Zoeken Kopen Koper

Aafke Romeijn verbaast zich over... Almere


Veel mensen zochten in 2023 een huis in Almere, wat zit daarachter?

Almere staat hoog in de top 20 van meest gezochte plaatsnamen op funda. Aafke Romeijn vraagt zich af waar die populariteit vandaan komt, want was Almere niet die saaie polderstad die niet kan opboksen tegen Amsterdam?

Als je kijkt naar de lijst van meest gezochte woonplaatsen en regio’s hier op funda, dan zie je in de top 10 een hoop usual suspects: de Randstad, Groningen, en Nijmegen en Arnhem in het oosten. Maar als je iets beter kijkt, vallen ook enkele minder voor de hand liggende plaatsen op. Neem bijvoorbeeld Almere, dat in 2023 op de 13de plaats staat, terwijl de stad niet echt bekend staat om haar trendy imago.

Om te begrijpen waarom Almere zo populair is op funda, ben ik een virtueel kijkje gaan nemen in deze polderstad.

Nieuw, nieuwer, Almere

Wat direct opvalt bij het zoeken in Almere is iets wat eigenlijk heel logisch is, maar waar ik nooit eerder bij stilstond: alles lijkt hier bijna nieuw. Of beter gezegd: vaak niet ouder dan de jaren negentig. Je zult hier geen panden met authentieke details vinden. Maar als je van nieuwbouw houdt - goed geïsoleerd, weinig lekkages, what’s not to like? - dan kom je hier aan je trekken, want nieuwbouw vind je hier echt in alle soorten en maten. Van flatje tot villa, van saai tot gek, van driehoog achter tot vrijstaand met eigen aanlegsteiger of ruimte voor je paard. Je zoekt een bungalow met acht slaapkamers? Almere has it.

Aangeboden op funda: <L CODE="C40">deze luxeuze villa</L> aan de Noorderplassen, met sauna, jacuzzi én aanlegsteiger Aangeboden op funda: deze luxeuze villa aan de Noorderplassen, met sauna, jacuzzi én aanlegsteiger

Wat ook meteen opvalt is dat er in Almere in elke prijsklasse iets te vinden is. Dat horen we natuurlijk al jaren ('Vlakbij Amsterdam, maar nog betaalbaar'), maar het is anders wanneer je op funda scrolt en je ziet de redelijke prijzen aan je voorbijrollen. Mijn randstedelijke brein is niet meer gewend aan zoveel redelijkheid, en ik kreeg dan ook meteen argwaan. Zoveel betaalbare woningen, daar moet wel een addertje onder het gras zitten. En dus zocht ik nog even verder.

Grijs, lichtgrijs en donkergrijs

En dan heb ik ineens door wat ik mis in vrijwel alle Almeerse huizen: kleur. Huis na huis scrol ik door eindeloze vierkante meters met grijs laminaat, grijze hoekbanken, lichtgrijze muren, donkergrijze keukenkastjes, en alle variaties van de IKEA-lijn Lack (je weet wel, die goedkope nephouten tafeltjes en wandplanken die je ook in elk studentenhuis kunt vinden) in wit, grijs en zwart.

Als je me een beetje kent dan weet je dat ik nogal slecht ga op een gebrek aan kleur. Sterker nog, ik word door mijn familieleden ook wel gekscherend papegaai genoemd, vanwege mijn kleurrijke uitdossingen. Ik vraag me dan ook vaak af wat mensen bezielt om een saai interieur te nemen. Kleur kost geen extra geld. Sfeer ook niet. En kleur levert eindeloos veel plezier op, is mijn ervaring.

Aangeboden op funda: <L CODE="C42">deze blauwe hoekwoning</L> in de Regenboogbuurt. Kleurrijk van buiten, grijs en wit van binnen. Aangeboden op funda: deze blauwe hoekwoning in de Regenboogbuurt. Kleurrijk van buiten, grijs en wit van binnen.

In Almere kost het me moeite om wat kleur te vinden. Niet in de buitenruimte: er zijn heel wat kleurrijke parken en gebouwen. Ik heb er zelfs voor een knalroze jeugdhonk geposeerd voor mijn persfoto’s.

Dus: je kunt in Almere goed terecht voor leuke, gekke, spannende en bijzondere (en betaalbare!) huizen, maar een interessante inrichting moet je zelf meenemen. Dat gezegd hebbende: mocht je hier op funda nog een bijzonder Almeers interieur tegenkomen: laat het me even weten! Ik ben altijd op zoek naar mooie polderpareltjes.

Zoek slimmer naar een huis in Almere (of andere plaats)

De zoekfunctionaliteit van funda is vernieuwd. Zo kun je nu meerdere typen woningen combineren in een zoekopdracht. En op meerdere plaatsen tegelijk zoeken.

Nog niet gevonden wat je zocht?