vraag & antwoord

Wat zijn de voordelen van een makelaar?

- leestijd

Schakel je hulp in, of (ver)koop je je huis helemaal zelf?

Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om een woning te kopen en verkopen. Een makelaar kan je bij het gehele proces van aan- en verkoop helpen, maar het is ook mogelijk om hem of haar alleen voor bepaalde fases in het proces in te schakelen. Een makelaar heeft zeker toegevoegde waarde en dat is zijn prijskaartje helemaal waard.

De voordelen van een verkoopmakelaar

In vergelijking met een paar jaar geleden zijn de woningprijzen gestegen en is de markt in het merendeel van Nederland weer flink aangetrokken. Je vraagt je dan misschien ook af waarom je een verkoopmakelaar nodig zou hebben. Je woning zal toch vast en zeker ‘vanzelf’ verkopen? Bovendien scheelt het je ook nog eens de nodige kosten. Toch is het – ook wanneer je verwacht dat er veel interesse is voor je woning – nog steeds verstandig om een makelaar in te schakelen. Denk aan de volgende voordelen die het je kan opleveren:

 • Via de makelaar kun je je woning op funda plaatsen. Met meer dan 50 miljoen bezoeken per maand, is de kans groot dat de koper jouw woning tegenkomt.
 • De makelaar heeft veel expertise en ervaring die jij als doorstromer mist. Hij of zij is dagelijks in de weer met aan- en verkopen en kent het proces door en door.
 • De verkoopmakelaar heeft een netwerk waar hij op terug kan vallen. Wellicht is er net in jouw buurt eenzelfde soort woning verkocht. De makelaar heeft de gegevens van de geïnteresseerden die de woning niet hebben kunnen kopen en kan ze makkelijk benaderen om naar jouw huis te komen kijken. Zo kan er snel geschakeld worden.
 • Op basis van kennis en ervaring kan de makelaar je het beste advies geven over de prijs.
 • Het is een stukje zekerheid. De verkoopmakelaar maakt de koopakte op en zorgt ervoor dat deze juridisch klopt.
 • De makelaar heeft veel ervaring op het gebied van onderhandelen waardoor je de beste prijs voor jouw woning kunt krijgen.
 • En als laatste: het scheelt je een hoop tijd. Een verkoopmakelaar neemt je al het werk uit handen. Hij zet de woning op de beste manier in de verkoop waarbij er mooie foto’s worden gemaakt, de plattegronden worden getekend en de teksten worden geschreven. Hij neemt de bezichtigingen op zich, voert de onderhandelingen en maakt de koopakte op.

Dit kun je verwachten wanneer je een verkoopmakelaar inschakelt

Een woning verkopen met behulp van een makelaar gaat grofweg in drie fases.

 1. Een makelaar vinden. Zoek uit door welke makelaar de woningen bij jou in de buurt onlangs zijn verkocht en vraag de buren eventueel om hun ervaringen. Lees de reviews op funda, bekijk de website en eventueel de socialmediakanalen om meer te weten te komen over het kantoor en de mensen die er werken.
 2. Kennismakingsgesprek. Heb je een of meerdere makelaars gevonden die je aanspreken? Plan dan een kennismakingsgesprek in. De makelaar komt bij je thuis zodat de woning ook meteen bekeken kan worden. Aan de hand van dit gesprek adviseert de makelaar je over de vraagprijs en stelt hij een courtage (de kosten) voor.
 3. In verkoopname. Als je eenmaal een makelaar in de hand hebt genomen, zet hij jouw woning in de verkoop. Hij zorgt voor foto’s, plattegronden, een video, teksten en een bord in de voortuin of achter het raam. Wanneer je akkoord bent met de hele presentatie wordt de woning online gezet en is het afwachten tot de eerste bezichtiging wordt ingepland.

Wat kost een verkoopmakelaar?

De prijs van een makelaar verschilt per kantoor. Sommige makelaars werken met een percentage, andere hanteren een vaste prijs.

De courtage betaal je bij de notaris wanneer de woning wordt overgedragen. Soms betaal je ook nog opstartkosten op het moment dat de woning in de verkoop gaat. Hierbij kun je denken aan de kosten voor de fotograaf, het inmeten van de plattegronden en het plaatsen van het bord.

