Wil je zelf een bod uitbrengen op een huis, bevestig je bod dan altijd schriftelijk per e-mail of brief. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze voorbeeldbrief die we al voor je hebben opgesteld. Je hoeft alleen nog de lege velden in te vullen met je eigen gegevens en de voorwaarden die je aan je bod verbindt.
Het biedingsproces begint met het uitbrengen van een openingsbod. Dat stel je vast op basis van jouw ideale prijs, jouw maximale prijs en de onderhandelingsruimte. Het openingsbod geef je samen met eventuele voorwaarden aan de verkoopmakelaar door. Naar aanleiding van jouw openingsbod kunnen er drie dingen gebeuren.
- Je krijgt een tegenvoorstel en kun je besluiten om daarmee akkoord te gaan of een nieuw voorstel te doen.
- Het bod wordt direct afgewezen. Bepaal of je een nieuw bod wilt uitbrengen of het hierbij laat.
- Het bod wordt direct geaccepteerd. Gefeliciteerd, de koopakte gaat opgemaakt worden.
Gaan jullie uit elkaar en kiezen jullie ervoor om jullie koophuis te verkopen? Dan krijgen jullie ieder de helft van de opbrengst (of de helft van een eventuele restschuld), tenzij jullie hier andere afspraken over hebben gemaakt. Wil een van jullie in het huis blijven wonen? Laat eerst door een financieel adviseur berekenen of dit financieel haalbaar is. Je moet namelijk niet alleen de hypotheek en alle andere maandlasten in je eentje kunnen dragen, maar ook in staat zijn om je ex-partner uit te kopen als er een overwaarde op het huis is. Een notaris legt in een akte van verdeling vast hoe jullie je gezamenlijke bezittingen willen verdelen en helpt ook nadenken over andere belangrijke regelzaken die je in zo’n situatie misschien over het hoofd ziet.
Ja, ook met een studieschuld kun je een eigen huis kopen en een hypotheek afsluiten. Wel is de hoogte van je schuld van invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Hoe zwaar geldverstrekkers je studieschuld meewegen, hangt onder meer af van of je studieschuld onder het oude leenstelsel (voor 1 juli 2015) of het nieuwe (na 1 juli 2015) valt.
Je woning verkopen
Heb je het bod van de potentiële koper geaccepteerd? Dan is de verkoop bijna een feit. Dit staat je nog te wachten.
Stel jezelf in ieder geval deze vragen voordat je je handtekening onder het koopcontract zet
Hoe zorg je voor een zorgeloze afwikkeling van de verkoop van je huis? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.
Zo zorg je ervoor dat je woning klaar is voor een bezichtiging:
- Een nette entree; dit is het eerste wat de mensen van jouw huis zien en het zet (onbewust) de toon voor de rest van de bezichtiging.
- Creëer licht in je huis, open alle gordijnen.
- Ruim het hele huis op, van de hal tot aan zolder. Zorg ervoor dat elke ruimte goed tot zijn recht komt en berg zoveel mogelijk persoonlijke spullen op.
- Maak je huis schoon.
- Staat je huis al leeg? Zorg er dan voor dat de (stapel) post achter de voordeur weg is en dat in de winter de verwarming al aanstaat. Een fijne binnenkomer voor de kijkers.
Het is beter om zelf niet bij de bezichtiging aanwezig te zijn, zo voelt een koper zich vrij om overal te kijken en zijn of haar mening te delen.
Overleg met je verkoopmakelaar de mogelijkheden om deel te nemen aan de landelijke NVM Open Huizen Dag. Bij veel interesse in je huis kun je ook zelf een open huis organiseren, los van de landelijke versie.
Zodra je een tegenvoorstel op het openingsbod van een potentiële koper hebt gegeven, zijn de onderhandelingen officieel begonnen. Je kunt er binnen een dag uit zijn, maar het kan ook een week of langer duren. Het heeft niet alleen te maken met de hoogte van de koopsom, maar ook met de voorwaarden die door jou of de koper worden gesteld. Er kunnen verschillende scenario’s plaatsvinden, waaronder:
- De vraagprijs wordt geboden. Dit wil niet zeggen dat je de woning ook aan hem moet verkopen. Jij als verkoper bepaalt.
- De potentiële koper stopt de onderhandelingen. Dit is toegestaan en geldt ook voor jou als verkoper.
- Het bod is heel goed, maar de gestelde voorwaarden niet. Je moet de afweging maken wat in jouw situatie het best uitpakt en wat er (financieel) mogelijk is. De verkoopmakelaar kan je hierin adviseren.
- Je ontvangt tijdens de onderhandelingen een bod van een andere geïnteresseerde. Je kunt de onderhandelingen met de eerste bieder direct stopzetten en met de tweede partij verdergaan, je kunt bieder één om een eindbod vragen of je kunt aan zowel bieder één als bieder twee een eindbod vragen en zo de beste partij kiezen.
Elke verkoper heeft een meldplicht, wat inhoudt dat je alle gebreken (zichtbaar en onzichtbaar) deelt met een toekomstige eigenaar. Via de vragenlijst die je van de verkoopmakelaar krijgt, kun je duidelijk maken wat de eigenschappen van het huis zijn. Ben je hier niet eerlijk over en komt een gebrek na de sleuteloverdracht naar boven? Dan is er sprake van een verborgen gebrek en kun je aansprakelijk gesteld worden voor de geleden schade.
Zolang er nog geen handtekeningen onder een koopakte zijn gezet, kunnen jij en de koper nog van de koop afzien. Zodra jij je handtekening hebt gezet, kun je je niet meer terugtrekken. De koper kan wel nog van de koop afzien: hij heeft drie dagen bedenktijd en kan de ontbindende voorwaarden inzetten. Kan de koper zijn verplichtingen niet nakomen? Dan mag je als verkoper aanspraak maken op de 10% waarborgsom.
Na verkoop van je huis moet er nog iets gebeuren met de hypotheek. Je kunt de hypotheekvormen meenemen, maar een nieuwe hypotheekvorm kiezen is ook een optie. De overwaarde neem je mee naar de volgende woning om volledig gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek. Een restschuld is te financieren in een eventuele nieuwe hypotheek.
Ga je na verkoop van je huis een andere woning huren? De overwaarde is vrij besteedbaar en over de restschuld maak je afspraken met de bank. Met een NHG-hypotheek wordt de restschuld mogelijk kwijtgescholden. Met de overwaarde kun je toekomstwensen laten uitkomen of je kinderen op gang helpen bij het kopen van een huis.
Jouw huis op funda
Huis verkopen of verhuren? Wij helpen je met een soepele plaatsing.