artikel

Checklist om je huis netjes achter te laten

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Wat ruim je op en wat maak je schoon?

Je huis moet leeg zijn als je het oplevert, maar wat moet je nog meer doen? Met deze handige checklist zorg je dat je je huis en alles eromheen netjes achterlaat voor de volgende bewoners. Wel zo fijn.

Over te nemen spullen

Als er afspraken gemaakt zijn over het overnemen van spullen, is het netjes om deze spullen ook goed achter te laten. Haal nog even een doek eroverheen, klop het stof eraf. Dan is de nieuwe bewoner er extra blij mee.

Schone keuken

Schoon is sowieso een belangrijk punt. Een oven met kruimels of aangekoekte kaas of een koelkast met etensresten, dat vindt niemand fijn. Zorg dus dat het vuil in de keuken weg is. Vergeet ook niet het vuilnis dat binnenshuis of in de schuur staat op te ruimen. Maak gebruik van een checklist zodat je zeker weet dat je geen ruimte in je huis vergeet.

Vergeet de tuin niet

Vergeet niet je tuin of balkon ook op te ruimen. Zorg dat er geen afval meer ligt en je geen spullen achterlaat. Je mag ook gerust even afscheid nemen van de planten waar je al die jaren voor gezorgd hebt. Die mag je gewoon achterlaten, tenzij je hier afspraken over hebt gemaakt met de kopers.

Spijkers en pluggen

Als de muren eenmaal leeg zijn, blijven er vaak spijkers, pluggen en ander ophanghulpjes achter. Verwijder – waar mogelijk – de achterblijfselen die in de muur zitten. En dicht de gaatjes.

Laatste kiekjes

Een verhuizing is chaotisch en daarom schiet foto’s maken er weleens bij in. Het loont om wat foto’s te maken van het huis tijdens en na de verhuizing. Altijd leuk om nog eens terug te zien.

Stickers en plakkers

Heb je stickers op ruiten, muren, of deuren zitten? Het is wel zo netjes om deze te verwijderen als je het huis verlaat. Dan hoeven je opvolgers dit niet te doen.

Gas en elektra

Zorg dat gas en elektra goed zijn afgesloten. Dop de gas- en waterleidingen af en breng kroonsteentjes aan de uiteinden van de elektriciteitsleiding aan.

Sleutels bij de buren?

Hebben de buren een extra set sleutels? Vergeet deze dan vooral niet op te halen. Kun je meteen even afscheid nemen en vertellen wie er naast hen komt wonen. Zorg dat alle vrienden of familieleden die een sleutel hebben, deze ook hebben ingeleverd voordat je definitief verhuist.

Meterstanden

Het is belangrijk om de meterstanden op te schrijven om eventuele rekeningen te voorkomen. En maak er een foto van – beter het zekere voor het onzekere…Het is daarnaast niet altijd nodig om elektriciteit en water af te laten sluiten, dit is alleen bij gedwongen verkoop het geval. Ook de cv-ketel kan aan blijven staan. Meld wel op tijd aan de leveranciers dat er een verhuizing op komst is.

Contactdozen

Overgeschilderde of beschadigde schakelaars of contactdozen? Dan is het goed om die te vernieuwen of te herstellen.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.