vraag & antwoord

Ik heb een huis gekocht, waarom heb ik een taxatie nodig?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Zekerheid voor de bank

Je hebt een nieuwe woning gekocht, het koopcontract ondertekend en nu is het tijd voor de volgende stap: het regelen van de taxatie. Maar hoe zit dat ook alweer? Waarom heb je een taxatierapport nodig, hoe snel moet het geregeld zijn en met welke kosten moet je rekening houden?

De bank wil zeker weten dat het huis niet minder waard is dan de lening die ze je gaan geven. Het risico zou te groot zijn op het moment dat je de hypotheeklasten niet meer betaalt. De bank heeft dan het recht om het huis te verkopen en wil er van tevoren zeker van zijn dat ze de lening weer kunnen terugverdienen. Het taxatierapport is dus een essentieel onderdeel in de beoordeling of ze jou een hypotheek willen verstrekken of niet.

In deze video praten we je in een paar minuten bij over de belangrijkste zaken die je moet weten over het taxatierapport.

Wie regelt de taxatie?

Jij als koper bent degene die de taxatie moet regelen, dus die kan ook op je to-do-lijst. Ook de kosten komen voor jouw rekening – die kunnen bij je kostenoverzicht. Er zijn geen vaste prijzen voor het opstellen van een taxatierapport. Elk kantoor werkt met eigen (vaste) tarieven. Houd er rekening mee dat de kosten niet meegefinancierd kunnen worden in de hypotheek. Ze zijn wel fiscaal aftrekbaar.

Aangezien het taxatierapport zo’n belangrijk onderdeel vormt van de beoordeling van de hypotheek, is het verstandig om in gang te zetten zodra de koopakte is getekend. Je hoeft niet zelf bij de taxatie aanwezig te zijn. De taxateur maakt met de verkoopmakelaar een afspraak om langs de woning te gaan. Het taxatierapport is doorgaans zes maanden geldig.

De waarde voor én na verbouwing

Heb je plannen om de woning meer naar je smaak te maken, of is het simpelweg noodzakelijk om een verbouwing uit te voeren? Geef dan ook door aan de taxateur wat je plannen zijn. In het taxatierapport wordt dan naast de waarde in de huidige staat, ook een waarde genoteerd die ná de verbouwing van toepassing zal zijn. Dit is tevens de maximale hypotheek (100% van de waarde) die je kunt lenen. Let wel op dat de kosten van een verbouwing niet altijd voor dezelfde stijging in waarde hoeven te zorgen. Zo wil het niet zeggen dat een nieuwe keuken ter waarde van € 15.000 ook voor een waardestijging van € 15.000 zorgt.

Het gevalideerde taxatierapport

Het gevalideerde taxatierapport is in het leven geroepen om taxatiefraude tegen te gaan en partijen meer zekerheid te geven over de waarde van het huis. Een onafhankelijke partij zal het taxatierapport controleren voordat de taxateur zijn handtekening eronder zet. Controleer bij je bank of en via wie het taxatierapport gevalideerd moet worden.

De uitzondering bij nieuwbouw

Voor nieuwbouw gelden andere regels als het gaat om het taxatierapport. Koop je een nieuwbouwhuis van een projectontwikkelaar en is het huis na oplevering direct van jou? Dan heb je geen taxatierapport nodig. Koop je zelf een stuk grond waar je een huis op laat bouwen, dan wil de bank wel een taxatierapport zien.

Regel de taxatie van je nieuwe woning

Een taxateur bepaalt hoeveel jouw nieuwe woning waard is. Dat is niet alleen van belang voor de bank, maar ook voor jou. Een taxatie is verplicht bij de aankoop van een woning die níet onder nieuwbouw via projectontwikkeling valt.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Het is verstandig om na het tekenen van de koopakte zo snel mogelijk een taxateur te benaderen. Het taxatierapport is een belangrijk onderdeel van het dossier bij de bank. Zolang dit dossier niet compleet is, kunnen ze geen akkoord geven op de lening. Hoe sneller het taxatierapport klaar is, hoe sneller jij zekerheid hebt over het kunnen krijgen van de hypotheek. Een taxatie is meestal zes maanden geldig.

Vrijwel alle banken willen een gevalideerd taxatierapport. Dit betekent dat een extra (onafhankelijke) partij het taxatierapport controleert. Zo heeft de bank extra zekerheid over de waarde. Een grote partij die taxatierapporten valideert is bijvoorbeeld het Nederlands Woning Waarde Instituut.

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt van een projectontwikkelaar en direct na de oplevering eigenaar wordt, is het niet nodig om een taxatierapport te laten maken. Koop je een stuk grond waar een huis op gebouwd gaat worden, dan is het wel nodig.

De taxatie is een belangrijk onderdeel in het dossier bij de bank. Die wil weten hoeveel het huis waard is voordat ze akkoord kunnen geven. Het is dan ook verstandig om de taxatie in gang te zetten zodra je de koopakte hebt getekend bij de makelaar. Een taxatie is meestal zes maanden geldig.De kosten voor een taxatie verschillen per kantoor. Er wordt doorgaans gewerkt met vaste tarieven. De kosten kunnen niet meegefinancierd worden in de hypotheek, maar zijn wel fiscaal aftrekbaar.

Meer vragen