achtergrond

Huis kopen tijdens de coronacrisis: veranderingen en kansen

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Funda doet onderzoek

De coronacrisis raakt ons allemaal. Sommigen van ons zitten daarbij midden in een koopproces. We kunnen ons goed voorstellen dat je in deze onzekere tijden, nog meer dan gebruikelijk, met veel vragen zit.

Moet je nu doorgaan met de koop, of juist niet? Hoe moet dat met bezichtigen en wat nu als de huizenprijzen plots dalen? Het zijn terechte vragen waar niemand op dit moment een antwoord op heeft. De situatie verandert van dag tot dag en de impact op de huizenmarkt is moeilijk in te schatten. Achter de schermen doen we bij funda uitgebreid onderzoek naar hoe huizenkopers nu naar de woningmarkt kijken en wat ze op funda doen om er zo achter te kunnen komen hoe wij het best kunnen helpen.

Uit ons onderzoek* blijkt dat ruim de helft van de potentiële huizenkopers en verkopers zijn of haar plannen op dit moment (nog) niet aanpast. Dit omdat ze midden in een koopproces zitten, of niet op korte termijn grote veranderingen verwachten. 36% van de kopers en 24,3% van de verkopers is voorzichtiger.

Is virtueel bezichtigen de toekomst?

Hoewel de helft van de bezoekers zich aan zijn of haar koopplan lijkt te houden, zagen we die voorzichtigheid ook even terug in het gebruik van funda. Na de toespraak van premier Rutte op 19 maart 2020 daalden de bezoekersstatistieken van funda aanvankelijk met 15%. Maar in de dagen daarna werd dat percentage weer gelijkgetrokken. Sterker nog, ondanks de crisis en de maatregelen wordt er een groot aantal bezichtigingen aangevraagd: in totaal zo’n 20.000 door heel Nederland.

Makelaars experimenteren volop met virtuele bezichtigingen

Maar hoe moet dat, bezichtigen in tijden waarin fysiek afstand nemen van – letterlijk – levensbelang is? Makelaars zijn druk op zoek naar oplossingen om ‘coronaproof’ bezichtigingen aan te bieden binnen de richtlijnen van het RIVM. We zien ook dat er volop wordt geëxperimenteerd met virtuele bezichtigingen. Natuurlijk willen zoekers liever een huis bezichtigen op locatie, óók in deze tijd. 58% van de funda-gebruikers wil niets liever. Maar 17% geeft nu toch de voorkeur aan een virtuele bezichtiging en 10% zou zelfs wel een bod durven doen op basis van een virtuele bezichtiging. Is dit misschien een voorbode voor een trend die we in de toekomst meer gaan zien?

Hoe makelaars nu bezichtigingen inplannen en aanpakken lees je hier
Risico of kans?

Deze veranderingen bieden volgens de ondervraagden ook kansen. Van alle ondervraagden vindt 46% het nu geen goed moment om te kopen. 23% van de respondenten vindt dit juist wél een goed moment om te kopen. Dat is geen gekke gedachte, aangezien een groot gedeelte van de huizenmarkt in Nederland de afgelopen tijd in overspannen staat verkeerde.

En de huizenprijzen?

Het merendeel van de ondervraagden verwacht dat er een daling van de huizenprijzen komt. 30% denkt dat het woningaanbod zal stijgen, terwijl 35% een daling verwacht. Het is echter te vroeg om daar nu al uitspraken over te doen.

De komende weken moeten uitwijzen wat er gaat gebeuren op de huizenmarkt

Het coronavirus krijgt voorzichtig vat op de woningmarkt en de komende weken moeten uitwijzen wat er gaat gebeuren op de huizenmarkt. We houden een vinger aan de pols en delen elke twee weken de nieuwe cijfers van onze onderzoeken. Bovendien is een team van funda druk bezig met het ontwikkelen van een systeem waarbij we de makelaar kunnen helpen met virtuele bezichtigingen.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden op de huidige huizenmarkt zijn?

Neem dan contact op met een makelaar. Hij is goed op de hoogte van de actuele en locale ontwikkelingen én geeft je advies dat aansluit bij jouw situatie.

*Dit onderzoek is tussen 19 en 23 maart 2020 gehouden onder 1450 respondenten op funda.nl.

Meer over het kopen van een huis