artikel

Hypotheek nieuwbouw? Nét anders

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Met deze nieuwbouwchecklist heb jij je hypotheek op orde

Je weet het zeker: je aanstaande huis wordt een nieuwbouwwoning. Meteen steekt de volgende vraag de kop op: werkt een hypotheek afsluiten voor nieuwbouw anders dan voor een bestaande woning? Spoiler: ja. Maar maak je geen zorgen, in 8 stappen praten we je bij.

Eindelijk ben je eruit, je gaat voor nieuwbouw. Spannend! Maar dat aankopen gaat inderdaad nét even anders dan bij een bestaand huis. Na deze nieuwbouwchecklist heb jij je hypotheek op orde:

 1. Haalbaarheidscheck
  Je hebt je oog laten vallen op een nieuwbouwproject. Voordat je tot koop kunt overgaan, wil een projectontwikkelaar vaak zwart op wit zien dat je de woning ook echt kunt financieren. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen: hij bekijkt je financiële gegevens en geeft een verklaring af dat je de woning kunt betalen.
 2. Koop-aanneemovereenkomst
  Fijn, de haalbaarheidscheck heb je binnen. Je kunt nu bijna aan de slag met het regelen van je hypotheek: alleen nog even de koop-/aanneemovereenkomst tekenen. Of de woning nu al zo ongeveer wordt opgeleverd of de fundering nog moet worden gestort: dit contract fungeert als onderpand voor het afsluiten van een hypotheek. Zorg ervoor dat de afspraken goed omschreven staan. Meerwerk moet bijvoorbeeld gedetailleerd worden beschreven.
 3. Hypotheekofferte
  Je hypotheekadviseur vraagt een hypotheekofferte aan bij de bank. Zodra de bouwperiode start, teken je de hypotheekakte bij de notaris. Gefeliciteerd!
 4. In stappen betalen
  De financiering van een nieuwbouwhuis is anders geregeld dan die van een bestaande woning. Je hypotheek groeit namelijk mee met de bouw van je huis. Zodra je de hypotheekakte tekent, betaal je de grond en de eventuele bouwtermijnen die al zijn geweest.
 5. Bouwdepot
  Na de eerste betaling zet de bank het resterende hypotheekbedrag op een speciale rekening, dat heet het bouwdepot. Uit dit bouwdepot betaal je de facturen die je van je aannemer krijgt.
 6. Bouwrente
  Teken je de koop-/aanneemovereenkomst terwijl de bouw al van start is gegaan? Dan heeft de aannemer al kosten gemaakt en is hij over dat bedrag rentevergoeding misgelopen. Om hem daarin tegemoet te komen, betaal je hem bouwrente.
 7. Rente tijdens de bouw
  Over het bedrag dat in je bouwdepot staat, ontvang je rente. Ondertussen betaal je rente over het gehele hypotheekbedrag dat je hebt geleend. De bedragen die je tijdens de bouwperiode aan je aannemer betaalt, zorgen ervoor dat het bedrag in je bouwdepot steeds lager wordt. Het gevolg: je ontvangt minder rente. Het rente- en aflossingsbedrag dat je moet betalen aan de bank, blijft hetzelfde. Naarmate de bouw vordert, nemen je hypotheeklasten dus toe. Je kunt ervoor kiezen dit verschil mee te financieren in je hypotheek, zodat je de stijging niet direct in je portemonnee voelt.
 8. Meerwerk
  Zit er nog geen badkamer in je nieuwbouwwoning? Of heb je specifieke bouwideeën, waardoor je wilt afwijken van het standaard bouwplan? Zulke extra’s heten meerwerk. Meestal kun je maximaal 20% tot 25% van de koopsom als meerwerk meefinancieren in je hypotheek. Minderwerk is juist het tegenovergestelde. De aannemer gaat bijvoorbeeld geen keuken plaatsen omdat je dat later zelf gaat doen. Door minderwerk krijg je een korting.
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.