Alles wat je moet weten over een bod doen op een huis
Je hebt het huis bezichtigd, je ziet jezelf er al wonen en de buurt voelt goed. Tijd om een bod te doen. Maar hoe bepaal je het openingsbod, hoe breng je dit het best uit en wat kun je daarna verwachten?
Om het openingsbod te bepalen, stel je eerst de onderhandelingsruimte, jouw ideale prijs én jouw maximale prijs vast. Zo breng je op een doordachte manier je bod uit en kom je uiteindelijk op jouw ideale prijs uit. Maar wist je ook dat er verschillende manieren zijn waarop je kunt bieden?
In deze video vertellen we alles wat je hierover moet weten.
Onderhandelingsruimte tijdens het uitbrengen van een bod
Je hebt wellicht al gemerkt dat er in de huidige woningmarkt snel geschakeld wordt, waardoor er soms helemaal geen sprake is van een uitgebreid biedingsproces, of onderhandelingsruimte. De woningen gaan soms ver boven de vraagprijs aan je neus voorbij. Misschien frustreert het je wel dat je (weer) een huis misloopt. Maar laat je hier niet door beïnvloeden en zet ook zeker geen stappen waar je je niet comfortabel bij voelt of die gewoonweg niet verstandig zijn.
De onderhandelingsruimte is van verschillende factoren afhankelijk en zorgt ervoor dat je het openingsbod kunt bepalen. Je hebt doorgaans meer onderhandelingsruimte wanneer de woning al lange tijd te koop staat. In dit geval kun je starten met een lager openingsbod. De onderhandelingsruimte is waarschijnlijk kleiner wanneer de woning net op de markt is gekomen en er veel vraag naar is. Je openingsbod zal dan ook dichter op de vraagprijs liggen. Ben je ervan overtuigd dat dit echt hét huis voor jou is, dan ben je wellicht ook bereid om je openingsbod wat hoger in te zetten om meer kans te maken.
Zoals je begrijpt is er geen vaste regel om een openingsbod te berekenen. Een aankoopmakelaar kan je adviseren en het bieden zelfs van je overnemen.
Zoek een aankoopmakelaar die je verder helpt
De maximale prijs
Naast het bepalen van de onderhandelingsruimte wil je voor jezelf ook bepalen wat het maximale bod gaat zijn. Je hebt een maximum wat je kunt financieren, maar wat is los daarvan het huis voor jóú waard? Ook hier geldt dat er geen rekensom op losgelaten kan worden. Jouw maximale prijs kan zowel onder als boven de vraagprijs liggen. In sommige gebieden van Nederland wordt er geregeld boven de vraagprijs verkocht. Houd er rekening mee dat je niet meer kunt financieren dan 100% van de woningwaarde. Koop je een huis boven de vraagprijs en blijkt uit de taxatiewaarde dat het huis minder waard is, dan heb je eigen geld nodig om het huis alsnog te kunnen kopen.
De ideale prijs
Natuurlijk hoop je dat het openingsbod direct geaccepteerd wordt. Maar de kans is veel groter dat er een tegenvoorstel komt. Bepaal daarom van tevoren wat je ideale prijs (liggend tussen het openingsbod en jouw maximale prijs) is voor het huis. In de onderhandeling geeft dit houvast waardoor je heel gericht naar je ideale prijs toe kunt werken zonder ‘zomaar’ een nieuw bod uit te brengen.
Ik zie een woning op funda die ‘onder bod’ is, kan ik nog reageren?
Het is verstandig om toch de makelaar even te bellen. Wellicht hebben ze net die dag te horen gekregen dat de onderhandelingen zijn afgebroken en kun je gelijk een afspraak inplannen. Het kan ook zijn dat de makelaar je gegevens noteert. Indien de partijen er niet uitkomen, dan zal de makelaar alle geïnteresseerden bellen om alsnog de woning te komen bekijken. Lees meer over bieden op een huis dat al onder bod is.
Hoe staat het met je hypotheek?
Voordat je gaat bieden, is het verstandig om meer inzicht te krijgen in je financiële situatie. Je hebt de keus om direct bij een bank informatie in te winnen. Hier komt een gebonden advies uit aangezien het advies betrekking heeft op die ene hypotheekverstrekker. Je kunt ook naar een financieel tussenpersoon gaan, waar een ongebonden advies uit zal komen. Zij werken voor verschillende hypotheekverstrekkers en kunnen daardoor kijken welke partij het best aansluit op jouw situatie. Naar aanleiding van dit gesprek weet je wat er financieel mogelijk is en kun je goed voorbereid de onderhandelingen in.
Het bod uitbrengen
Je weet wat je openingsbod gaat zijn? Tijd om de makelaar in te lichten. Het bod uitbrengen kan telefonisch, maar het is verstandig om het ook per e-mail te bevestigen. Zo heb je zwart op wit wat je hebt uitgebracht en onder welke voorwaarden. Schrijf een positief bericht waarbij je duidelijk maakt waarom je dit bod doet. Wanneer je een goede onderbouwing kunt geven, heb je meer kans dat de makelaar en verkoper het bod begrijpen en je als een serieuze kandidaat zien.
Om je op weg te helpen, hebben we een voorbeeldbrief voor je gemaakt. Klik op de oranje button hieronder om hem te downloaden.
Hoe nu verder?
Het bod is uitgebracht en je kunt niks anders doen dan afwachten. De verkoopmakelaar gaat het voorstel met de eigenaar bespreken. Je kunt rekening houden met een van de volgende reacties:
- Je ontvangt een tegenvoorstel. Yes! Nu ben je écht in onderhandeling. Ga akkoord of breng een nieuw voorstel uit en probeer op jouw ideale prijs (of lager) uit te komen. Verdiep je alvast in de regels die gelden tijdens de onderhandeling.
- Je bod wordt afgekeurd. Helaas. Bepaal of je een nieuw (hoger) bod wilt uitbrengen en kijk of je alsnog in onderhandeling kunt gaan.
- Je openingsbod wordt direct geaccepteerd. Gefeliciteerd! De koopakte kan nu worden opgemaakt. Lees welke zaken je hierna nog moet regelen.
Handig om te weten
Heb je een bod uitgebracht en breekt het zweet je uit? Weet dan dat je op elk moment een bod mag intrekken of wijzigen zolang er geen koopcontract is getekend. Vind je het hele biedingsproces toch te spannend? Schakel een aankoopmakelaar in die voor jouw belangen opkomt en het hele proces van bieden tot aan de sleuteloverdracht van je overneemt.
Heb je je absolute droomhuis gevonden? Schakel dan de hulp in van een aankoopmakelaar. Die denkt strategisch met je mee en adviseert je over een bod dat past bij de huidige markt én bij jouw financiële mogelijkheden.