stappenplan

NVM Open Huizen Dag: een stappenplan

- leestijd
info In verband met het coronavirus heeft de NVM besloten de Open Huizen Dag op 28 maart niet door te laten gaan. De eerstvolgende NVM Open Huizen Dag is op zaterdag 3 oktober 2020.

Bereid je voor op de NVM Open Huizen Dag

Van het ene droomhuis naar de andere prachtwoning: het kan op de NVM Open Huizen Dag op 28 maart. Leuk, maar ook vermoeiend als geen strak plan hebt. Bereid je daarom goed voor met dit stappenplan.

Dat het een uitkomst is om op een vrije zaterdag huizen te bezoeken, zal de ervaren huizenzoeker beamen. Meerdere bezichtigingen op één dag, geen afspraak met een makelaar en de huidige eigenaar voorziet je van een persoonlijke rondleiding. Intensief is zo’n dag ook. Maar met een paar handigheden maak je er gegarandeerd een geslaagde dag van.

Ook Liselot en Al volgden het stappenplan. Dat leverde een mooie verrassing op!

Stap 1: maak een verlanglijst

Welke woningen wil je per se bezoeken? Zet deze op een verlanglijst, en onthoud daarbij: haastige spoed is zelden goed. Wees dus niet te gretig en beperk je verlanglijstje tot vier of vijf woningen. Eigenaren stellen hun huis van 11.00 tot 15.00 uur open. Je hebt dus vier uur de tijd: wat is realistisch?

Een extra tip: zet één huis als ‘reserve’ op je lijst. Dat deden Liselot en Al ook en uiteindelijk was juist deze woning hun droomhuis. Het kan een huis zijn waar je niet super enthousiast over bent of dat nét niet in jouw voorkeurswijk ligt, maar dat je toch een kans wil geven. Heb je tijd over? Ga erlangs! Wie niet waagt…

Stap 2: stippel een route uit

Met de funda-app kun je gemakkelijk een route uitstippelen voor de NVM Open Huizen Dag. Zeker nu je je lijstje favorieten hebt klaarliggen. Pin ze vast en bepaal de volgorde. Tijdens de dag zelf kun je zien welke woningen je al hebt bekeken.

Stap 3: las een pauze in

Van hot naar her racen is niet prettig en ook niet verstandig. Want je wilt waarschijnlijk halverwege graag pauzeren om te laten bezinken wat je al hebt gezien en even overleggen met je eventuele partner. Bijkomend voordeel als je pauzeert in de buurt: je ervaart direct hoe de sfeer er is. Zit iedereen binnen of is het gezellig druk op straat?

tip  Ben jij van plan om op 28 maart op huizenjacht te gaan? Houd dan deze checklist bij de hand.

Stap 4: houd overzicht

Na het bezoeken van meerdere huizen kun je het overzicht verliezen. Waar stond welk huis ook alweer? En welk huis had die mooie open keuken? Met foto’s is een boel te ondervangen, maar het kan fijn zijn om een lijstje op te stellen met punten waar je elk huis op beoordeelt. Met pen en papier kom je natuurlijk al een heel eind, maar wist je dat je ook notities in de vernieuwde funda app kunt maken? Zo kun je zowel je vragenlijst als notities handig opslaan en terugvinden per huis. Zo behoud je het overzicht en zie je door middel van de sterrenbeoordeling in een oogopslag welk huis jouw favoriet is. Droomhuis gevonden? Geef het vijf sterren!

Stap 5: praat na

Je lijstje met sterrenbeoordeling bij de hand? Ga dan even rustig zitten en bespreek je bevindingen met elkaar, met vrienden, met familie. Springt er een woning uit? Wil je ergens naar terug? Wil je meer informatie? Nu weet je het.

NVM Open Huizen Dag: wat is het precies?

Op één dag meerdere huizen bezoeken - dat klinkt niet alleen lekker effectief, dat is het ook. Stel je route samen en ga op pad. Tussen 11.00 en 15.00 uur heb jij namelijk de vrije hand waar je aanbelt.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.