vraag & antwoord

Is de huizenmarkt nu gunstig voor doorstromers?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Het goede moment om je huis te verkopen en naar een ander op zoek te gaan

Je hebt al een koophuis, maar wilt graag verhuizen naar een volgende koopwoning. Hoe weet je nu of het een goed moment is om te verhuizen en wat kun je doen met de overwaarde op je huis?

De woningmarkt beweegt meestal in golven. Het ene moment is de markt gunstiger voor kopers, het andere voor verkopers. Jij bent het nu allebei. Meestal geldt dat hoe drukker de woningmarkt is, dus hoe meer mensen actief op zoek zijn naar een koophuis, hoe sneller huizenprijzen stijgen. Dat is gunstig als je een koophuis hebt en wilt verkopen. Misschien denk je: ik wacht even met de verkoop, want ik wil een zo hoog mogelijke prijs. Maar hiermee kun je jezelf aardig in de vingers snijden. Te lang wachten kan erin resulteren dat je te laat bent, omdat de huizenprijzen alweer gezakt zijn. Overleg hierover met een verkoopmakelaar. Die weet immers veel van de marktontwikkelingen en jouw buurt. Hoe druk de markt ook is, in de ene regio is het gemakkelijker en goedkoper (ver)kopen dan in de andere.

Hoe moet ik de maandlasten van mijn hypotheek berekenen?

Heb je een huis op het oog en wil je weten wat je maandlasten worden? Dat kan op funda heel eenvoudig met onze maandlastencalculator. Bereken het eenvoudig en maak indien gewenst meteen een afspraak met een hypotheekadviseur.

Wat als ik overwaarde heb?

Verkoop je jouw huis met overwaarde, oftewel, is jouw huis meer waard geworden dan toen je het kocht? Dan kun je een aantal dingen doen.

  • De overwaarde in het nieuwe huis stoppen. Je kunt een duurder huis kopen, de verbouwing van je nieuwe woning financieren of meer aflossen op je hypotheek. Dat laatste scheelt in je maandlasten.
  • Persoonlijke leningen aflossen. Voor een hypotheek betaal je minder rente dan voor zogenoemd consumptief krediet, dus je vaste lasten kunnen omlaag.
  • Het geld tijdelijk op de bank zetten. Als je binnen drie jaar een nieuwe woning koopt, moet je de overwaarde in je nieuwe huis steken als je gebruik wilt blijven maken van de hypotheekrenteaftrek over dit bedrag.

Genoeg mogelijkheden in elk geval voor wat je met de overwaarde op je huis kunt doen. Wel is het slim om te weten wat je volgende stap is en wat je doet met je huidige woning. Wil of ga je op korte termijn geen nieuw huis kopen, dan kun je het geld vrij besteden.

Eerst kopen of eerst verkopen?

Een makelaar heeft inzicht in de vraag en het aanbod in de buurt waar jij wil kopen of verkopen. En kan je daarom goed adviseren als je bijvoorbeeld twijfelt of je eerst een nieuwe woning zal kopen, of beter de opbrengst van je oude woning kunt afwachten.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

De woningmarkt is altijd in beweging. Ontwikkelingen die vooral van belang zijn, zijn de rentestand en drukte. Die hebben immers invloed op jouw woningwaarde. Maar verschillen in huizenprijzen zijn groot en zeer afhankelijk van jouw regio en woonwensen.

Meer vragen