vraag & antwoord

Ik wil mijn nieuwe koopwoning verbouwen: waar moet ik aan denken?

- leestijd

Van financiering tot vergunning, een goede voorbereiding is essentieel

Een carport om droog uit de auto te kunnen stappen, een dakkapel om de babykamer tiener-proof te maken of een serre waar jouw grote eettafel wél in past. Soms leiden dromen tot een verbouwing. En natuurlijk zijn er dan een aantal zaken waaraan je moet denken en rekening mee moet houden. Om te beginnen de juiste vergunningen, het kiezen van een goede aannemer en het afsluiten van een extra hypotheek.

Zonder geld geen verbouwing. Dus laten we eerst eens kijken naar de mogelijkheden om je verbouwing te financieren. Dat kan een hoop teleurstelling (en tijd) voorkomen.

  1. Eigen geld
    De goedkoopste manier van financiering is het gebruiken van eigen spaargeld. Het scheelt je tenslotte een hoop rente.
  2. Extra hypotheek (onderhands verhogen)
    Is de hypotheek al rond en het huis definitief van jou? Je hypotheek verhogen is alleen mogelijk wanneer je bij de koop van het huis het hypotheekbedrag hoger hebt in laten schrijven dan het daadwerkelijke bedrag dat je geleend hebt. De bank zal beoordelen of ze akkoord gaan met een verhoging. Is dit een optie voor jou? Dan betaal je geen notariskosten.
  3. Tweede hypotheek
    Is het niet mogelijk om je huidige hypotheek (onderhands) te verhogen? Dan kun je kijken naar de mogelijkheid om een tweede hypotheek af te sluiten. De aflossingstijd is ook hiervoor dertig jaar en de rente zal lager zijn dan bij een persoonlijke lening.

Als het in jouw situatie mogelijk is je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten, opent de bank een zogeheten ‘bouwdepot’ met het geld voor de verbouwing. Je hebt zelf geen beschikking over het geld en dient elke factuur die met de verbouwing te maken heeft door te sturen naar de bank. Zij dragen zorg voor het betalen van deze factuur met het geld uit het bouwdepot.

Heb je een vergunning nodig?

Sommige verbouwingen kunnen vergunningsvrij plaatsvinden. Zo heb je bij het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde meestal geen vergunning nodig. Ook het plaatsen van een uitbouw op de begane grond tot bijvoorbeeld twee meter is meestal vergunningsvrij. Maar controleer dit altijd eerst bij je gemeente. Wanneer je zonder vergunning hebt verbouwd, maar later blijkt dat dit onterecht was, bestaat er een kans dat je alles weer in de originele staat moet herstellen. Een bouwvergunning vraag je bij de gemeente aan.

Het kiezen van een aannemer hoeft niet moeilijk te zijn

Wil je alles uitbesteden of ben je van plan ook een deel zelf te doen? Misschien is tegels zetten niets voor jou, maar kun je wel goed overweg met een sloophamer. Zelf een badkamer of keuken slopen, scheelt je waarschijnlijk een hoop geld.

Vraag in ieder geval diverse offertes op zodat je goed kunt vergelijken. Een verbouwing kan een hoop geld kosten en neemt soms veel tijd in beslag. Je zal dus veel communiceren met een aannemer en hem vaak treffen in het huis. Ga daarom niet gelijk voor de goedkoopste. Een goede communicatie en een vertrouwd gevoel zijn net zo belangrijk.

Let op het keurmerk ‘Bouwgarant’. Mocht de aannemer onverhoopt failliet gaan, dan staat Bouwgarant garant voor de geleden schade en blijf je niet met een overkapping achter terwijl je een dichte serre wilde. En vraag vooral ook je vrienden, familie of buren wat hun ervaringen zijn met aannemers, of ze tips voor jou hebben en met welk bedrijf zij goede zaken hebben gedaan. Online kun je vaak beoordelingen van klanten lezen.

Denk aan je nieuwe buren

Nog geen kennisgemaakt met de buren of ze al een tijd niet gesproken? Loop voordat de straat vol staat met afvalcontainers en er dagelijks een hoop werklui in en om het huis aanwezig zijn, even langs om ze in te lichten. Beter een goede buur, dan …