artikel

Taxatie: wat en wanneer?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Hoeveel je kwijt bent aan een taxatie, verschilt per woning

Bij een taxatie wordt er een actueel waardeoordeel verbonden aan de grond, het huis, de ligging en overige dergelijke zaken. Dit doet een gecertificeerde taxateur.

Er zijn uiteenlopende redenen te bedenken voor een woningtaxatie. Bijvoorbeeld als je een hypotheek aanvraagt: je hypotheekverstrekker wil dan zekerheid hebben over de waarde van je toekomstige huis. Ook als je bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde heb je een taxatierapport nodig. Je doet er verstandig aan om voor de taxatie van je toekomstige huis een gecertificeerde taxateur in te schakelen. Wacht niet te lang met het regelen van een taxateur. Gemiddeld duurt het een week voordat de taxateur het taxatierapport op tafel legt. Mocht je de taxatie voor een hypotheek nodig hebben, dan moet je hier dus rekening mee houden.

NWWI

Het Nederlands Woning Waarde Instituut, kortweg NWWI, keurt de rapporten van woningtaxaties. Het is een onafhankelijk, landelijk instituut dat als keurmerk voor taxateurs geldt. Zij valideren taxaties volgens een stel duidelijke richtlijnen. Op die manier krijgen geldverstrekkers een helder beeld van de wijze waarop de getaxeerde waarde tot stand is gekomen. Naast het NWWI zijn er meerdere valide instituten voor het checken van de taxaties.

Alomvattend verslag

Bij een taxatie let de taxateur onder andere op de volgende aspecten: de inhoud en oppervlakte van het vastgoed, de functionele indeling, de kwaliteit van constructie, afwerking en onderhoud. Ook de isolatie en energiezuinigheid spelen een rol. Daarnaast is het voor de taxateur verplicht om contact op te nemen met de gemeente voor informatie over het bestemmingsplan en de bodemgesteldheid. Ook niet onbelangrijk: een taxateur bekijkt de marktsituatie. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de vraag en aanbod in de regio? Je kunt het taxatierapport als een alomvattend verslag zien, waarin de taxateur een rondgang maakt langs de zaken die jou als toekomstige huiseigenaar aangaan.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.