vraag & antwoord

Wat is een bouwdepot en wat kan ik ermee?

- leestijd

Een geldpotje, speciaal voor de verbouwing

De woning die je gekocht hebt heeft een onbruikbare badkamer, of een sterk verouderde keuken. Daar heb jij je niet door laten afschrikken: met een verbouwing los je deze zaken immers zo op. Als het huis niet ruim genoeg is, kun je een dakkapel zetten of een uitbouw plaatsen aan de woonkamer. Bij de bank kun je geld lenen voor dit soort verbouwingen. Vaak komt het geld voor de verbouwing in een zogenaamd bouwdepot. Wat is het en wat kun je ermee?

Een bouwdepot is een rekening waarop jouw hypotheekverstrekker het bedrag voor de verbouwing stort. Nadat je kosten hebt gemaakt, kun je de factuur bij de bank indienen. Die zorgt dat er vanuit het bouwdepot wordt betaald. Als je de rekening hebt voorgeschoten, krijg je het betaalde bedrag retour vanuit het depot.

Wat zijn de voorwaarden voor een bouwdepot?

Een bank zal niet zomaar geld verstrekken voor het (laten) verbouwen van je huis. Er zal een taxateur ingeschakeld worden om de waarde van de woning vóór en na de verbouwing te berekenen. De waarde na de verbouwing moet opwegen tegen de investering die de bank doet. Met een taxatie laat de bank inschatten of de waarde van het huis voldoende stijgt. Pas als de bank er vertrouwen in heeft, krijg je het geld voor de verbouwing in de vorm van een bouwdepot. Zorg daarom voor een duidelijk plan en een overzichtelijke begroting van de verbouwingskosten. De bank wil zo precies mogelijk weten waar je het geld aan uitgeeft.

Welke verbouwingskosten kan ik betalen uit het bouwdepot?

Zolang de kosten zijn voor materiaal of werkzaamheden die leiden tot waardevermeerdering van het huis, mag je ze laten betalen vanuit het depot. Het kopen van gereedschap mag dus niet, het betalen van bouwmaterialen en verf wel. Het gaat om investeringen die noodzakelijk zijn voor het uiteindelijke resultaat. Bij twijfel kun je de bank vragen of het toegestane kosten zijn die je kunt indienen.

Heb je vergunningen nodig voor een verbouwing?

Of je een vergunning nodig hebt, ligt aan wat je gaat verbouwen. Voor normaal onderhoud heb je gewoonlijk geen vergunning nodig. Voor een uitbouw kunnen er andere regels gelden. Het wel of niet nodig hebben van een vergunning kan per gemeente verschillen.

  Op Omgevingsloket.nl kun je controleren waar je wel en niet een gemeentelijke vergunning voor nodig hebt. Ga naar de site

Mogelijk is er nog een welstandscommissie. Deze is ingesteld door de gemeente voor het bewaken van het uiterlijk van een wijk of een buurt. Jouw plannen moeten passend zijn in de omgeving volgens de welstandscommissie.

Houd er rekening mee dat een vergunning aanvragen acht tot veertien weken in beslag kan nemen. Wacht ook niet te lang met het inschakelen van de welstandscommissie. Zo voorkom je onnodige vertragingen.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Het moet gaan om kosten voor de verbouwing waar de hypotheek voor aangevraagd is. De bank bewaakt dit, omdat de verbouwing moet zorgen voor voldoende waardevermeerdering. Door het insturen van facturen kun je de rekeningen laten betalen. Het gaat dus om de kosten die vooraf zijn begroot.

Voor sommige verbouwingen is een gemeentelijke vergunning vereist. Ga dat na vóórdat je begint. Informeer ook naar de eisen van de welstandscommissie. Houd er rekening mee dat het traject weken, soms wel maanden, kan duren.

Meer vragen