stappenplan

Vind een makelaar in 10 stappen


Zo weet je waar je aan het juiste adres bent

Wat is voor jou de perfecte makelaar? De ene makelaar past beter bij je dan de ander. Gevoel speelt hierbij een belangrijke rol, want het kopen of verkopen van een huis is een emotionele gebeurtenis. Bij deze grote stap in je leven wil je iemand naast je hebben die begrijpt wat je wilt en in wie je vertrouwen hebt. Deze 10 stappen helpen je een eind op weg in je zoektocht.

  1. Praat met meerdere makelaars voordat je met die éne in zee gaat. We hebben het vaker gezegd: vergelijken loont. Alleen zo kom je erachter welke makelaar goed bij jou past.
  2. Je kunt kijken of hij of zij actief is op sociale media: Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube of op een ander platform. Spreekt het je aan wat je leest en ziet? Dan is de kans groot dat jullie in real life ook een klik hebben.
  3. Vind je het belangrijk dat je makelaar ook in de avond of het weekend bereikbaar is? Dan is het verstandig om de kantoor- of openingstijden op de website te checken.
  4. Vergelijk offertes. Welke diensten levert de makelaar en wat is wel en niet inbegrepen bij de kosten? Wie is het meest transparant?
  5. Vraag eens om je heen bij bekenden of zij een makelaar kunnen aanbevelen.
  6. Kijk op funda welke makelaars in jouw omgeving of gewenste woonplaats er zijn. Naast alle gegevens vind je ook beoordelingen van klanten, recente aan- en verkopen en hun actuele woningaanbod.
  7. De manier waarop een makelaar communiceert zegt veel. Kijk ook via welke kanalen hij of zij dat doet. Kun je het kantoor alleen bereiken per mail of telefoon, of is het ook mogeijk om rechtstreeks contact te houden met je makelaar via Whatsapp? Als een makelaar een groot bereik heeft op social media, kan dat handig zijn om je woning onder de aandacht te brengen.
  8. Check of de makelaar is aangesloten bij een van de drie brancheverenigingen NVM, VBO of Vastgoed Pro. Dan weet je zeker dat hij of zij goed is opgeleid. Mocht er een conflict onstaan, dan is er bovendien een geschillencommissie waar je terecht kunt.
  9. Plan een kennismakingsgesprek met twee of drie makelaars. Zo ontdek je met wie je het meest een klik voelt. Heb je het gevoel dat een makelaar zich echt inleeft in je (aanstaande) huis en komt hij of zij deskundig en betrouwbaar over? Dan ben je vermoedelijk aan het juiste adres.
  10. Sommige makelaars bieden je de mogelijkheid om een aantal werkzaamheden zelf te doen, zoals kijkers rondleiden. Je bespaart hiermee makelaarskosten, maar bedenk goed of je dit echt wilt en goed welke tijdsinvestering dat vraagt.
Makelaars zoeken en vergelijken

Op funda kun je makkelijk makelaars vinden en vergelijken. Een eerste kennismakingsgesprek is meestal gratis en een goede manier om te voelen of jullie een klik hebben.