artikel

Andere hypotheek? Wijzig je voorlopige aanslag

Laatst bijgewerkt op - leestijd

En voorkom verrassingen bij je belastingaangifte

Bezit je een huis en heb je in het verleden een voorlopige aanslag aangevraagd? Dan heb je onlangs, net als 2,8 miljoen andere Nederlanders, de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor 2019 op je deurmat gekregen. Is er in 2018 iets veranderd aan jouw hypotheek, wijzig dan ook je voorlopige aanslag. Dan weet je zeker dat je bij de aangifte inkomstenbelasting niet voor verrassingen komt te staan.

Voorlopige aanslag en hypotheek

Als er iets verandert aan je hypotheek, heeft dit invloed op jouw financiële situatie. Dat betekent dat het bedrag dat jij aan de Belastingdienst moet betalen, of het bedrag dat je terugkrijgt, ook verandert. Mogelijke wijzigingen in je hypotheek zijn oversluiten, een veranderde rente of een verhoging of (gedeeltelijke) aflossing van je hypotheek. Als de hoogte van je hypotheek is aangepast, heeft dit namelijk invloed op de aftrek via de voorlopige aanslag. Dubbel checken dus!

Is het wijzigen van mijn voorlopige aanslag verplicht?

Nee. Je hoeft je voorlopige aanslag niet per se te wijzigen, maar het is wel fijn voor jezelf. Dit voorkomt namelijk dat je bij de definitieve belastingaanslag over 2019 ineens meer of minder geld terugkrijgt of moet betalen dan je aanvankelijk dacht. Daar kun je dan zelf immers al rekening mee houden.

Ook zaken als een salariswijziging, trouwen of juist een echtscheiding zijn van invloed op je financiële situatie.

Heeft alleen mijn hypotheek invloed op mijn voorlopige aanslag?

Nee, het is immers niet alleen je hypotheek die invloed heeft op je financiële situatie. Ook wijzigingen in je salaris, het starten van een eigen onderneming, het krijgen van een kind, trouwen, een echtscheiding of het overlijden van een partner zijn redenen om de voorlopige aanslag nog eens extra onder de loep te nemen. Hier kun je zien of je er inderdaad verstandig aan doet om de aanslag te wijzigen.

Hoe wijzig ik mijn voorlopige aanslag?

Je voorlopige aanslag wijzig je op de website van de Belastingdienst. Daar vind je ook een checklist van de gegevens die je bij de hand moet houden tijdens het invullen, zoals de WOZ-waarde van je woning, de hypotheekpapieren en je inkomensgegevens. Om je voorlopige aanslag te wijzigen log je in met je DigiD. Vervolgens loop je stap voor stap het aangifteformulier door. Je verstuurt het formulier en krijgt dan meestal binnen vier weken bericht over de wijziging van je voorlopige aanslag.

Je voorlopige aanslag wijzigt ook door wetswijzigingen uit het Belastingplan. Dubbel checken dus!

Wetswijzigingen en de voorlopige aanslag

Tot slot: wees je ervan bewust dat de hoogte van je voorlopige aanslag niet alleen kan wijzigen door veranderingen in je persoonlijke financiële situatie, maar ook door wetswijzigingen uit het Belastingplan. Denk bijvoorbeeld aan de geleidelijke afschaffing van fiscale aftrek als je geen of een kleine eigenwoningschuld hebt. Voor 2019 zijn de wijzigingen in de belastingregels alvast verwerkt in de aangifte. Hier zie je of dit ook op jou van toepassing is.

Wijzig je voorlopige aanslag op de site van de Belastingdienst
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.