checklist

Deze documenten heb je nodig voor je hypotheekaanvraag

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het liefst heb je geen stress tijdens het regelen van de hypotheek. Gelukkig maar dat hoe beter je je voorbereidt, hoe overzichtelijker het is. Welke documenten heeft je hypotheekverstrekker eigenlijk nodig? Expert Vincent Ausma helpt je verder.

Zelfs als je er al ervaring mee hebt, is het aan te raden je even goed te verdiepen in de documenten die nodig zijn voor een hypotheekaanvraag. ‘Waar het in 2008 genoeg was om alleen een loonstrookje, werkgeversverklaring en een taxatierapport aan te leveren, zijn er nu een hoop vereiste papieren bijgekomen.’ Dat vertelt Vincent Ausma, productspecialist hypotheken bij ABN AMRO. Het lastige is wel, vervolgt hij, dat de exacte lijst per situatie verschilt. Hoe dan ook kun je zeggen dat er zes soorten documenten zijn die voor iedereen opgaan:

 1. Inkomensgegevens

  a. Pensioen of uniform pensioenoverzicht

  b. Salarisstrook en werkgeversverklaring/zakelijke cijfers van de afgelopen drie jaar en aangifte inkomstenbelasting afgelopen drie jaar.
 2. Legitimatie (geen rijbewijs)
 3. Recente aangifte inkomstenbelasting (let op: aangifte, niet aanslag)
 4. Overzicht spaargeld
 5. Koopovereenkomst (bij nieuwbouw is dit iets meer)
 6. Taxatierapport of, bij bestaande bouw met verbouwing met als doel waarde te vermeerderen, het taxatiebedrag voor en na verbouwing

Extra documenten

Daar kunnen nog eens de volgende extra documenten bijkomen:

 • Verbouwingsspecificatie (bij het willen meefinancieren van de verbouwing)
 • Informatie over schulden, indien aanwezig (ook studieschuld)
 • Informatie over huidige hypotheek en eventuele eerdere hypotheken
 • Huwelijkse voorwaarden en/of echtscheidingspapieren
 • Verkoopovereenkomst van uw huidige woning (taxatie of andere goedgekeurde waardering als deze nog niet verkocht is, maar je wel gebruik wilt maken van een overbruggingskrediet)
 • Huurinkomsten en de daarbij horende lasten van de extra woning

Toekomstscenario’s

Graag helpen we de klant met financieel advies op weg naar de toekomst. Als je ons vraagt een hypotheekadvies te doen, rekenen we ook diverse toekomstscenario’s mee. Hiervoor hebben we wel meer informatie nodig. Zoals bijvoorbeeld:

Zoek de documenten alvast bij elkaar

Voorkom onnodige stress en zorg dat je de benodigde stukken zoveel mogelijk van tevoren verzameld hebt, adviseert Ausma. ‘Het is allemaal niet moeilijk om te regelen, maar het kost wel weer extra tijd en als je midden in de aankoop van je nieuwe huis zit, wil je alles direct regelen. Ook als je alles voor elkaar hebt, is het al spannend genoeg.’

Tegenwoordig is het bijvoorbeeld in de regio Amsterdam zelfs noodzakelijk om de hypotheekaanvraag al van tevoren voorbereid te hebben, dan zijn er dikwijls slechts enkele weken om alles rond te maken. Ausma: ‘Een goede voorbereiding neemt een hoop zorgen weg. Daarbij kan een hypotheekadviseur op die manier van tevoren al met 95% zekerheid aangeven of het goed gaat komen, dan loop je ook in het begin van het traject al veel geruster de deur uit.’ Overigens wil hij graag benadrukken dat het altijd de moeite loont een afspraak in het echt te maken: ‘Wat je online ziet, is slechts een deel van de mogelijkheden. Via maatwerk kan soms meer, dus denk niet te snel dat je met jouw situatie geen hypotheek kunt afsluiten.’

Soms kan al dat geregel als moeilijk doen voelen, maar uiteindelijk is het ook voor je eigen bestwil om te weten dat een hypotheek financieel verantwoord is. Hoe meer onderbouwing er is, hoe meer zekerheid dat je hypotheek voor de toekomst betaalbaar blijft. Het uiteindelijke akkoord wordt overigens niet gegeven door een hypotheekadviseur, maar door een zogenoemde hypotheekacceptant binnen de bank die van ieder dossier controleert of de brondocumenten en het advies kloppen. ‘Het mooie van een uitgebreide analyse is dat je als adviseur ook echt de belangen van de klant kunt behartigen. Ik heb op deze manier altijd het beste advies voor die individuele klant geschreven’.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.