artikel

Huizenverkopers verwachten verandering op woningmarkt


Vertrouwen van kopers neemt weer toe

Huizenkopers worden voorzichtig optimistischer. Dat zien we in de meest recente cijfers van de funda Index. Hun vertrouwen is opnieuw iets gegroeid. Een verandering zien we ook in (ver)koopplannen en gedrag op funda. Belangrijkste redenen hiervoor lijken vooral de stijgende rente en de verwachte daling van de huizenprijzen.

De funda Index geeft inzicht in wat er op de woningmarkt gebeurt. Hiervoor doen we metingen onder bezoekers op funda.nl. In het laatste kwartaal van 2021 zagen we bijvoorbeeld dat kopers voorzichtig meer vertrouwen in de markt begonnen te krijgen. De eerste drie maanden van dit jaar steeg dat vertrouwen verder tot zelfs het hoogste punt sinds maart vorig jaar.

Concurrentie onder kopers neemt weer toe

Dit vertrouwen zegt vooral iets over de verwachtingen die huizenzoekers zelf hebben over hun kansen om een huis te kopen. Of de markt ook echt gunstiger voor hen gaat worden, is echter niet zeker. De huizenprijzen zijn wat aan het dalen, maar tegelijkertijd is de hypotheekrente sinds oktober verdubbeld en blijft die ook stijgen. Hierdoor kun je minder geld lenen als je een huis wilt kopen, soms tot wel duizenden euro’s minder.

De afgelopen kwartalen daalde het aantal mensen dat van plan is een huis te kopen, maar die afname lijkt nu even gestopt. Voor het eerst sinds medio 2021 namen per woning ook weer meer mensen contact op met een makelaar voor bijvoorbeeld een bezichtiging. De concurrentie onder kopers is dus weer groter geworden.

Verkopers onzekerder

Wat betekenen de stijgende rente en dalende huizenprijzen voor mensen die een huis willen verkopen? Op dit moment vindt nog steeds het merendeel van de funda-bezoekers de huidige markt gunstig om een huis te verkopen, maar dat vertrouwen is wel licht aan het dalen. Helemaal als we mensen vragen hoe zij denken dat de markt er over zes maanden uitziet. Slechts 50% van de funda-bezoekers denkt dat de huizenprijzen over een halfjaar nog steeds aantrekkelijk zijn voor verkopers. En nog minder mensen (39%) verwachten dat de hypotheekrente laag blijft.

Joost Dop, CEO funda: ‘We zien dat het bijna vanzelfsprekende vertrouwen van woningverkopers steeds meer om lijkt te slaan naar onzekerheid over de toekomst.’

Veranderend sentiment

Wellicht dat het verkopers aanmoedigt om niet te lang meer te wachten met de verkoop van hun huis. Dat zou voor huizenkopers gunstig kunnen zijn, want het aanbod huizen is nog steeds erg laag. Zou dat kunnen betekenen dat de markt over een halfjaar inderdaad weer iets gunstiger wordt voor huizenkopers? Dat is nu moeilijk te zeggen. ‘Maar met verkopers die niet langer lijken te willen afwachten, koopvertrouwen dat blijft toenemen en een koopintentie die stabiliseert, zien we het sentiment en gedrag op de woningmarkt wel degelijk veranderen,’ aldus Dop.

Benieuwd naar jouw (ver)koopkansen?

De situatie op de woningmarkt kan per regio of zelfs per stad anders zijn. De funda Index meet alleen landelijke, gemiddelde cijfers. Wil je graag meer weten over je kansen en mogelijkheden om een huis te kopen of verkopen in een specifieke plaats? Praat dan eens met een lokale makelaar. Die heeft het meest actuele inzicht in vraag en aanbod in zijn of haar buurt.