vraag & antwoord

Heb ik een verkoopmakelaar nodig?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

De meerwaarde van een verkoopmakelaar

De woningmarkt is al langere tijd gunstig voor verkopers. Misschien vraag je je af of je wel een verkoopmakelaar nodig hebt, of denk je dat je je huis misschien zelf wel kunt verkopen. Die keuze hangt onder meer af van hoeveel tijd je hebt en of de voordelen van een verkoopmakelaar voor jou voldoende opwegen tegen de kosten.

De voordelen van een verkoopmakelaar

Bij een huis verkopen komt veel kijken. Het is misschien wel je duurste bezit. Je hebt waarschijnlijk bepaalde wensen ten aanzien van de prijs die je ervoor wilt krijgen en de voorwaarden waartegen je wilt verkopen. Wat je niet wilt, is achteraf twijfelen of je wel de juiste keuzes hebt gemaakt. Een verkoopmakelaar helpt je bij het maken van die keuzes. Hij of zij weet bijvoorbeeld met welke verkoopprijs en presentatie je de meeste kans maakt om je wensen te realiseren. En wat de regels zijn als de verkoop ineens anders loopt dan verwacht. Een verkoopmakelaar neemt je bovendien een hoop werk uit handen en ziet erop toe dat alle partijen hun afspraken nakomen.

tip  Wel of geen verkoopmakelaar inschakelen? Dit zijn nog meer voordelen van een verkoopmakelaar

Je huis verkopen zonder makelaar

Je woning zonder verkoopmakelaar verkopen is mogelijk, maar vergt wel veel aandacht en tijd. Alles wat je zelf (nog) niet weet, moet je eerst uitzoeken. Bovendien willen geïnteresseerden jouw woning vaak het liefst overdag bezichtigen. Heb je hier genoeg tijd voor en valt dit te combineren met je baan of gezin? Een ander belangrijk punt is dat alleen makelaars een woning op funda kunnen plaatsen (dit kun je zelf niet). Dankzij onze miljoenen bezoekers per maand biedt een plaatsing op funda jou de beste kans om een koper te vinden die aan jouw wensen voldoet. Kortom, de vraag is of de paar duizend euro die je in eerste instantie bespaart door geen verkoopmakelaar in te huren, opwegen tegen de tijd en energie die je zelf in de verkoop van je woning moet steken.

Kosten van een verkoopmakelaar beperken

Het is ook mogelijk deels zelf je woning te verkopen en naar wens bepaalde zaken uit te besteden. Veel makelaars bieden namelijk ook deeldiensten. Je bespreekt dan van tevoren wie welke werkzaamheden uitvoert. En je betaalt alleen voor de diensten die je afneemt. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de bezichtigingen zelf te regelen, maar een makelaar in te schakelen voor de waardebepaling en de onderhandelingen.

Makelaars vergelijken

Twijfel je of je een verkoopmakelaar in moet schakelen voor de verkoop van je woning? Nodig dan een aantal makelaars uit voor een kennismakingsgesprek. Zo krijg je een beter zicht op de toegevoegde waarde van een verkoopmakelaar.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Bij het verkopen van je woning, doorloop je verschillende stappen:
  1. Verkoopmakelaar vinden
  2. Verkoopstrategie bepalen met de makelaar
  3. Verkoop voorbereiden: van documenten verzamelen tot klussen
  4. Bezichtigingen en onderhandelen zodra er een bod is
  5. Hypotheek en overwaarde: de hoogte van een bod bepaalt de vervolgstappen
  6. Koop sluiten en je huis opleveren
Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Ook neemt de verkoopmakelaar alle werkzaamheden rond de verkoop van je huis uit handen: van het promoten van je woning, tot en met de sleuteloverdracht.
Makelaar is een vrij beroep; iedereen mag zich makelaar noemen. Als je kiest voor een makelaar die bij een brancheorganisatie is aangesloten, weet je zeker dat de kennis van de makelaar op peil is. Hij moet de opleiding gedaan hebben en jaarlijks een aantal cursussen volgen om bij de brancheorganisatie aangesloten te kunnen blijven. Er zijn in Nederland drie brancheverenigingen actief: NVM, VBO en Vastgoedpro.
De offertes van de makelaars kun je vergelijken op basis van de vraagprijs voor de woning en de te verwachten opbrengst. Hoe zijn ze op deze prijs uitgekomen en wat is hun onderbouwing? Daarnaast kun je de tarieven vergelijken waarbij je goed moet kijken wat je er precies voor terug krijgt.
Meer vragen