vraag & antwoord

Welke stappen doorloop ik in het aankoopproces van mijn huis?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Zo bereid je je voor op de zoektocht naar je eerste huis

Je gaat voor het eerst op zoek naar een koophuis. Een leuke, nieuwe periode waarbij je te maken krijgt met vakmensen als hypotheekadviseurs en makelaars en allerlei nieuwe termen als 'koopakte' en 'kosten koper'. Dit stappenplan loodst je door deze fase heen. Wat kun je verwachten en waar moet je op letten?

Stap 1: Weet wat je kunt lenen aan hypotheek

Vraag een adviesgesprek aan bij een hypotheekadviseur en zoek uit hoeveel je kunt lenen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Een oriënterend gesprek is kosteloos en je zit nog nergens aan vast. Het is een belangrijke eerste stap omdat je zo gerichter op funda kunt zoeken; na het gesprek weet je binnen welke prijsklasse je een huis kunt kopen. Ook kom je meer te weten over hoe alles rondom een hypotheek nu precies werkt.

funda functionaliteit  Heb je al een huis op het oog?
Reken nu uit of je het kunt betalen

Stap 2: Weet waar je naar op zoek gaat

Je weet nu hoeveel je kunt lenen. Weet je ook precies waar je naar op zoek gaat? Oftewel, wat zijn je woonwensen? Kijk daarbij ook naar de situatie op de woningmarkt: hoe ziet ie eruit en wat is haalbaar? Wanneer je woonwensen duidelijk zijn, kun je gerichter zoeken op funda en heb je meer kans om een geschikte woning te vinden. Stel jezelf daarom de volgende vragen: Waar wil je wonen? Hoeveel kamers moet het huis hebben? Ben je bereid te klussen? Hoe zie je je toekomst?

Stap 3: Met of zonder aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar inschakelen in je stappenplan om een huis te kopen is niet verplicht, maar heeft wel vele voordelen. Een meerwaarde is bijvoorbeeld dat een aankoopmakelaar goed op de hoogte is van de actuele situatie op de woningmarkt. Hij of zij ziet als eerste welke woningen in de verkoop gaan, kan je adviseren om je woonwensen bij te stellen (wellicht zijn ze niet realistisch in verhouding tot je budget), begeleidt je bij de bezichtigingen, neemt de onderhandelingen van je over en controleert de koopakte.

Vind je een aankoopmakelaar van toegevoegde waarde, onderzoek dan of zijn of haar diensten binnen je budget vallen. De kosten zijn namelijk niet mee te financieren in je hypotheek en zul je van je eigen geld moeten betalen. Het is ook mogelijk om een aankoopmakelaar alleen voor een bepaalde fase in te schakelen, bijvoorbeeld voor het onderhandelen en controleren van de koopakte. Dat scheelt ook in de kosten.

Weet dat een makelaar de belangen van maar één partij kan behartigen. Een verkoper wil immers zoveel mogelijk voor zijn huis krijgen, terwijl een koper er zo min mogelijk voor wil betalen. Daarom kan een makelaar nooit zowel voor de koper als verkoper werken. De verkoopmakelaar staat dan ook helemaal in dienst van de verkoper, en de aankoopmakelaar komt alleen op voor de belangen van de koper.

tip  Benieuwd naar wat een aankoopmakelaar kost en wat deze investering je oplevert?
Lees er hier meer over

Stap 4: Zoeken naar je eerste koophuis

Nu is het tijd om tussen de tienduizenden te koop staande woningen te gaan zoeken. Geen paniek, volg deze tips en je wordt een echte pro als het op het zoeken aankomt.

Gebruik de filters

  • Vul de plaats of gemeente in waar je wilt zoeken en bepaal hoeveel kilometer daar rondom je in de zoekresultaten wilt zien.
  • Stel je maximale prijs in.
  • Bepaal of je naar eengezinswoningen wilt zoeken of appartementen.
  • Geef aan hoeveel kamers je minimaal wilt hebben.

