tip

Zelf kijkers rondleiden op de NVM Open Huizen Dag

- leestijd
info In verband met het coronavirus heeft de NVM besloten de Open Huizen Dag op 28 maart niet door te laten gaan. De eerstvolgende NVM Open Huizen Dag is op zaterdag 3 oktober 2020.

10 praktijktips voor verkopers

Tijdens de NVM Open Huizen Dag heb jij als eigenaar een belangrijke rol. Want op deze dag zorg jij zelf voor de ronleiding van potentiële kopers. Hoe sta je kijkers zo goed mogelijk voorbereid te woord? Tien gouden tips.

 1. Wie is thuis en wie niet?
  Rust in huis is heel belangrijk. Dus kinderen en huisdieren kunnen misschien beter even bij de buren op bezoek. Zo raak jij niet afgeleid. En als je een groot huis hebt, is het best handig om bezichtigingen samen te doen. Dan doet de een de rondleidingen boven, terwijl de ander in de buurt van de deur blijft.
 2. Heet mensen welkom
  Geef mensen direct bij de deur een hand. Wees een gastheer of gastvrouw zoals je dat bent op een feestje thuis. Mensen komen sfeer proeven en die sfeer bepaal jij.
 3. Ga die gang uit!
  Zodra je die hand gegeven hebt: neem bezoekers direct mee uit de gang, want dat is vaak niet de beste plek van het huis. Neem ze juist mee naar de fijnste ruimte: de keuken, de woonkamer of bijvoorbeeld de tuin. Daar kun je even kletsen, terwijl ze rustig even je huis in zich kunnen opnemen.
 4. Houd een kleine pitch
  Bedenk van tevoren een klein verhaaltje over je huis. Vertel waarom jij er bent gaan wonen, wat je er zo fijn aan vindt en zorg dat je belangrijke details uit je hoofd kent: wanneer is het gebouwd, wanneer heeft er een verbouwing plaatsgevonden?
 5. Loop mee en geef ruimte
  Dit is een lastige. Aan de ene kant wil je met mensen meelopen door je huis, maar je wilt ze ook de ruimte geven om zelf te kijken en met elkaar te praten. Boven is vaak persoonlijker, leid daar persoonlijk rond. Beneden en in de tuin kun je mensen wat meer loslaten.
 6. Vertel met mate
  Het is leuk als je vertelt over je huis, maar je hoeft mensen niet te overspoelen met informatie. Je mag heus stiltes laten vallen, zodat mensen beter kunnen kijken en voelen.
 7. Lieg niet
  Als verkopende partij heb je een meldingsplicht. Je wilt (en mag) dus niet liegen over lekkende dakkapellen of bouwplannen van de buren. Geef zeker geen garanties. Houd het algemeen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Het is ons niet bekend…’ Of: ‘Alle kozijnen zijn twee jaar geleden vervangen, dus je mag ervan uitgaan dat…’ Weet je iets niet of aarzel je om iets te vermelden? Verwijs dan door naar je makelaar.
 8. Als je dat niet wilt, praat je niet over geld
  Veel mensen hebben een makelaar omdat ze de onderhandeling over zo veel geld niet zelf willen doen. Toch kan het gebeuren dat iemand met je wilt praten over je vraagprijs. Of er 30.000 euro af kan bijvoorbeeld, of je veel biedingen hebt gehad, wat je laagste prijs is. Ook hier geldt: zet die vragen door naar je makelaar.
 9. Koffie, thee of een glaasje
  Een kop koffie of thee is leuk. En ja, als een kijker aan het einde blijft plakken, is een glas wijn alleen maar gezellig. Laat mensen ook gerust ergens lekker zitten en laat ze ook even met rust. Geef ze de kans om te voelen hoe het is om in jouw huis te wonen.
 10. Neem alles met een korrel zout
  Wanneer je kijkers rondleidt, laten ze zelden het achterste van hun tong zien. Terwijl ze in jouw keuken beamen hoe mooi hij is, denken ze ondertussen misschien wel: alles moet er uit! Meestal zijn ze later, als de makelaar ze belt, een stuk eerlijker.

De tips van Mike Kudrya, makelaar bij Van Sonsbeeck makelaars

De NVM Open Huizen Dag: hét moment om te verkopen

Je verkoopt je huis natuurlijk het liefst zo snel mogelijk, voor de beste prijs. Maar wanneer is het een goed moment daarvoor? Twee keer per jaar, in het voor- en najaar, piekt het bezoek op funda dankzij de NVM Open Huizen Dag. Doe je ook mee op 28 maart?

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.