artikel

Hypotheekrente: dit moet je weten

Bijgewerkt op - leestijd

Het loont om de verschillende hypotheekrentes met elkaar te vergelijken

Geld lenen kost geld. Over het bedrag dat je leent van de bank voor de aankoop van je huis moet je dan ook rente betalen. Dat is de hypotheekrente. Wat zaken op een rij over de hypotheekrente.

Actuele hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente verandert regelmatig. De huidige hypotheekrente kan volgende week weer hoger of lager zijn. Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, is het belangrijk om te kijken naar de actuele hypotheekrentes en de hypotheekrenteverwachting. Dat laatste is een prognose over de hypotheekrente. De hypotheekrente staat op dit moment heel laag en dat lijkt de komende tijd nog even aan te houden. Door deze lage rentetarieven is het gunstig om juist nu een hypotheek af te sluiten.

Hypotheekrente vergelijken

Het loont om de verschillende hypotheekrentes van banken en andere geldverstrekkers met elkaar te vergelijken. Bij de laagste hypotheekrente zijn de maandlasten natuurlijk het laagst. Dat hoeft niet altijd voordelig te zijn. Laat je daarom goed voorlichten of die hypotheek ook echt bij jou en jouw woonwensen past.

Hypotheekrenteaftrek

Bij een hypotheek wordt gesproken over bruto en netto maandlasten. Een deel van het maandbedrag is aftrekbaar van de belasting. Dat houdt in dat je het bruto bedrag maandelijks betaalt aan de hypotheekverstrekker. Een deel van de rente is aftrekbaar en wordt terugbetaald door de Belastingdienst. Dit kan per maand of per jaar. Wat overblijft zijn de netto maandlasten, het bedrag dat je ‘daadwerkelijk’ betaalt.