artikel

Als je het energielabel bent vergeten…


Krijg ik nu een boete?

Vanaf 2015 is het verplicht een definitief energielabel aan te leveren op het moment dat je je huis verkoopt. Maar wat als je dat vergeet aan te vragen of als je een woning op het oog hebt waaraan nog geen definitief label is toegekend?

Het energielabel is in het leven geroepen om huiseigenaren te stimuleren energiebesparende maatregelen te treffen en loopt van klasse A (groen = zeer zuinig) tot en met klasse G (rood = zeer onzuinig). Welk label een aan te schaffen woning heeft maakt niet uit, als hij er maar een heeft. Let op: het voorlopig toegekende label is niet voldoende op het moment van de verkoop.Verkoop je toch je woning zonder een definitief energielabel, dan krijg je hiervoor een boete van € 435. Deze komt voor rekening van de verkopende partij.

Wélk label een woning heeft maakt niet uit, als hij er maar een heeft.

Om een definitief energielabel te krijgen moet je een vakbekwaam energieadviseur inschakelen. Die komt langs en bekijkt in één à twee uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning zoals de afmetingen, de aanwezige isolatie en installaties. Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning.