vraag & antwoord

Hoe schat ik de verbouwkosten tijdens de bezichtiging al in?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Maak onderscheid tussen een cosmetische en noodzakelijke verbouwing

Is een roze badkamer niet jouw stijl en wil je een nieuwe keuken mét stoomoven? Dan is het slim om – voordat je eventuele onderhandelingen start – een overzicht te maken van de geschatte verbouwkosten. Houd daarnaast ook rekening met eventuele noodzakelijke verbouwkosten, zoals het vervangen van de kozijnen vanwege houtrot bijvoorbeeld. En hoe ga je deze verbouwingen financieren?

Heb je eerder verbouwd? Dan weet je dat er een hoop bij komt kijken. Het is daarom belangrijk om tijdens je bezichtiging een inschatting te maken van wat je wilt verbouwen. Zo kun je tijdig kijken naar de financieringsmogelijkheden en weet je beter wat je maximaal voor het huis zou kunnen bieden.

Een cosmetische verbouwing

Met het oog op een cosmetische verbouwing let je daarom tijdens je bezichtiging op de volgende punten:

 • doet alle keukenapparatuur het nog en hoe oud is het?
 • werken de deuren en lades nog goed?
 • is het tegelwerk netjes afgewerkt?
 • kun je met de huidige situatie verder of is het noodzakelijk om er nu iets aan te doen omdat er defecten zijn?
 • hoe zijn de muren afgewerkt en is het nodig om alles opnieuw te stuccen, behangen of verven?
 • zijn de vloeren naar je zin?

Bedenk wat je zelf kunt doen en wat je wilt uitbesteden. Het zal een hoop uitmaken in de kosten. Hieronder volgen een aantal gemiddelde prijzen, waarbij de verbouwing wordt uitbesteed en er voor een basisafwerking wordt gekozen:

 • nieuwe keuken: € 7500 – € 15.000
 • nieuwe badkamer: € 4000 – € 20.000
 • nieuw toilet: € 1500 – € 2500
 • aanbouw: € 15.000 – € 25.000
 • dakkapel: € 3500 – € 7500

Neem eventueel een aannemer mee naar een tweede bezichtiging. Die kan je adviseren over de mogelijkheden van een verbouwing en een offerte opmaken. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Een noodzakelijke verbouwing

In sommige gevallen is een verbouwing noodzakelijk. Denk hierbij aan het verbeteren van de fundering of verhelpen van lekkages. De verkoopmakelaar kan je alles over de geschiedenis van het huis vertellen. De huidige eigenaar heeft namelijk een mededelingsplicht. Dit houdt in dat hij verplicht is een koper te vertellen wat hem bekend is over gebreken die niet direct zichtbaar zijn. De aankoopmakelaar kan je hierbij eventueel adviseren. Een bouwkundige keurder kan een rapport opmaken en je meer vertellen over wat er precies direct nodig is en wat er in de toekomst aangepakt moet worden.Hieronder de zaken om tijdens je bezichtiging goed op te letten en/of na te vragen bij de verkoopmakelaar.

 • Is er asbest in de woning? Dit werd tot 1990 nog veel gebruikt in de woningbouw. Het hoeft niet altijd direct verwijderd te worden, maar wanneer je een grote (cosmetische) verbouwing voor ogen hebt, moet je er mogelijk wel maatregelen voor treffen.
 • Werken alle ramen en deuren nog naar behoren?
 • Zijn de houten kozijnen nog intact of zie je houtrot (ontstaan)?
 • Zie je vocht tussen de dubbele beglazing? Dit duidt op een lek raam.
 • Zie je scheuren in de muren lopen? Dit hoeft niet direct iets ernstigs te betekenen, maar het is altijd verstandig er bij de verkoopmakelaar navraag naar te doen.
 • Is het een oud huis en lopen de vloeren scheef? Ook dat hoeft in eerste instantie niks ernstigs te betekenen. Vraag de verkoopmakelaar ernaar en laat er eventueel een bouwkundige keurder naar kijken. Los daarvan geeft het mensen simpelweg geen fijn gevoel.
 • Zijn er dakkapellen of heeft het huis een plat dak? Vraag of er in het verleden lekkages zijn geweest en van wanneer de dakbedekking is.
 • Bij een appartement kun je in het meerjarenonderhoudsplan lezen welke grote onderhoudswerkzaamheden er op de planning staan.
 • Bij een eengezinswoning kun je de makelaar vragen om even in de kruipruimte te kijken. Ziet alles er droog uit of is het vochtig en ruikt het muf? Doe er in dat geval verder onderzoek naar, in verband met mogelijke schimmelvorming en/of het aantrekken van ongedierte.

Meer weten? Schakel een bouwkundige keurder in

Wil je meer weten over de bouwkundige staat van het huis en welke noodzakelijke verbouwkosten je zal moeten maken? Schakel dan een bouwkundige keurder in. Hij maakt een bouwtechnisch rapport op waaruit blijkt wat er gedaan moet worden, op welke termijn en wat de kosten zijn. Doe dit bij voorkeur vóór de onderhandelingen, zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden en je de uitkomst van het rapport kunt gebruiken tijdens de onderhandelingen als onderbouwing bij je (openings)bod.

Hoe kan ik een verbouwing financieren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je verbouwing te financieren.

Eigen geld

Spaargeld is de meest voordelige optie.

Hypotheek

Op basis van een taxatierapport wordt bepaald wat en hoeveel er meegefinancierd kan worden in de hypotheek. Houd er rekening mee dat je niet meer dan 100% van de woningwaarde mag lenen. De taxateur geeft een waarde ná verbouwing op in het taxatierapport; op basis daarvan bepaalt de bank of ze dit bedrag aan jou gaan uitlenen in de vorm van een hypotheek. Ga je je huis energiebesparend maken? Dan zijn sommige banken bereid om tot 106% te financieren.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is doorgaans de duurste optie. De aflossingstermijn is korter dan bij een hypotheek en de rente is hoog. Bepaal voor jezelf of dit het waard is.

Of je nu een cosmetische of noodzakelijke verbouwing in het vooruitzicht hebt, laat je goed adviseren over de mogelijkheden van financiering en bepaal voor jezelf of deze woning het écht waard is. Zo kun je straks zorgeloos verhuizen naar jouw nieuwe huis.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Hierbij kun je denken aan het verbeteren van de fundering, het vervangen van dakbedekking op een plat dak of het repareren van kozijnen omdat ze rot zijn. Het zijn kosten waar je niet onderuit kunt en die noodzakelijk zijn om de woning leefbaar te maken en nog verder oplopend achterstallig onderhoud te voorkomen.
Cosmetische verbouwkosten maak je wanneer je iets meer naar je zin wilt maken. Denk aan een nieuwe keuken, badkamer of het leggen van een nieuwe vloer. Niet direct noodzakelijk, maar het zorgt ervoor dat de woning meer naar jouw smaak wordt.
Er zijn drie mogelijkheden om een verbouwing te financieren. Je kunt spaargeld gebruiken, de verbouwkosten meefinancieren in de hypotheek of een persoonlijke lening afsluiten. Het financieren met eigen geld is de goedkoopste optie, de persoonlijke lening het duurst. Het meefinancieren in de hypotheek is niet altijd mogelijk omdat de banken tegenwoordig 100% van de waarde (na verbouwing) financieren. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden en wat voor jou de beste optie is.
Meer vragen

Een goede voorbereiding loont

Benieuwd of je een eventuele verbouwing kunt financieren? Bereken nu alvast je maximale maandlasten. Zo weet je hoeveel financiële ruimte je hebt wanneer je gaat bieden.