Zo bereid je je voor op de zoektocht naar je eerste huis
Je gaat voor het eerst op zoek naar een koophuis. Een leuke, nieuwe periode waarbij je te maken krijgt met vakmensen als hypotheekadviseurs en makelaars en allerlei nieuwe termen als 'koopakte' en 'kosten koper'. Dit stappenplan loodst je door deze fase heen. Wat kun je verwachten en waar moet je op letten?
Stap 1: Weet wat je kunt lenen
Vraag een adviesgesprek aan bij een hypotheekadviseur en zoek uit hoeveel je kunt lenen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Een oriënterend gesprek is kosteloos en je zit nog nergens aan vast. Het is een belangrijke eerste stap omdat je zo gerichter op funda kunt zoeken; na het gesprek weet je binnen welke prijsklasse je een huis kunt kopen. Ook kom je meer te weten over hoe alles rondom een hypotheek nu precies werkt.
Reken nu uit of je het kunt betalen
Stap 2: Weet waar je naar op zoek gaat
Je weet nu hoeveel je kunt lenen. Weet je ook precies waar je naar op zoek gaat? Oftewel, wat zijn je woonwensen? Wanneer je woonwensen duidelijk zijn, kun je gerichter zoeken op funda en heb je meer kans om een geschikte woning te vinden. Stel jezelf daarom de volgende vragen: Waar wil je wonen? Hoeveel kamers moet het huis hebben? Ben je bereid te klussen? Hoe zie je je toekomst?
Stap 3: Met of zonder aankoopmakelaar?
Een aankoopmakelaar inschakelen is niet verplicht, maar heeft wel vele voordelen. Zo kan hij je helpen bij het zoeken naar een geschikte woning, je adviseren om je woonwensen bij te stellen (wellicht zijn ze niet realistisch in verhouding tot je budget), je begeleiden bij de bezichtigingen, de onderhandelingen van je overnemen en de koopakte controleren.
Bepaal van tevoren of een aankoopmakelaar van meerwaarde is voor jou en of zijn diensten binnen je budget vallen. De kosten zijn namelijk niet mee te financieren in je hypotheek en zul je van je eigen geld moeten betalen. Het is ook mogelijk om een aankoopmakelaar alleen voor een bepaalde fase in te schakelen, bijvoorbeeld voor het onderhandelen en controleren van de koopakte. Dat scheelt ook in de kosten.
Weet dat een makelaar de belangen van maar één partij kan behartigen. Een verkoper wil immers zoveel mogelijk voor zijn huis krijgen, terwijl een koper er zo min mogelijk voor wil betalen. Daarom kan een makelaar nooit zowel voor de koper als verkoper werken. De verkoopmakelaar staat dan ook helemaal in dienst van de verkoper, en de aankoopmakelaar komt alleen op voor de belangen van de koper.
Stap 4: Zoeken naar je eerste koophuis
Nu is het tijd om tussen de tienduizenden te koop staande woningen te gaan zoeken. Geen paniek, volg deze tips en je wordt een echte pro als het op het zoeken aankomt.
Gebruik de filters
- Vul de plaats of gemeente in waar je wilt zoeken en bepaal hoeveel kilometer daar rondom je in de zoekresultaten wilt zien.
- Stel je maximale prijs in.
- Bepaal of je naar eengezinswoningen wilt zoeken of appartementen.
- Geef aan hoeveel kamers je minimaal wilt hebben.
Bewaar je zoekopdracht
Wanneer er nieuwe woningen worden aangemeld die aan jouw zoekcriteria voldoen, sturen we je (maximaal één keer per dag) een e-mail. Zo mis je nooit een woning en kun je snel de makelaar benaderen voor het plannen van een afspraak. Heb je de funda app al gedownload? Daar krijg je direct een melding wanneer er een nieuwe woning wordt aangemeld die aan jouw zoekcriteria voldoet.
De foto’s
Baseer je mening over het huis niet op de allereerste foto. Ook al denk je meteen dat het 'm niet is, klik de woning toch aan. Kijk er met een open blik naar. Misschien draait je mening bij.
Nog niet het geschikte huis gevonden?
Het is mogelijk dat wat je graag wilt niet in verhouding staat tot de prijsklasse waarin je zoekt. Zoek daarom ook op andere filters. Net een prijsklasse lager, een ander bouwjaar of met een ander aantal kamers dan waar je naar op zoek bent. Wellicht is het met een kleine verbouwing tóch mogelijk om die extra kamer te creëren. Door het aanpassen van de filters verruim je je blik en zie je woningen die wellicht ook in de smaak vallen.
Stap 5: Plan een bezichtiging
Heb je een (of meerdere) woningen gevonden die aan je woonwensen voldoen? Dan kun je de verkoopmakelaar te bellen en een bezichtiging te plannen. Bij de woning op funda zie je wie de woning verkoopt en kun je vaak online een bezichtiging plannen of direct telefonisch contact opnemen. Plan je online een bezichtiging in? Dan kun je aangeven of je interesse hebt in een (vrijblijvend) hypotheekgesprek, mocht je dat nog niet gedaan hebben.
Met welk budget kun je precies zoeken? En in welke buurten vind je de beste koop? Een aankoopmakelaar kent de procedures én de lokale markt.