag de mogelijkheden uit.

Via een vaste trap is de 2e etage te bereiken. Wederom een grote ruimte die opgedeeld is in 3 ruime kamers. De eerste ruime kamer bevindt zich aan de voorzijde van het huis en doet thans dienst als bergruimte en 'doorloop' naar de was-/ bergkamer. De waskamer biedt ruim plek voor een wasmachine en een droger en hier is tevens de krachtige Remaha Quinta c.v. ketel uit 2009 aanwezig.

De 4e slaapkamer bevindt zich aan de achterzijde en beschikt over een grote dakkapel. Ook vanuit deze kamer weer een fraai uitzicht over de achtertuinen. Aangrenzend bevindt zich de 5e slaapkamer met tevens een vaste kast. Deze kamer wordt dus ook vaak omgetoverd tot 2e badkamer. Diverse buurtgenoten die in eenzelfde huis wonen zijn u qua plannen al voorgegaan. Ook zijn er die de royale en zeer hoge zolderruimte met een netto vloeroppervlakte van maar liefst 17m2 bij de woonruimte hebben getrokken. Door het plaatsen van een vaste trap en een tweetal Veluxramen aan de achterzijde (met vergunning) kan zo een extra slaap- of werkkamer gecreëerd worden.
U merkt het: wij zijn zeer enthousiast over dit prachtige, royale gezinshuis. Én over de sublieme ligging. Veel rust, groen, zon en water aan de rand van het centrum van Leiden. De stadse gezelligheid op loopafstand, alsmede de natuur in Polderpark Cronesteyn met het landgoedbos, de waterspeeltuin en het populaire theehuis 'de Tuin van de Smid'. Meer nodig....?

Bijzonderheden:
- Rijksmonument, inclusief mogelijke subsidies voor onderhoud;
- Onderdeel van de monumentale ‘Krophollerdriehoek’;
- Ontworpen in 1935, gerealiseerd in 1938;
- De wijk is beschermd stadsgezicht;
- De Finse school aan de overzijde van de Lorentzkade is gemeentelijk monument;
- Veel authentieke details van warmte en functionaliteit van 'de Delftse school' zijn zeer goed bewaard gebleven;
- 2 smaakvolle markiezen op de begane grond en 1e etage achterzijde;
- Schilderwerk buiten 2019, nieuw zink dakkapel 2 etage achterzijde in 2016 + afdakje bij voordeur;
- Begane grond vloer geïsoleerd met 'parels' in 2019;
Oplevering in overleg.

Wat u nog meer moet weten...
- Een sloep voor de deur willen aanmeren? dat kan zeker tijdelijk. Echter wanneer u een vaste plek wenst voor uw boot, dan kunt u jaarlijks 4x meedingen om een vaste ligplaats in Leiden. u dient zich daarvoor in te schrijven en regelmatig komen er ligplaatsen in de 'Stadsmolensloot' - de sloot aan de voorzijde van dit huis - beschikbaar.
- Op een steenworp afstand bevinden zich maar liefst 3 basisscholen (St. Josephschool, de Lorentzschool, de Roomburg Basisschool) en 2 middelbare scholen (Stedelijk Gymnasium en het Bonaventura College).
- De zeer geliefde Professorenwijk ligt op loopafstand van diverse sportcomplexen waaronder hockey, tennis en korfbal. Maar ook een treinstation (Lammenschans) en kinderopvang liggen in de buurt. Met de auto bent u via uitvalswegen A4 en A44 in een klein half uur in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of Schiphol. Binnendoor bent u in 20 minuten aan de kust.
- Om de hoek bevinden zich een fantastische keurslager en een kaas- en delicatessenwinkel die voorziet in alle dagelijkse versproducten waaronder vers brood van de bekende Us Bertus. TOP!;
- Op slechts enkele minuten fietsen vindt u de binnenstad van Leiden met talloze restaurants, cafés, bioscopen, rijksmusea, schouwburg, Hortus botanicus en winkels voor de dagelijkse grotere boodschappen.
- Op slechts enkele minuten fietsen van Polderpark Cronesteyn. Tien minuten langer op de pedalen en u bent in het veenweidegebied van het Groene Hart.
- Gelegen dichtbij Leiden Bio science Park en ESA/Estec.
- Parkeren? Geen probleem! Dat kan gewoon voor de deur middels een parkeervergunning. De kosten voor een vergunning bedragen € 50,- per jaar. Een tweede of derde auto? Dat kan ook! Daarvoor betaalt u per auto eveneens € 50,- per jaar.
- Alle winkels, ook voor de dagelijkse boodschappen zijn op loop- en of fietsafstand te bereiken.

