artikel

Huis kopen? Houd rekening met extra kosten

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Onze tip: weet wat je besteedt

De aankoop van je huis is misschien wel de grootste uitgave van je leven. Daarom is het belangrijk dat je alle financiële zaken goed op een rijtje hebt. Aan welke extra kosten moet je dan denken? Welkom in de wereld van kosten koper (k.k.), verzekeringen, belastingen, een parkeerplaats en huiskosten.

Extra kosten

Het is een open deur, maar een huis kopen kost nu eenmaal veel geld. En dan komen er ook nog allerlei extra kosten bij kijken. Een deel van die kosten worden geschaard onder de term kosten koper (k.k.). Dat zijn kosten die je moet maken om eigenaar van een huis te worden. Denk daarbij aan: notariskosten, advies- en bemiddelingskosten, eventuele aanvraag Nationale Hypotheek Garantie, bankgarantie, overdrachtsbelasting (indien je ouder bent dan 35 jaar), taxatiekosten. Onze tip: weet wat je besteedt. Zorg dat je inzicht hebt in al die extra kosten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Eigen geld

Heb je misschien behoefte aan een bankgarantie? Als je niet genoeg eigen geld hebt om de waarborgsom bij de aankoop van je woning te voldoen, dan is een bankgarantie een goed alternatief. In dat geval verklaart de bank dat zij garant staat voor de borg als jij je verplichtingen niet kan nakomen. Hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden.

Verzekeringen

Een huis – en jijzelf! – moeten ook verzekerd zijn. Wat te denken van een opstal-, inboedel-, overlijdens-, aansprakelijkheids-, en rechtsbijstandverzekering? Ze tellen allemaal mee in de maandlasten. Laat je goed adviseren welke verzekeringen je moet hebben en kijk welke het beste bij jou en jouw situatie past. Shop gerust, ook in de wereld van verzekeringen zijn er genoeg (financiële) verschillen te ontdekken die in je voordeel kunnen uitpakken.

Huiskosten

Servicekosten van een appartementencomplex kunnen in de honderden euro’s per maand lopen en bevatten soms een voorschot op de energiekosten, maar niet altijd. En wat houdt de ‘actieve vve’ in het pand precies in en hoeveel gaat dat kosten?

Belasting

Weet je ook wat de WOZ-waarde van je huis is? Check dat op wozwaardeloket.nl van de Rijksoverheid. De WOZ-waarde heeft invloed op de hoogte van een aantal belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting en inkomstenbelasting. Daarnaast zijn er nog andere gemeentebelastingen zoals afvalstoffenheffing en rioolbelasting. Die kunnen per gemeente sterk verschillen. Lees meer over: WOZ.

Voor de deur

Parkeren: als je in een stad gaat wonen zal je in de meeste gevallen een parkeervergunning moeten aanvragen. Kijk op de site van de desbetreffende gemeente hoe hoog deze voor jouw buurt is en of je misschien rekening moet houden met een wachttijd.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.