Hypotheek afsluiten: stel jezelf eerst deze vragen

Hoe vind je een passende hypotheek die rekening houdt met al jouw wensen? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.

Na het tekenen van de koopakte vraag je de hypotheek aan. De aanvraag is te verdelen in zes stappen en duurt in totaal een paar (spannende) weken:
  1. Afhankelijk of onafhankelijk hypotheekadvies inwinnen
  2. Offertes aanvragen en ondertekend naar de bank sturen
  3. De documenten waar de bank om vraagt indienen
  4. Definitief akkoord van de bank
  5. Alle documenten en het geld gaan naar de notaris
  6. Overdracht bij de notaris
Je kunt volgens de bank een bepaald bedrag aan hypotheek krijgen, maar wat worden de maandlasten van de hypotheek? Houd je bij deze maandlasten nog genoeg over voor de boodschappen, een kapotte wasmachine of een vakantie? Let bij het kopen van huis daarom niet alleen op de maximale hypotheek die je kunt krijgen, maar ook op de vaste lasten die het maandelijks met zich meebrengt. De hypotheeklasten moeten passen bij jouw levensstandaard en uitgavenpatroon.
De hypotheekadviseur helpt jou met het maken van keuzes: welke hypotheek past goed bij jou, het huis en bij jouw toekomst? Vraag bij voorkeur prijsopgaven bij verschillende hypotheekadviseurs op. Zo kom je tot de best passende hypotheek.
Starters kiezen meestal tussen twee hypotheekvormen, namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Beide geven recht op het belastingvoordeel 'hypotheekrenteaftrek' en met beide hypotheekvormen los je je hypotheekschuld af.De annuïteitenhypotheek kenmerkt zich door dezelfde maandlasten gedurende de hele looptijd. De maandlasten bestaan uit hypotheekrente en aflossing. Naarmate de tijd verstrijkt betaal je steeds meer aflossing en steeds minder rente Het totaalbedrag blijft gelijk.De lineaire hypotheek kent dalende maandlasten. De totale maandlasten - die bestaan uit hypotheekrente en aflossing - beginnen vaak hoger dan bij een annuïteitenhypotheek, maar zakken geleidelijk. Met deze hypotheekvorm bouw je sneller overwaarde op; je lost in het begin immers meer af.
Het kiezen van de juiste hypotheekverstrekker is niet makkelijk. Je zou willen kiezen voor degene die de laagste hypotheekrente biedt, maar ook de aanvullende voorwaarden zijn van belang. En die kunnen onderling sterk afwijken. Een hypotheekadviseur kan je hier goed in adviseren.
Voor het kopen van een huis tot € 355.000 kun je kiezen voor een NHG-hypotheek. Het voordeel is dat onder bepaalde voorwaarden de restschuld van de hypotheek bij een gedwongen verkoop wordt kwijtgescholden. Eenmalig betaal je 0,6% over de koopsom aan kosten.
Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is vaak een eis bij het afsluiten van een hypotheek. De bank wil voorkomen dat na overlijden van een van de huiseigenaren de maandlasten ondraaglijk worden. De opstalverzekering is verplicht voor iedere huiseigenaar.
Een bouwdepot is een soort bankrekening waar het geld voor de verbouwing tijdelijk op staat. De verbouwingskosten die in de eerder gemaakte begroting staan, kun je vanuit het depot betalen. Het geld opnemen kan niet. Je betaalt er je facturen voor de verbouwing mee.
De hypotheekrente zet je voor een bepaalde periode vast in een zogenaamde rentevaste periode. Zo zorg je voor een vast percentage hypotheekrente gedurende die vastgelegde periode. Een paar maanden vóór het bereiken van het einde van de rentevaste periode ontvang je van de bank een voorstel voor een verlenging.
Meer vragen
Huis en hypotheek: verdiep je verder in dit onderwerp

29 artikelen