artikel

Wat heb je aan een energielabel?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Alles wat je moet weten over het energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is én wat ervoor nodig is om het huis energiezuiniger en comfortabeler te maken. De labelklassen lopen van A++++ (meest zuinig) tot en met G (minst zuinig). Je hebt een geldig en definitief energielabel nodig als je je huis wilt verkopen. Een gunstig energielabel heeft een positieve invloed op de waarde van je woning.

Sinds 2015 ben je bij de verkoop of nieuwe verhuur verplicht om aan te geven hoe energiezuinig jouw huis is. Kopers en huurders kunnen hierdoor beter inschatten of zij hoge of lage stookkosten kunnen verwachten en hoe comfortabel een woning is. Een goed geïsoleerde woning met een groen energielabel (A++++ t/m C) is aantrekkelijker voor kopers dan een huis met een oranje of rood label (klasse F en G). Het energielabel heeft dus ook invloed op de woningwaarde.

Een geldig energielabel

In 2015 hebben alle woningen van de overheid een voorlopig energielabel gekregen. Dit label is slechts een schatting op basis van het bouwjaar, het woningtype en het energielabel van vergelijkbare huizen. Een voorlopig label is geen geldig energielabel. Een geldig energielabel is alleen verplicht als je je huis wilt verkopen. Verkoop je je woning zonder geldig energielabel, dan kan de overheid je hiervoor een boete geven tot € 170.

Alle geldige energielabels staan geregistreerd in de landelijke energielabel database EP-online. Via de site Zoek je energielabel kun je het energielabel van je eigen of toekomstige huis opzoeken. Woningen die nog een voorlopig energielabel hebben, vind je hier niet in.

Voorbeeld van een definitief energielabel. Hier staat op welk label de woning heeft en hoe lang het label geldig is. Op de pagina's erachter (niet afgebeeld) staat een toelichting en aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken. Voorbeeld van een definitief energielabel. Hier staat op welk label de woning heeft en hoe lang het label geldig is. Op de pagina's erachter (niet afgebeeld) staat een toelichting en aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken.
Waarom bestaat het energielabel?

Het energielabel voor woningen bestaat al sinds 2008 en is opgesteld volgens Europese richtlijnen. De Europese Unie wil consumenten stimuleren hun huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Het label geeft aan waar mogelijkheden zitten voor verbetering. Je gaat volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal bijvoorbeeld zo een letter omhoog als je spouwmuurisolatie of zonnepanelen neemt.

Een geldig energielabel aanvragen

Tot 2021 kon je eenvoudig online een geldig energielabel aanvragen bij de Rijksoverheid, bijvoorbeeld als je je huis had verduurzaamd of wilde verkopen. Zo'n label wordt ook wel een Vereenvoudigd Energielabel (VEL) genoemd. Dit energielabel blijft 10 jaar geldig. De uiterste geldigheidsdatum vind je op het label.

Op 1 januari 2021 is de regelgeving voor energielabels veranderd. Het nieuwe energielabel is nauwkeuriger en uitgebreider en bevat ook aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken. Dit energielabel vraag je aan door een afspraak te maken met een gediplomeerd energieadviseur. Die komt bij je thuis en checkt de energieprestaties van je woning aan de hand van 150 verschillende kenmerken, waaronder de afmetingen, soort isolatie en aanwezige installaties voor bijvoorbeeld verwarming en ventilatie. In het EP-register staan alle bedrijven, vakmensen en adviseurs die bevoegd zijn om een energielabel af te geven.

Meer weten?

Ben je van plan een woning te kopen met een laag of gemiddeld energielabel? Met energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of dubbel glas, breng je je stookkosten omlaag en maak je je woning aangenamer om in te wonen. Dit soort maatregelen kun je meefinancieren in je hypotheek. Je kunt tot 106% van de woningwaarde aan hypotheek krijgen als je investeert in energiebesparing.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.