artikel

Funda Index: krapte houdt kopers niet tegen

Bijgewerkt op - leestijd

Hoe vergroot je je kansen in een oververhitte woningmarkt?

Het aantal mensen dat van plan is een huis te kopen, neemt nog steeds toe. Hoewel 52% hiervan denkt in de huidige krappe woningmarkt weinig kans van slagen te hebben, zetten zij hun plannen toch door. Dat blijkt uit de funda Index van november. Heb je ook koopplannen? Met deze tips vergroot je je kansen op een woning.

Elke maand onderzoekt funda het vertrouwen, de intentie en het gedrag op de woningmarkt onder de bezoekers op funda.nl. Daarin zien we onder meer dat in november minder mensen het nu een goed moment vinden om te kopen dan het geval was in oktober. Desondanks zet deze groep hun plannen door. Wel doen zoekers meer concessies op prijs, buiten- en binnenruimte om een kans te maken op een woning.

Kansen vergroten op een huis

In een woningmarkt waar meer vraag is dan aanbod, moet je soms snel beslissen. Dat kan alleen als je goed bent voorbereid.

1. Weet wat je maximale budget is

Zijn er veel gegadigden voor een woning, dan is de kans groot dat het bieden per inschrijving gaat. Onderhandelen is er dan niet bij: je moet meteen je uiterste bod op tafel leggen en dan hopen dat de verkopers jou kiezen. Hiervoor krijg je vaak maar een paar dagen de tijd.. Daarom is het belangrijk dat je vooraf weet wat je maximaal kunt en wilt lenen. De eerste stap is dus een afspraak met een financieel adviseur die je mogelijkheden in kaart brengt. Denk ook na of je je volledige budget in je bod wilt stoppen, of beter nog wat geld achter de hand wilt houden voor onvoorziene kosten of een verbouwing.

2. Staar je niet blind op je een woonwens

69% van de ondervraagde huizenzoekers op funda denkt alleen een huis te kunnen vinden als zij hun plannen bijstellen. Ze doen liever concessies op de woning dan op de locatie. En dan met name op de prijs: 30% van de kopers overbiedt momenteel op een woning.Toch is het belangrijk om je niet blind te staren op een specifieke buurt of woonwens, want daardoor mis je mogelijk kansen. Een woning die op het eerste oog ongeschikt lijkt, kan met wat aanpassingen alsnog aan je wensen voldoen. Kijk ook of er ontwikkelplannen in de omgeving zijn die een andere buurt misschien wél interessant maken. Een aankoopmakelaar kan hierbij helpen.

3. Waarop je moet letten

Hoe sneller je bij een bezichtiging kan beoordelen of deze woning echt is wat je wil, hoe overtuigender je kunt bieden. Zorg daarom dat je alle belangrijke informatie over de woning al hebt verzameld en maak een lijst met dingen die je nog wilt vragen of checken. Zo voorkom je dat je belangrijke zaken vergeet. Neem liefst iemand mee die met een objectieve en professionele blik naar de staat van de woning kijkt: is er sprake van achterstallig onderhoud, houtrot of schimmelplekken? Wat voor extra kosten brengt dat met zich mee? Zo weet je beter wat de woning waard is en dat is belangrijk, want je mag niet meer dan 100% van de woningwaarde financieren. Ook hierbij kan een aankoopmakelaar handig zijn, of anders iemand uit je familie of vriendenkring met verstand van zaken.

4. Schakel een aankoopmakelaar in

We noemden hem hiervoor al: de aankoopmakelaar. Een extra kostenpost, maar zeker in een krappe woningmarkt het overwegen waard. En niet alleen om bovengenoemde redenen. De woningmarkt kan per regio namelijk verschillen. Een aankoopmakelaar is goed op de hoogte van de ontwikkelingen bij jou in de buurt: waar de beweging zit en waar nieuwe woningen vrijkomen. Bovendien zit de aankoopmakelaar dagelijks boven op het nieuwste woningaanbod. Het scheelt je dus ook tijd en stress.

Je kansen vergroten met een aankoopmakelaar?
Vind een makelaar in de buurt

Woningmarkt blijft krap

Tot slot ook een mogelijk positieve ontwikkeling: tot nu toe daalde het aantal mensen dat van plan was te verkopen steeds verder, maar daar lijkt nu verandering in te komen. De funda Index van november toont weer een voorzichtige stijging, waardoor er mogelijk meer woningen op de markt gaan komen. Het is nog te vroeg om hier conclusies aan te verbinden. Voorlopig neemt de krapte namelijk nog steeds toe, maar het biedt wellicht perspectief.

Meer weten over je (ver)koopkansen?

De situatie op de woningmarkt kan per regio of zelfs per stad anders zijn. De funda Index meet alleen landelijke, gemiddelde cijfers. Wil je graag meer weten over je kansen en mogelijkheden om een huis te kopen of verkopen in een specifieke plaats? Praat dan eens met een lokale makelaar. Die heeft het meest actuele inzicht in vraag en aanbod in zijn of haar buurt.