Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Een bouwdepot is een soort bankrekening waar het geld voor de verbouwing tijdelijk op staat. De verbouwingskosten die in de eerder gemaakte begroting staan, kun je vanuit het depot betalen. Het geld opnemen kan niet. Je betaalt er je facturen voor de verbouwing mee.
Een bouwdepot is een manier voor banken om er zeker van te zijn dat extra uitgeleend geld voor een verbouwing ook daadwerkelijk daarvoor wordt gebruikt. Te betalen rekeningen worden rechtstreeks voldaan vanuit het bouwdepot. De hoogte van deze extra hypotheek leg je vooraf vast. Verbouwingskosten kun je uit het bouwdepot betalen, maar gereedschap niet.
Je volgende huis kopen
Nog even en je krijgt de sleutels van je nieuwe huis. Dit komt er nog bij kijken.
Nieuw huis kopen: stel jezelf deze vragen voordat je het koopcontract tekent
Hoe zorg je voor een zorgeloze afwikkeling van de koop van je volgende huis? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.
Wanneer je je persoonsgegevens aan de verkoopmakelaar hebt doorgegeven, wordt de koopakte opgemaakt. Nadat deze is getekend, is het tijd om de volgende zaken te regelen:
- Bepaal via welke notaris je de overdracht wilt laten plaatsvinden.
- Benader een taxateur om het taxatierapport op te maken.
- Laat je hypotheekadviseur weten dat je een woning hebt gekocht en weer een afspraak wilt maken.
- Verzamel in de tussentijd alle belangrijke documenten (financiële gegevens, de akte, taxatierapport, loonstrook, et cetera) die de bank nodig heeft.
- Regel indien noodzakelijk de bouwkundige keuring.
- Noteer alle data vanuit de koopakte in je agenda zodat je niks kunt vergeten.
- Houd jouw verkoopmakelaar (indien je eigen huis nog te koop staat) op de hoogte van de ontwikkelingen.
De koopakte wordt door de verkoopmakelaar opgemaakt. Laat je niet misleiden door de term ‘voorlopig koopcontract’. Wanneer je tekent, ben je gebonden aan de afspraken die er in de akte staan. Zo ook de verkoper. Het woord ‘voorlopig’ wordt gebruikt omdat het huis nog niet officieel van jou is. Zodra de bedenktijd en ontbindende voorwaarden voorbij zijn, is de koop definitief. Je kunt gaan aftellen naar de dag van de sleuteloverdracht.
Het taxatierapport is voor de bank van groot belang. Die wil zeker weten dat de aan jou te verstrekken lening niet hoger is dan de waarde van het huis. De bank heeft het recht om de woning te verkopen, wanneer jij de hypotheeklasten niet voldoet en wil er daarom zeker van zijn dat ze het uitgeleende geld terugverdienen bij verkoop.
De koopakte die je bij de makelaar hebt getekend, gaat naar de notaris. Die zal aan de hand hiervan een leveringsakte opmaken. Ook draagt hij zorg voor het opmaken van de hypotheekakte. Beide documenten worden getekend op de dag van de overdracht. Na het ondertekenen daarvan ben je officieel eigenaar van het huis.
Koop je het huis samen met een partner en zijn jullie niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Houd er dan rekening mee dat jullie geen erfgenamen van elkaar zijn en het huis niet automatisch naar de ene partner gaat wanneer de andere partner komt te overlijden. Een testament kan dit ondervangen en regel je ook bij de notaris.
Een bouwkundige of bouwtechnische keuring is een onafhankelijk en nauwkeurig onderzoek naar de bouwkundige staat van een huis. Tijdens de keuring kijkt een bouwkundige onder meer naar de constructie van de woning, zoals de fundering, gevels en het dak, en naar de installaties voor gas, water en elektra. Een bouwkundige keuring is verstandig om te doen als je zekerheid wilt hebben over de bouwkundige staat van het huis en om onverwachte kosten voor herstelwerkzaamheden te voorkomen. Dit wordt niet alleen aangeraden bij oudere huizen; ook nieuwe huizen kunnen door een slechte verbouwing of gebrekkig onderhoud gebreken hebben.
Volgende woning kopen: verdiep je verder in dit onderwerp
29 artikelen
Wanneer heb ik een aankoopmakelaar nodig?
Een aankoopmakelaar kan het kopen van een huis gemakkelijker maken. Vooral in deze vijf situaties.
Doorstromen in deze krappe huizenmarkt? Verdiep je in je mogelijkheden
Media bepalen voor een groot deel het vertrouwen in de huizenmarkt. Met deze tips kom je jouw individuele kansen te weten.
Koopovereenkomst tekenen bij de makelaar of notaris?
Meestal stelt de verkoopmakelaar het koopcontract op, maar dit kan ook via een notaris. Of je doet het zelf.
Video: wat is een onderzoeksplicht?
Wist je dat je als koper zelf moet onderzoeken of een woning gebreken of verplichtingen heeft? We leggen het uit in deze video.
Eerst verkopen dan kopen?
Eerst kopen of verkopen? Voor beide valt iets te zeggen. Dit zijn de voor- en nadelen.