Controleer ook of er kosten gerekend worden wanneer je besluit de woning uit de verkoop te halen. Dit soort afspraken worden vastgelegd in de ‘opdracht tot dienstverlening’ aan het begin van de opdracht.

De voordelen van een aankoopmakelaar

Ook het kopen van je nieuwe huis kun je zelfstandig doen, maar hier kan een aankoopmakelaar een hoop voordelen opleveren.

 • Het inschakelen van een aankoopmakelaar scheelt je een hoop tijd. Hij houdt het nieuwe aanbod nauwlettend in de gaten en controleert de koopakte.
 • Doordat de makelaar elke dag het nieuwe aanbod binnen ziet komen, kan hij jou snel op de hoogte brengen en een bezichtiging inplannen.
 • De makelaar kan je het beste advies geven over je woonwensen, het soort huis wat het best bij je past en de prijs.
 • De makelaar heeft veel ervaring op het gebied van onderhandelen waardoor je jouw droomhuis voor een betere prijs kunt bemachtigen.

Dit doet een aankoopmakelaar voor je

Wat kost een aankoopmakelaar?

Veel kantoren werken met een vaste prijs. Sommige bieden verschillende pakketten aan. Je hoeft namelijk niet het hele aankoopproces uit te besteden. Je kunt er ook voor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen voor bijvoorbeeld alleen de onderhandelingen.

Kan een makelaar zowel de aankoop als verkoop doen?

Een makelaar kan en mag voor hetzelfde huis niet voor de belangen van beide partijen opkomen. Een verkoper wil tenslotte zoveel mogelijk voor de woning krijgen terwijl een koper juist zo min mogelijk wil betalen. Het is echter wel mogelijk dat de verkoopmakelaar van jouw huis je helpt met de aankoop van een ander huis.

Een makelaar maakt het je makkelijk

Als je een huis koopt of verkoopt, dan komt er veel op je af. Van zoekopdracht naar een eerste bod, en van onderhandeling tot taxatie: een makelaar helpt je stap voor stap door het proces én weet precies bij welke experts je kunt aankloppen voor aanvullende hulp.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Een verkoopmakelaar is niet verplicht, maar het is wel verstandig om er een in te schakelen. Hij kan je goed adviseren over de vraagprijs en een strategie uitstippelen om de beste koopprijs te krijgen. Hij heeft alle tools om jouw woning goed in beeld te brengen (foto’s, plattegrond en/of video) en zorgt ervoor dat de onderhandelingen goed verlopen. Daarnaast kan een makelaar jouw woning op funda aanmelden. En dat is een slimme keus, want tussen de miljoenen bezoekers per maand zit vast en zeker de nieuwe eigenaar van jouw woning.

Een woning kopen kun je in principe zelf, maar een aankoopmakelaar kan je veel opleveren. Je gaat de grootste aankoop in je leven doen waarbij het juiste advies en goede begeleiding je verder kunnen helpen: nieuwe inzichten rondom je woonwensen waar je zelf nog niet over na hebt gedacht, een lagere koopsom dan je zelf misschien was gelukt en een extra controle op de koopakte voordat je gaat tekenen.

 • Kijk naar woningen die bij jou in de buurt recent zijn verkocht en vraag buren naar hun ervaringen.
 • Vind via funda de makelaars die bij jou in de omgeving werkzaam zijn.
 • Lees de makelaarsbeoordelingen op funda.
 • Bekijk de website en het aanbod van het makelaarskantoor in de buurt.
 • Bekijk de socialmediakanalen van het makelaarskantoor dat je op het oog hebt.

Op deze manier krijg je een heel breed beeld van een of meerdere makelaarskantoren. Vraag een vrijblijvend gesprek aan om kennis te maken. Bevalt de communicatie en heb je er een vertrouwd gevoel bij? Dan heb je je makelaar gevonden.

Wanneer je huis in de verkoop staat, dan mag jouw verkoopmakelaar je helpen bij de aankoop van een ander huis. Jouw verkoopmakelaar mag echter niet een geïnteresseerde koper voor jouw huis helpen bij de aankoop. Dan zou hij namelijk twee partijen over hetzelfde huis adviseren, en dat kan niet. Jij wilt een zo hoog mogelijke opbrengst, de koper wil een zo laag mogelijke koopsom betalen.

Meer vragen