artikel

De NHG, wat kan ik daarmee?


Alles wat je moet weten over de Nationale Hypotheek Garantie

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is een garantie voor de hypotheekverstrekker mocht je onverhoopt de hypotheek niet meer kunnen betalen. Met een NHG krijg je bovendien korting op je hypotheekrente.

Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie werd ooit in het leven geroepen door de overheid om de aankoop, verbetering en het behoud van de eigen woning te bevorderen. Nu biedt de NHG vooral een hypotheekgarantie voor de hypotheekverstrekker als iemand onverhoopt de hypotheek niet meer kan betalen. Iedereen in Nederland kan deze garantie aanvragen op het moment dat men een hypotheek afsluit voor het kopen of verbouwen van een woning.

De NHG kost je in 2023 0,6% van je hypotheekbedrag. Goed om te weten: dit bedrag is weer fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

De NHG-grens

De NHG-grens is gekoppeld aan de gemiddelde prijs van een woning in Nederland. Omdat de huizenprijzen zijn gestegen, stijgt de NHG dus ook. De Nationale Hypotheek Garantie voor 2023 is € 405.000. Dit betekent dat de woning niet duurder mag zijn dan dit bedrag. Een uitzondering wordt gemaakt voor consumenten die energiebesparende voorzieningen willen treffen: als je die meefinanciert, ligt de NHG-grens 6% hoger. Je kan dan tot € 429.300 lenen, mits je het extra bedrag ook volledig besteedt aan energiebesparende voorzieningen.

tip  Huis gezien onder de NHG-grens? Check of je in aanmerking komt voor een NHG-hypotheek

Bankgarantie

Een NHG is een soort bankgarantie. Het garant staan van een hypotheek gebeurt door het Waarborgfonds Eigen Woningen. Daardoor heeft een hypotheekverstrekker meer garantie en kun je een veiligere en veelal goedkopere hypotheek afsluiten.

Meer weten over hypotheken?

Ben je op zoek naar een koophuis, dan is het handig om een idee te hebben van wat je maximaal kunt lenen. Check dit snel en eenvoudig met de maandlastencalculator.