tip

10 tips voor verkopers op de NVM Open Huizen Dag

- leestijd
info In verband met het coronavirus heeft de NVM besloten de Open Huizen Dag op 28 maart niet door te laten gaan. De eerstvolgende NVM Open Huizen Dag is op zaterdag 3 oktober 2020.

Zó bereid je je optimaal voor op de NVM Open Huizen Dag

Je huis openstellen op de NVM Open Huizen Dag is spannend. Tien tips hoe jij en je woning pico bello voor de dag komen.

 1. Ruim op
  Een open deur, maar: niemand houdt van rommel. Een potentiële huizenkoper al helemaal niet, want die moet door zo min mogelijk ‘ruis’ heen hoeven kijken om zichzelf er te zien wonen. Zorg er dus voor dat je woning helemaal is opgeruimd. Een eerste indruk maak je immers maar een keer. Extra tip: check halverwege de openhuizendag of er er ondertussen geen troep is ontstaan. De (stille) vaatwasser laten draaien om de lege kopjes koffie weg te werken, is geen gek idee.
 2. Zorg voor ruimte
  In het verlengde daarvan: voor ‘grote rommel’ doe je er verstandig om voor de NVM Open Huizen Dag een opslagbox te huren. Of familie/vrienden/buren met een flinke garage even lief aan te kijken. De tafeltennistafel op zolder en de ongebruikte stoffige hometrainer op de logeerkamer haal je het beste weg. Dat zorgt voor een groter ogende ruimte en dat is precies waar kijkers van houden.
 3. Kleine klus, groot verschil
  Een kleine opknapbeurt kan een groot verschil maken. Waarschijnlijk kun je dat gewoon zelf. Denk bijvoorbeeld aan de muur in de keuken die ooit wit was; een likje is zo gedaan. En schroef ook die loszittende deurklink even vast.
 4. Zorg voor rust
  Op een openhuizendag is de kans groot dat kijkers met z’n tweeën of meer komen. Je doet er daarom goed aan om je kinderen en huisdieren onder te brengen bij vrienden of familie. Dat zorgt voor een veel rustiger sfeer, wel zo prettig.
 5. Een schoon huis verkoopt beter
  Een lap over de ramen, een schone wc-bril (zorg dat er voldoende toiletpapier klaarligt!), geen stofnesten in de hoek en ook geen kranten op tafel. Een schoon en opgeruimd huis doet het goed bij de kijker. Ook hier geldt: check halverwege de dag hoe je huis erbij staat. Als het regent, dweil de gang tussendoor.
 6. Neutraliseer je huis
  Niemand verwacht een VT Wonen-huis waar geen spoortje karakter in te ontdekken is, maar breng het persoonlijke een tikje terug: geen kindertekeningen, muren vol foto's of opgevouwen ondergoed in het zicht.
 7. Vieze geurtjes zijn taboe
  Wie kent hem niet: het cliché van de appeltaartgeur tijdens een bezichtiging. Lekker, maar dat hoeft echt niet. Wat wel handig is: minder prettige geurtjes verwijderen. Zoals de vuilniszak verschonen, de kattenbak schoonmaken en asbakken legen.
 8. Leid rustig rond
  Bezoekers willen zich geen nummer voelen. Dus ook al is het drukker dan verwacht , neem de tijd voor iedere potentiële koper. Leid het liefst maximaal één persoon (of stel) tegelijk rond, zodat er rustig kan worden geobserveerd en er tijd is voor vragen. Heb je een partner, splits dan de bezoekers onderling op.
  Tip: Gebruik deze checklist om de beste rondleiding te geven.
 9. Bezichtiging? Geen afleiding dus
  Zorg dat het niet te lawaaiig is tijdens de rondleiding. Eventuele andere bezoekers zorgen al voor geroezemoes, dus laat de tv en radio uit. Een zacht achtergrondmuziekje mag. Houd je telefoon in je zak, ook die leidt af.
 10. Vertel niet teveel
  Wees enthousiast en hartelijk, maar houd het zakelijk. Liegen hoeft niet, alles vertellen ook niet. Verkoop je het huis vanwege een scheiding? Er is geen reden om dat te verbloemen, als men daarnaar vraagt, maar laat details over je ex achterwege.
De NVM Open Huizen Dag: hét moment om te verkopen

Je verkoopt je huis natuurlijk het liefst zo snel mogelijk, voor de beste prijs. Maar wanneer is het een goed moment daarvoor? Twee keer per jaar, in het voor- en najaar, piekt het bezoek op funda dankzij de NVM Open Huizen Dag. Doe je ook mee op 28 maart?

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.