artikel

Vertrouwen van kopers én verkopers neemt af

Bijgewerkt op - leestijd

Funda Index: dit gebeurde er het afgelopen kwartaal op de woningmarkt

Waar vind ik een betaalbare koopwoning? Wat is het beste moment om mijn woning te verkopen? De kans is groot dat je op dit moment met veel vragen zit over de situatie op de woningmarkt. Daarom geven we je elk kwartaal een update van de actuele ontwikkelingen met de funda Index.

De funda Index meet elke maand het vertrouwen, de (ver)koopplannen en het gedrag van bezoekers op funda.nl. Dit geeft inzicht in wat er op de woningmarkt gebeurt. We hebben de meest recente en opvallende ontwikkelingen van het afgelopen kwartaal voor je op een rij gezet.

Aantal reacties per te koop staande woning stijgt verder

Concurrentie per woning per provincie Concurrentie per woning per provincie

We zien dat het gemiddelde aantal reacties van belangstellenden per te koop staande woning opnieuw is gestegen, in het afgelopen derde kwartaal met 8,3%. Wel zijn er duidelijke verschillen per provincie. In Noord-Holland is de concurrentie per woning het hoogst: daar kregen te koop staande huizen gemiddeld meer dan tweemaal zo veel reacties als een jaar geleden. Ook in Flevoland, Zuid-Holland, Groningen en Utrecht blijft de concurrentie groot. Meer kans maak je als koper in Overijssel en Zeeland, daar is het aantal reacties per woning het laagst.

Ook het vertrouwen van verkopers neemt af

Steeds minder mensen vinden het een goed moment om een woning te kopen. Het vertrouwen van kopers in de woningmarkt daalde het afgelopen kwartaal wel iets minder hard dan hiervoor, maar heeft inmiddels het laagste punt bereikt sinds de eerste metingen van de funda Index in juli 2020. Ook het aantal mensen met concrete koopplannen nam verder af (- 11%).

Het vertrouwen van kopers heeft het laagste punt bereikt          Het vertrouwen van kopers heeft het laagste punt bereikt

Opvallend is dat ook het vertrouwen van verkopers minder begint te worden. Dat was tot nu toe steeds vrij stabiel en hoog, maar het afgelopen kwartaal daalde het aantal mensen dat nu een goed moment vindt om te verkopen. De gedachte dat een volgende koopwoning vinden in de huidige markt moeilijk is, zou hierop van invloed kunnen zijn. Ook zien we een lichte daling in mensen met verkoopplannen.

De woningmarkt op slot?

Uit de cijfers van funda Index komen bepaalde ontwikkelingen duidelijk aan het licht. ‘We zien de woningmarkt steeds meer op slot raken. De concurrentie onder huizenzoekers stijgt kwartaal op kwartaal en het verkoopvertrouwen laat voor het eerst sinds onze metingen nu ook een daling zien. De bereikbaarheid van een nieuwe woning is inmiddels zo lastig dat meer en meer mensen hun plannen voor verkoop in de ijskast lijken te zetten,’ aldus funda-CEO Quintin Schevernels.

Overheid moet regie weer in handen nemen

Meer dan de helft van de woningzoekers verwacht dat een woning vinden voorlopig nog heel moeilijk zal blijven en dat het er financieel ook niet makkelijker op wordt. Dat bleek uit onderzoek dat wij vorige maand deden na de bekendmaking van de Miljoenennota. Een overgrote meerderheid van de mensen die willen huren (90%) of kopen (86%) was daarin van mening dat de overheid te weinig aandacht en geld besteedt aan de woningmarkt en de regie weer in handen moet nemen in het vinden van oplossingen.

Benieuwd naar jouw (ver)koopkansen?

De situatie op de woningmarkt kan per regio of zelfs per stad anders zijn. De funda Index meet alleen landelijke, gemiddelde cijfers. Wil je graag meer weten over je kansen en mogelijkheden om een huis te kopen of verkopen in een specifieke plaats? Praat dan eens met een lokale makelaar. Die heeft het meest actuele inzicht in vraag en aanbod in zijn of haar buurt.