Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Een bouwdepot is een soort bankrekening waar het geld voor de verbouwing tijdelijk op staat. De verbouwingskosten die in de eerder gemaakte begroting staan, kun je vanuit het depot betalen. Het geld opnemen kan niet. Je betaalt er je facturen voor de verbouwing mee.
Een bouwdepot is een manier voor banken om er zeker van te zijn dat extra uitgeleend geld voor een verbouwing ook daadwerkelijk daarvoor wordt gebruikt. Te betalen rekeningen worden rechtstreeks voldaan vanuit het bouwdepot. De hoogte van deze extra hypotheek leg je vooraf vast. Verbouwingskosten kun je uit het bouwdepot betalen, maar gereedschap niet.
Een huis bezichtigen
Of je het nu voor de eerste of de twintigste keer doet: scherp zijn tijdens een bezichtiging loont. Wij helpen je met de voorbereiding.
Bezichtiging van een volgend huis: stel jezelf deze vragen
Hoe zorg je dat je alles haalt uit jouw bezichtiging? Stel jezelf deze vragen en doe je voordeel met onze antwoorden.
Een bezichtiging plannen is ook nu zeker mogelijk. Je kunt hiervoor contact opnemen met de verkoopmakelaar van de woning. De makelaar kan je precies vertellen welke maatregelen hij neemt om de bezichtiging veilig te laten verkopen.
Natuurlijk gelden de richtlijnen van het RIVM ook tijdens een bezichtiging. Makelaars hebben afgesproken zich aan de volgende aanvullende richtlijnen te houden:
- Bezichtigingen vinden plaats wanneer de huidige bewoner níet in het pand aanwezig is
- Bezichtigingen vinden plaats met de makelaar en maximaal twee personen van één huishouden en eventueel de aankoopmakelaar
- Andere mensen die de woning willen bezichtigen wachten buiten
- Alle aanwezigen dragen verplicht mondkapjes, en daarnaast adviseren we het gebruik van handschoentjes
- Tussen de bezichtigingen zit tien minuten zodat de makelaar de nodige hygiënemaatregelen kan nemen
- Het huis wordt tijdens en in elk geval na elke bezichtiging goed geventileerd.
Op funda zie je bij welke makelaar de woning te koop staat en kun je online direct een afspraak inplannen of telefonisch contact opnemen. Met onderstaande tips haal je alles uit je eerste bezichtiging:
- Plan je bezichtiging op een tijdstip dat er voldoende daglicht is; in de herfst en winter is einde middag en avond geen goed idee in verband met gebrek aan natuurlijk licht.
- Maak van tevoren een lijst met vragen die in je opkomen over de omgeving, voorzieningen, onderhoud huis et cetera, en neem ze mee naar de bezichtiging.
- Heb je kinderen? Bedenk of je ze mee wilt nemen of oppas moet regelen.
Wil je advies over het huis? Schakel dan een aankoopmakelaar in en neem hem mee naar de eerste bezichtiging.
Al tijdens de eerste bezichtiging kun je een inschatting maken van de verbouwkosten. Maak onderscheid tussen een cosmetische (om het meer naar je zin te maken) en noodzakelijke (wanneer iets bouwkundig verbeterd moet worden) verbouwing. Let tijdens de bezichtiging op zaken zoals:
- Doet alle keukenapparatuur het nog en hoe oud is het?
- Werken de deuren en lades nog goed?
- Is het tegelwerk netjes afgewerkt?
- Kun je met de huidige situatie verder of is het noodzakelijk om er nu iets aan te doen omdat er defecten zijn?
- Hoe zijn de muren afgewerkt? Is het nodig alles opnieuw te stuccen, behangen of verven?
- Zijn de vloeren naar je zin?
- Zijn de houten kozijnen nog intact of zie je houtrot (ontstaan)?
- Zie je condens tussen de dubbele beglazing? Dat duidt op lekke ramen.
- Zie je (beginnende) scheuren in de muren?
- Zijn er dakkapellen aanwezig of een plat dak? Deze dienen goed onderhouden te worden in verband met de kans op lekkages.
- Kijk of de kruipruimte droog of vochtig is.
In sommige gevallen kan de verbouwing meegefinancierd worden in de hypotheek. Zo niet, dan kun je een persoonlijke lening aangaan of spaargeld inzetten.
Controleer voordat je een bod uitbrengt op een huis of je echt alles weet over de verplichtingen die bij het huis horen. Vraag bij de verkoopmakelaar de nodige documenten op. Hierbij kun je denken aan een eigendomsbewijs, splitsingsakte, het bestemmingsplan en/of VvE-documenten. Zo kom je erachter:
- of er een kettingbeding is (afspraken die van eigenaar op eigenaar overgaan);
- of er erfdienstbaarheden zijn (waarbij het ene erf het andere erf dient);
- of er erfpacht van toepassing is (waarbij je mogelijk een bijdrage betaald om de grond te mogen gebruiken);
- hoe alles binnen de VvE is geregeld (zo kun je onder andere lezen wat de maandelijkse bijdrage is, wat het vermogen is en wat er qua onderhoud op de planning staat).
Ben je van plan een appartement te kopen, let dan in elk geval op deze zaken:
- Hoe zien de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de entree of galerij, eruit? Dit geeft een goed beeld van hoe de bewoners met de leefruimte omgaan.
- Check bij de verkoper of makelaar of de Vereniging van Eigenaren actief is. Banken verstrekken geen hypotheek voor appartementen met een slapende of niet-actieve VvE.
- Informeer welke bijkomende kosten je nog kunt verwachten: hoe hoog is de VvE-bijdrage (servicekosten) en wat valt hieronder? Welke onderhoudswerkzaamheden staan er op de planning en wordt hier elke maand voldoende geld voor gereserveerd?
Volgend huis bezichtigen: verdiep je verder in dit onderwerp
21 artikelen
Huis bezichtigen? Deze checklist gaat je helpen
Gebruik deze checklist als je een huis gaat bezichtigen. Zo beschik je over voldoende informatie om een bod uit te brengen.
Wanneer heb ik een aankoopmakelaar nodig?
Een aankoopmakelaar kan het kopen van een huis gemakkelijker maken. Vooral in deze vijf situaties.
Video: wat doet een aankoopmakelaar?
Wat kun je van een aankoopmakelaar verwachten als je een huis wilt kopen? Bekijk de video.
Video: wat doet een Vereniging van Eigenaren?
Benieuwd wat een Vereniging van Eigenaren doet en wat het betekent om lid te zijn? We leggen het uit in deze video.
Video: kopen onder bod
Bieden op een huis dat al onder bod is, heeft dat nog zin? Ja. In deze video leggen we je uit waarom.