Overig:

- Er heeft recent (juli j.l.) een onafhankelijk Bouwtechnisch Keuringsrapport door Perfectkeur plaatsgevonden. Er is een keuringsrapport opgesteld om inzicht te geven in de (goede) onderhoudsstaat van deze woning. Dit rapport is aanwezig en in te zien tijdens bezichtigingen;
- Echte video (dus geen aan elkaar geplakte foto's) via Funda!;
- 2 & 3 dimensionale tekeningen op Funda. Deze tekeningen geven u een beter beeld van hoe fraai deze prachtige woning ingedeeld is;
- en niet te vergeten.. overzichtelijke 360 graden foto's gecombineerd met een virtuele tour om u nog een uitgebreider beeld van deze woning te geven;
- Benieuwd naar hoe de woning er 3 dimensionaal uitziet en wilt u uw eigen looproute bepalen? Bekijk de zeer indrukwekkende 3d Matterport visualisatie op Funda. U ziet direct hoe het huis 'in elkaar zit'!
- Gezien het oorspronkelijke bouwjaar zijn de ouderdomsclausule en materialenclausule van toepassing;

Coronaprotocol:
- In verband met het uitgebroken Coronavirus nemen wij alle benodigde voorzorgsmaatregelen. Wij verzoeken u daarom dan ook vriendelijk om uw eigen verantwoordelijkheid hierin te nemen. Kom met niet meer dan 2 personen en wilt u uw kinderen meenemen graag even van tevoren aangeven. Heeft u griepachtige verschijnselen (zoals keelpijn, niezen en/of hoesten), of bent u bij iemand of ergens op bezoek geweest waar sprake is van een besmetting? Laat het ons weten zodat we een aangepaste afspraak met u kunnen inplannen. Mocht u het op prijs stellen dat de makelaar een mondkapje op doet, kan de makelaar daarin voorzien. Wij verzoeken u dat dan zelf ook te dragen.

Wij vragen om uw begrip en medewerking.

Overige vragen? Bel gerust de makelaar. Wij zijn u graag van dienst!

Kenmerken

Overdracht

Laatste vraagprijs
€ 695.000 kosten koper
Vraagprijs per m²
info
€ 4.572
Status
Verkocht

Bouw

Soort woonhuis
Herenhuis, tussenwoning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1938
Specifiek
Beschermd stads- of dorpsgezicht, gedeeltelijk gestoffeerd, monument en monumentaal pand
Soort dak
Zadeldak bedekt met pannen
Keurmerken
Bouwkundige Keuring en Energie Prestatie Advies

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
152 m²
Overige inpandige ruimte
17 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
2 m²
Externe bergruimte
9 m²
Perceel
147 m²
Inhoud
614 m³

Indeling

Aantal kamers
9 kamers (5 slaapkamers)
Aantal badkamers
1 badkamer en 2 aparte toiletten
Badkamervoorzieningen
Ligbad en douche
Aantal woonlagen
4 woonlagen
Voorzieningen
Buitenzonwering, dakraam, mechanische ventilatie, natuurlijke ventilatie, rookkanaal en TV kabel

Energie

Energielabel
E Wat betekent dit?
Isolatie
Dakisolatie, gedeeltelijk dubbel glas en vloerisolatie
Verwarming
Cv-ketel
Warm water
Cv-ketel
Cv-ketel
REMEHA Quinta (gas gestookt combiketel uit 2009, eigendom)

Kadastrale gegevens

LEIDEN M 5813
Kadastrale kaart
Oppervlakte
147 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, aan vaarwater, aan water, beschutte ligging, in woonwijk, open ligging en vrij uitzicht
Tuin
Achtertuin en voortuin
Achtertuin
58 m² (9,73 meter diep en 6 meter breed)
Ligging tuin
Gelegen op het zuidwesten bereikbaar via achterom

Bergruimte

Schuur/berging
Vrijstaande houten berging

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Betaald parkeren en parkeervergunningen
Betrokken makelaar

Woningmarkt Beta

Gem. vraagprijs

Professorenwijk-West

Heel Leiden

Niet genoeg data beschikbaar om de gemiddelde vraagprijs te tonen.

arrow-right Wat betekent dit?
Gem. vraagprijs per m2

Professorenwijk-West

Heel Leiden

Niet genoeg data beschikbaar om de gemiddelde vraagprijs / m2 te tonen.

arrow-right Wat betekent dit?
Hulp nodig bij het kopen?

Met een makelaar krijg je meer inzichten in de woningmarkt.

arrow-right Vind een makelaar
Gebaseerd op verkochte woningen in deze buurt in het afgelopen jaar. Meer informatie

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.