vraag & antwoord

Met welke woonverzekering woon je veilig in je nieuwe koophuis?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Als je oude huis nog niet is verkocht, verzeker je tijdelijk beide woningen

Een nieuwe woning kopen heeft niet alleen effect op de hypotheek, het raakt ook de woonverzekeringen. Een adreswijziging sturen, is niet voldoende. De verzekeraar moet precies weten wat er gaat veranderen in de verzekerde situatie en per wanneer.

Bij het verhuizen van het ene koophuis naar het andere gaat er veel aandacht uit naar het oversluiten of afsluiten van de nieuwe hypotheek. Dat is niet zo gek, maar je moet niet vergeten ook je woonverzekeringen aan te passen. Meestal krijg je de sleutel van het nieuwe huis al voordat de oude woning verkocht is. Gelukkig kun je je verzekeringen tijdelijk uitbreiden naar twee adressen.

De noodzakelijke opstalverzekering

De opstalverzekering is de belangrijkste woonverzekering. Die verzekert het huis tegen gevaren als brand, storm en inbraak. Als je twee huizen op naam hebt, verzeker je ook twee huizen. Zelfs als het maar voor een paar dagen is. Jouw verzekeringsadviseur kan dit voor je regelen. Let er goed op dat je de juiste data doorgeeft. Pas de dag nadat de oude woning is overgedragen op de koper, kun je dat huis laten schrappen uit de opstalverzekering. In het geval van een appartement is de opstal al verzekerd in de opstalverzekering van de Vereniging van Eigenaren.

Vergeet de glasverzekering niet

De glasverzekering vergoedt schade aan de ramen in het huis. Vaak is het een onderdeel van de opstalverzekering, maar niet altijd. Goed om dit nog even te checken voordat je gaat voetballen in je nieuwe achtertuin.

tip  Ga je zonnepanelen plaatsenof je huis isoleren? Dit verhoogt de (herbouw)waarde van je huis. Check welke woonverzekeringen je moet aanpassen

De inboedelverzekering: voor beide adressen

Met de inboedelverzekering zit je met een vergelijkbare situatie als met de opstalverzekering. Zolang je zowel je oude als je nieuwe koophuis bezit, kun je de inboedel beter op beide adressen verzekerd houden, ook al heb je je spullen al verhuisd naar je nieuwe woning. Laat de verzekeraar weten in welke periode je dekking moet hebben op beide adressen. Blijft een van de woningen voor meerdere maanden onbewoond? Dit kan van invloed zijn op de dekking van de verzekering. In overleg met de verzekeraar is er veel mogelijk.

De aansprakelijkheidsverzekering

Bij het verzekeren van je huis denk je misschien niet meteen aan het verzekeren van de aansprakelijkheid. Toch is dit wel belangrijk. Door een storm kunnen dakpannen van het huis wegwaaien en bij de buren een tuinhuis vernielen. De aansprakelijkheid hiervoor ligt dan bij jou als eigenaar van het huis. Met de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren ben je verzekerd tegen dit soort schades.

Tijdelijke verhuur van je huis

Bij het verhuren van een van de twee huizen hebben de woonverzekeringen aandacht nodig. Het verhuren van je huis is namelijk vaak uitgesloten in de polisvoorwaarden. Er zijn tegenwoordig verzekeraars die daar oplossingen voor bieden, maar de standaard woonverzekering biedt geen dekking. Geef het tijdelijk verhuren dus zeker door aan de verzekeraar.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

De inboedelverzekering meenemen naar de nieuwe woning kan. De verzekeraar gaat de inboedelverzekering wel afstemmen op jouw nieuwe woning en zal ook een nieuwe premie berekenen aan de hand van de kenmerken van de nieuwe woning.
Een opstalverzekering is een zeer nuttige verzekering. Brand kan jouw huis binnen een kwartier verwoesten. Zonder een opstalverzekering ontstaat een groot probleem. Je hebt geen huis meer, maar nog wel een af te lossen hypotheek. Daar komt nog bij dat je ook nog geld beschikbaar moet hebben voor het huren van vervangende woonruimte.
De glasverzekering is vaak een onderdeel van de opstalverzekering, maar niet altijd. In het geval van bijzonder glas, zoals glas-in-lood, is het de moeite om dit apart te verzekeren. Bij ruitbreuk draagt de verzekeraar de lasten van het herstellen van de schade. Ruitbreuk komt regelmatig voor; een gewaarschuwd mens …
Meer vragen