artikel

Nieuwbouw: kopen of huren?

Bijgewerkt op - leestijd

Nieuwbouw betekent níet altijd automatisch kopen

Hoera, een nieuwbouwproject in de buurt! Soms kun je in hetzelfde project kiezen tussen kopen of huren. Wat zijn precies de voor- en nadelen van nieuwbouwkoop en -huur?

Nieuwbouw kopen of huren, elk heeft zo zijn voordelen. Hieronder lees je eerst de pluspunten van kopen en daarna die van nieuwbouw huren. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

info Benieuwd naar jouw kansen op de huizenmarkt? Stel jezelf dan deze vragen.

Waarom nieuwbouw kopen?

Om een nieuwbouwhuis te kopen, heb je een hypotheek nodig… en een lange adem. Meestal duurt het namelijk een behoorlijke tijd voordat de woning klaar is. Maar dan heb je ook wat.

Naar eigen smaak

Het grote voordeel van een nieuwbouwhuis kopen, is dat je het helemaal naar eigen smaak kunt indelen en inrichten. Dus: jouw kleur badkamertegels aan de wand en na veel wikken en wegen tóch dat inbouwespressoapparaat in de keuken.

Goedkoop in onderhoud

Een huiseigenaar moet alles zelf onderhouden en de kosten zijn voor eigen rekening. Dat probleem is voor nieuwbouweigenaren meestal een stuk minder groot. Alles is fonkelnieuw, dus als het goed is, gaat er de eerste jaren weinig geld op aan onderhoud. Volgens Vereniging Eigen Huis is een eigenaar van een felbegeerde jarendertigwoning 5 keer zoveel geld kwijt aan onderhoud als iemand met een nieuwbouwhuis.

Lage(re) vaste lasten

Zeker wie in de vrije sector een mooi afgewerkte nieuwbouwwoning huurt, kan rekenen op een flink bedrag aan huur. Een vrije-sectorhuurwoning kost minimaal € 763,- per maand. Voor dat geld aan rente, zijn er tegen de huidige rentestand mooie nieuwbouwwoningen te koop. Tel daarbij op dat nieuwbouwwoningen aan de hoogste isolatie-eisen voldoen, waardoor je energiekosten ook lager zijn dan bij een ouder en minder goed geïsoleerd huis.

Waarom nieuwbouw huren?

Twijfel je of wonen in een bepaalde nieuwbouwbuurt je wel bevalt? In een huurhuis kun je gewoon ‘proberen’ of de wijk wel fijn voelt. Zo ja: dan kun je altijd nog kopen. Zo nee, dan ben je zo weer weg. Bovendien: in een huurhuis zit je niet vast aan een hypotheek en loop je ook geen risico als de huizenmarkt minder wordt. Na een opzegtermijn zijn die verhuisdozen binnen no time ingepakt.

Kans op mooi wonen voor weinig

Heb je een inkomen van minder dan € 40.765,- per jaar, dan kun je sociaal huren. In nieuw op te leveren wijken en complexen is vaak een deel gereserveerd voor sociale huurwoningen. Dat betekent dat de huizen per maand niet meer mogen kosten dan € 763,47. Heb je een laag inkomen en daardoor recht op huurtoeslag? Dan zijn woningcorporaties verplicht je een woning toe te wijzen met een huurprijs onder de zogenoemde 'aftoppingsgrens' die geldt voor jouw situatie. Voor een- en tweepersoonshuishoudens is deze grens € 633,25. Voor drie- en meerpersoonshuishoudens is dit € 678,66 (prijspijl 2022). Is je inkomen te hoog voor sociale huur en moet je daardoor in de vrije sector huren? Dan kan huren duurder uitvallen dan kopen.