Hypotheek meenemen naar nieuwe woning: stel jezelf deze vragen

Hoe ontdek je of het goed voor jouw situatie is om je huidige hypotheek mee te nemen naar je volgende huis, of om een nieuwe af te sluiten? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.

Het is niet mogelijk de hypotheek die je had mee te nemen naar een volgend koophuis. Maar de hypotheekvorm kun je wél meenemen. Had je een aflossingsvrije hypotheek of beleggingshypotheek? Dan is dit misschien aantrekkelijk voor jou.Ook je rentevaste periode kun je in sommige gevallen meenemen. Op dit moment staat de rente zeer laag. De kans is daarom groot dat het geen zin heeft om de rente uit je vorige hypotheek mee te nemen. Die is waarschijnlijk hoger dan de rente van een nieuwe hypotheek.
Je hypotheekadviseur kan jou helpen met het kiezen van de hypotheek die goed bij jou, het huis en de toekomst past. De adviseur kijkt ook gelijk naar de mogelijkheden met de oude hypotheek. Soms - maar niet altijd - loont het om de oude hypotheekvorm of -rente mee te nemen.
Als huiseigenaar kun je ervoor kiezen om je oude hypotheekvorm met zijn aflossingsvrije voorwaarden mee te nemen naar de nieuwe woning. In sommige gevallen loont het om toch een nieuwe hypotheek af te sluiten. De populairste hypotheken zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Bij beide los je de hypotheek volledig af én heb je recht op hypotheekrenteaftrek.
De keus voor een hypotheekverstrekker is niet alleen gebaseerd op de hoogte van de hypotheekrente. Ook de aanvullende voorwaarden zoals extra tussentijds aflossen en de rentevaste termijn zijn belangrijk om mee te wegen.
Bij het oversluiten of aanvragen van een nieuwe hypotheek zijn een aantal verzekeringen wenselijk of zelfs verplicht. De verzekeringen van je woning kun je vaak behouden na enige aanpassingen aan de nieuwe situatie. De overlijdensrisicoverzekering wordt in de meeste gevallen opnieuw afgesloten.
Een bouwdepot is een manier voor banken om er zeker van te zijn dat extra uitgeleend geld voor een verbouwing ook daadwerkelijk daarvoor wordt gebruikt. Te betalen rekeningen worden rechtstreeks voldaan vanuit het bouwdepot. De hoogte van deze extra hypotheek leg je vooraf vast. Verbouwingskosten kun je uit het bouwdepot betalen, maar gereedschap niet.
Een paar maanden voor het bereiken van de einddatum van de rentevaste periode, stuurt de bank je een voorstel voor een nieuwe rentevaste periode. Je kunt de hypotheekrente weer voor een bepaalde periode vastzetten, maar de hypotheek oversluiten naar een andere bank is ook een mogelijkheid. Houd in elk geval rekening met je pensionering: je hypotheeklasten moeten ook dan nog betaalbaar zijn.
Meer vragen
Handig van funda
Hypotheek meenemen naar een nieuw huis: verdiep je in dit onderwerp

100 artikelen