artikel

Weet wat je kunt bieden


Sta tijdens onderhandelingen sterker in je schoenen

Het is een heel nieuwe manier om op huizenjacht te gaan: niet weten wat je kunt lenen, maar wat je kunt bieden. Droomhuis gevonden? Dan kun je meteen een goed bod neerleggen.

Eenmaal op huizenjacht is het financiële plaatje uiteraard belangrijk. Ervan uitgaande dat je geen koffer vol bankbiljetten onder je bed hebt liggen, kom je al gauw uit bij een hypotheekverstrekker. Die berekent aan de hand van je inkomen hoeveel je kunt lenen. Dat zoekt prima, er is immers een bedrag waarvoor je kunt gaan ‘shoppen’. Maar het kan ook anders: dat je niet weet hoeveel je kunt lenen, maar hoeveel je kunt bieden. Dan sta je meteen een stuk sterker in je onderhandelingen. Want als jij niet weet wat je kunt lenen, maar wel wat je definitief kunt bieden, kun je dat goede bod meteen neerleggen.

Vergelijken

Het handige van weten wat je kunt bieden is onder meer dat je huizen goed met elkaar kunt vergelijken. Dat kan door alle informatie van een huis, de vierkante meters, de ligging van de tuin of het aantal kamers naast elkaar te zetten, maar je wilt toch ook weten wat het financieel inhoudt. Wat betekent het namelijk voor je maandlasten als je dit huis kiest en wat als je dat andere huis kiest?

Bieden

Het grappige is dat je met een bod in je zak je toch even anders een huis bezichtigt. Het gevoel van: ‘dit kan ik bieden’ zorgt dat de koop wellicht snel is gesloten. Wat betreft dat bieden, wat moet je wel en wat niet doen? Het begint bij de basis: wat kan en wil je betalen? Dan moet je weten of het huis toekomstbestendig is, met andere woorden ga je er jaren wonen of is het een tussenwoning? Ook goed om te weten is hoe lang het huis te koop staat en of het populair is. Ben je de enige die erop aast, of zijn er nog meer? Als je dat allemaal weet kun je de hoogte van je bod vaststellen en kan het onderhandelen beginnen.

Check voor je biedt je maandlasten

Voor je een bod uitbrengt, is het handig om te weten welke maandlasten daar ongeveer bij horen. Zodat je weet of je die lasten ook kunt dragen.