Vraag & Antwoord

Wat betekent ‘onder bod’ als je een huis wilt kopen?

4 minuten leestijd

En meer veelgestelde vragen over huizen die ‘onder bod’ zijn

Als je huizen bekijkt op funda, zie je daar soms de term ‘onder bod’ bij staan. Wat betekent dit eigenlijk? En wat nu als dat huis precies is wat je zoekt? Ben je dan te laat of maak je dan nog een kans? Lees hier het antwoord op veelgestelde vragen over ‘onder bod’.

Wat betekent ‘onder bod’?

Een huis met de status ‘onder bod’ betekent dat de verkoper in onderhandeling is met een serieuze gegadigde of dat er mondelinge overeenstemming is met een koper. De koopovereenkomst is echter nog niet getekend, dus de koop is op dat moment nog niet definitief. Wanneer de handtekening is gezet en de drie dagen bedenktijd voorbij zijn, wordt de status aangepast naar ‘verkocht’ of ‘verkocht onder voorbehoud’.

Wanneer krijgt een huis de status ‘onder bod’?

Sommige makelaars plaatsen een huis onder bod zodra ze in onderhandeling zijn met een partij. De meeste makelaars doen dit zodra er een mondeling akkoord is tussen de verkoper en een koper.

Wat is het verschil tussen ‘onder bod’ en ‘verkocht onder voorbehoud’?

‘Verkocht onder voorbehoud’ betekent dat er een koopovereenkomst is getekend, maar dat de verkoop afhankelijk is van bepaalde voorwaarden. Denk aan het rondkrijgen van de hypotheek of een bouwkundige keuring.

Hoe lang kan een huis ‘onder bod’ staan?

Gemiddeld duurt dit een paar dagen tot een week, maar het kan soms langer duren. Dit hangt af van de complexiteit van de onderhandelingen en eventuele voorwaarden.

Waarom vermelden makelaars op funda dat een huis ‘onder bod’ is?

Zo kan iedereen zien dat het huis in principe is verkocht. Dit voorkomt teleurstellingen bij andere geïnteresseerden. Een makelaar zal dit alleen doen als er al een akkoord is óf als de kans zeer groot is dat de koop rondkomt.

Kun je een huis dat onder bod is niet meer bezichtigen?

Je kunt natuurlijk altijd proberen om een bezichtiging aan te vragen, maar meestal staat een verkoper hier niet meer voor open.

Wat als ik interesse heb in een woning die onder bod staat?

Het is verstandig om dit aan de makelaar te laten weten. Er bestaat altijd een kans dat de toch koop niet doorgaat. Dan is het voor een makelaar handig als hij of zij direct andere potentiële kopers kan benaderen.

Sla een woning die ‘onder bod’ staat op in je favorieten. Zodra de status wijzigt, krijg je automatisch een melding. Hiervoor heb je een funda account nodig.

Heeft het zin om nog te bieden op een huis dat onder bod is?

Als je de woning al hebt bezichtigd, kan het zinvol zijn om nog een bod uit te brengen. De verkoper kan ervoor kiezen om niet op dit nieuwe bod in te gaan en de koop af te ronden met de eerste koper. Of de verkoper informeert de eerste kandidaat dat er een nieuw bod is binnengekomen (zonder het bedrag te noemen) en geeft hem of haar de kans om een hoger bod uit te brengen. Een andere optie is dat beide partijen de kans krijgen om hun uiterste bod in te dienen. Een verkoper kan ook direct op het nieuwe bod ingaan, maar het is wel zo netjes om de eerste partij in ieder geval een kans te geven om het bod te verhogen.

Wanneer er een inschrijving is geweest, hebben alle belangstellenden al de gelegenheid gehad om een uiterst bod neer te leggen. In dit geval wordt er vaak vooraf aangegeven dat biedingen die na de inschrijfdatum binnenkomen niet meer in behandeling worden genomen. Een bod uitbrengen, heeft dan geen zin meer.

Waar moet je rekening mee houden als je wil bieden op een huis dat onder bod is?

Er is al overeenstemming met een andere partij, dus een verkoopmakelaar en verkoper zitten vaak niet te wachten op een nieuw bod. Je brengt de verkopende partij hiermee namelijk in een lastige positie. Besluit je om toch een bod uit te brengen, zorg er dan voor dat je bod aantrekkelijk is voor de verkoper. Naast de prijs zijn ook de overdrachtsdatum en eventuele ontbindende voorwaarden belangrijk. Een verkoper zal alleen een ander bod overwegen als het echt beter is dan het huidige bod.

Is een makelaar verplicht om een nieuw bod door te geven aan de verkoper?

Ja, een makelaar moet alle biedingen doorgeven aan de verkoper, ook nadat er al een mondeling akkoord is bereikt. Totdat er getekend is, staat het de verkoper in principe vrij om met iemand anders verder te gaan. Het is de rol van de verkoopmakelaar om in zo’n situatie iedereen duidelijk te informeren en het proces in goede banen te leiden.

Hoe groot is de kans dat een huis dat onder bod is wordt verkocht aan degene met wie de verkoper in onderhandeling is?

In de meeste gevallen wordt een huis dat onder bod is, verkocht aan de huidige onderhandelingspartij. Vaak is er al een akkoord en hoeft alleen de handtekening nog gezet te worden. Er is natuurlijk altijd een kans aanwezig dat de koper zich bedenkt of bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt.

Een makelaar helpt je verder

Klaar voor je eerste eigen huis? Dan komt er veel op je af. Een aankoopmakelaar kent de lokale markt goed en brengt jouw mogelijkheden snel in kaart.

Vind een NVM-makelaar die bij je past Waar helpt een makelaar je allemaal mee?