Bewaar je zoekopdracht

Wanneer er nieuwe woningen worden aangemeld die aan jouw zoekcriteria voldoen, sturen we je (maximaal één keer per dag) een e-mail. Zo mis je nooit een woning en kun je snel de makelaar benaderen voor het plannen van een afspraak. Heb je de funda app al gedownload? Daar krijg je direct een melding wanneer er een nieuwe woning wordt aangemeld die aan jouw zoekcriteria voldoet.

De foto’s

Baseer je mening over het huis niet op de allereerste foto. Ook al denk je meteen dat het 'm niet is, klik de woning toch aan. Kijk er met een open blik naar. Misschien draait je mening bij.

Nog niet het geschikte huis gevonden?

Het is mogelijk dat wat je graag wilt niet in verhouding staat tot de prijsklasse waarin je zoekt. Zoek daarom ook op andere filters. Net een prijsklasse lager, een ander bouwjaar of met een ander aantal kamers dan waar je naar op zoek bent. Wellicht is het met een kleine verbouwing tóch mogelijk om die extra kamer te creëren. Door het aanpassen van de filters verruim je je blik en zie je woningen die wellicht ook in de smaak vallen.

funda functionaliteit  Bewaar je favoriete woningen en kijk wat bij je past.
Maak een account aan

Stap 5: Plan een bezichtiging

Heb je een (of meerdere) woningen gevonden die aan je woonwensen voldoen? Dan kun je de verkoopmakelaar bellen om een bezichtiging te plannen. Bij de woning op funda zie je wie de woning verkoopt en kun je vaak online een bezichtiging plannen of direct telefonisch contact opnemen. Plan je online een bezichtiging in? Dan kun je aangeven of je interesse hebt in een (vrijblijvend) hypotheekgesprek, mocht je dat nog niet gedaan hebben.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Vraag bij een hypotheekadviseur een oriënterend gesprek aan. Zo’n eerste gesprek is kosteloos, je komt meer te weten over de mogelijkheden en hoe het hele hypotheekproces werkt. Daarnaast kun je gerichter zoeken op funda en is de kans op teleurstellingen achteraf kleiner omdat je goed voorbereid van start bent gegaan.
  • Bepaal je zoekgebied en tot hoeveel kilometer daaromheen je resultaten wilt zien.
  • Maak gebruik van de filters. Het is goed om in ieder geval je maximale prijs in te vullen, het soort woning en het minimaal aantal kamers waarnaar je op zoek bent.
  • Bewaar je zoekopdracht. Zo kunnen we je op de hoogte brengen wanneer er een nieuwe woning online is gekomen die aan jouw wensen voldoet.
  • Laat je niet gelijk beïnvloeden door de hoofdfoto. Bekijk toch de woning en probeer alles met een open blik te bekijken.
  • Vind je geen geschikte woning? Pas de filters aan. Zoek eens een prijsklasse lager, op een ander bouwjaar of verander het aantal kamers.
De kosten van een aankoopmakelaar ​kun je niet meefinancieren, maar het kan je ​wel een hoop opleveren: nieuwe inzichten met betrekking tot je woonwensen, ervaring en expertise, extra controle op het koopcontract en wellicht een lagere koopsom. ​De kosten lopen erg uiteen; die zijn afhankelijk van de diensten die je afneemt. Wil je dat de makelaar mee zoekt op funda en daarna het volledige koopproces met jou doorloopt? Dan kan de prijs richting de € 3000 gaan. Hoeft hij alleen het koopcontract te controleren? Dan kun je voor een paar honderd euro al klaar zijn. Hier tussenin zitten nog tal van varianten. Vraag daarom altijd aan jouw aankoopmakelaar welke prijs hij in rekening brengt en welke diensten daar bij inbegrepen zijn. Het loont om meerdere offertes op te vragen bij verschillende makelaarskantoren.
Meer vragen

Een makelaar helpt je verder

Met welk budget kun je precies zoeken? En in welke buurten vind je de beste koop? Een aankoopmakelaar kent de procedures én de lokale markt.