artikel

Een verhuizing met kinderen

Laatst bijgewerkt op - leestijd

5 tips voor verhuizen met je kroost

Een verhuizing is een ingrijpende gebeurtenis, zeker voor kinderen. Hoe pak je zo’n verhuizing aan? Onder andere door ze deelgenoot van het hele gebeuren te maken.

Op welk moment je een kind moet betrekken in de verhuisplannen hangt volgens Laura Ris, orthopedagoog bij Buro Bloei, af van hun leeftijd. ‘Kleuters kunnen bijvoorbeeld niet overzien wat een verhuizing betekent, wat het inhoudt allemaal,’ vertelt ze. ‘Ze leven daarnaast heel erg in het hier en nu, waardoor ze de mededeling dat ze over enkele maanden zullen verhuizen niet kunnen overzien. Betrek zulke jonge kinderen pas erbij als de dingen echt concreet zijn,’ raadt Ris aan. ‘Bijvoorbeeld bij de bezichtiging van het huis, een bezoekje aan de speeltuin in de buurt of als je een kennismakingsbezoek kunt brengen aan de nieuwe school of opvang. Er zijn zelfs speciale kleuterboekjes die kunnen helpen bij het uitleggen wat een verhuizing is.’

Deelgenoot

Bij (wat) oudere kinderen kun je als ouder beslissen om dingen wel al van tevoren met ze te overleggen. Ris: ‘Je kunt een gesprek met ze aangaan om erachter te komen hoe het kind zich voelt bij het idee van een verhuizing. Bij oudere kinderen helpt het ook als er al een nieuw huis te zien is, bijvoorbeeld in een brochure.’ De verhuizing concreet voor ze maken, luidt het advies van Ris. ‘Een kind heeft tijd nodig om te wennen aan een idee. Maak ze deelgenoot. Bespreek hun wensen met ze. Dan voelen ze zich niet buitengesloten.’

Zo verhuis je kidsproof

Ga jij verhuizen en heb je kinderen? 5 tips om dat zo goed mogelijk en kindvriendelijk te doen.

 1. Moment van vertellen
  Bedenk goed of het kind oud genoeg is om te begrijpen wat er staat te gebeuren. Bij jonge kinderen is het slim om ze pas meer erover te vertellen als er concrete informatie is. Als het huis al bekeken kan worden bijvoorbeeld. Pubers kun je al veel eerder bij het verhuisproces betrekken.
 2. Laat ze hun eigen kamer inrichten
  Laat het kind zelf meedenken over hoe ze hun nieuwe slaapkamer willen inrichten. Als ze zelf over een eigen plek mogen meedenken, voelen ze zich sneller thuis.
 3. Zelf inpakken en verhuizen
  Het kan helpen om het kind zelf spullen te laten inpakken, om deze vervolgens weer in het nieuwe huis uit te pakken. Zo krijgen ze goed mee wat er gebeurt.
 4. Afscheid nemen
  Afscheid nemen is een belangrijk onderdeel van een verhuizing. Afscheid van de oude buurt, hun school, vriendjes. Neem daar de tijd voor en besteedt er aandacht aan. Foto’s van het lege oude huis kunnen nog later eens van pas komen bij opduikend heimwee of gesprekken over vroeger.
 5. Blijf alert
  Het is belangrijk om niet te onderschatten dat het voor kinderen lastig kan zijn om zich op een nieuwe plek te settelen, benadrukt Laura. Dit is afhankelijk van de leeftijd. Oudere kinderen hebben soms al goede vrienden, sporten in een team. Zij moeten zich invoegen in nieuwe groepen waar vriendschappen al gemaakt zijn. Dit kan soms lastig zijn. Houd dus goed in de gaten of dit wel goed gaat. Ouders denken vaak van wel, maar onderschatten soms de impact van de verhuizing op hun kinderen. Blijf alert en kijk of je kind goed in z’n vel zit.
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.