tip

Zelf kijkers rondleiden op de NVM Open Huizen Dag


10 praktijktips voor verkopers

Tijdens de NVM Open Huizen Dag heb jij als eigenaar een belangrijke rol. Want op deze dag zorg jij zelf voor de rondleiding van potentiële kopers. Hoe sta je kijkers zo goed mogelijk voorbereid te woord? Tien gouden tips.

 1. Wie is thuis en wie niet?
  Rust in huis is heel belangrijk. Dus kinderen en huisdieren kunnen misschien beter even bij de buren op bezoek. Zo raak jij niet afgeleid. En als je een groot huis hebt, is het best handig om bezichtigingen samen te doen. Dan doet de een de rondleidingen boven, terwijl de ander in de buurt van de deur blijft.
 2. Heet mensen welkom
  Begroet mensen direct bij de deur. Wees een gastheer of gastvrouw zoals je dat bent op een feestje thuis. Mensen komen sfeer proeven en die sfeer bepaal jij.
 3. Ga die gang uit!
  Zodra je elkaar begroet hebt: neem bezoekers direct mee uit de gang, want dat is vaak niet de beste plek van het huis. Neem ze juist mee naar de fijnste ruimte: de keuken, de woonkamer of bijvoorbeeld de tuin. Daar kun je even kletsen, terwijl ze rustig even je huis in zich kunnen opnemen.
 4. Houd een kleine pitch
  Wees enthousiast, maar niet te overdreven. Bedenk van tevoren een klein verhaaltje over je huis. Vertel waarom jij er bent gaan wonen, wat je er zo fijn aan vindt en zorg dat je belangrijke details uit je hoofd kent: wanneer is het gebouwd, wanneer heeft er een verbouwing plaatsgevonden?
 5. Loop mee en geef ruimte
  Dit is een lastige. Aan de ene kant wil je met mensen meelopen door je huis, maar je wilt ze ook de ruimte geven om zelf te kijken en met elkaar te praten. Boven is vaak persoonlijker, leid daar persoonlijk rond. Beneden en in de tuin kun je mensen wat meer loslaten.
 6. Vertel met mate
  Het is leuk als je vertelt over je huis, maar je hoeft mensen niet te overspoelen met informatie. Je mag heus stiltes laten vallen, zodat mensen beter kunnen kijken en voelen.
 7. Lieg niet
  Als verkopende partij heb je een meldingsplicht. Je wilt (en mag) dus niet liegen over lekkende dakkapellen of bouwplannen van de buren. Geef zeker geen garanties. Houd het algemeen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Het is ons niet bekend…’ Of: ‘Alle kozijnen zijn twee jaar geleden vervangen, dus je mag ervan uitgaan dat…’ Weet je iets niet of aarzel je om iets te vermelden? Verwijs dan door naar je makelaar.
 8. Als je dat niet wilt, praat je niet over geld
  Veel mensen hebben een makelaar omdat ze de onderhandeling over zo veel geld niet zelf willen doen. Toch kan het gebeuren dat iemand met je wilt praten over je vraagprijs. Of er 30.000 euro af kan bijvoorbeeld, of je veel biedingen hebt gehad, wat je laagste prijs is. Ook hier geldt: zet die vragen door naar je makelaar.
 9. Koffie, thee of een glaasje
  Een kop koffie of thee is leuk. En ja, als een kijker aan het einde blijft plakken, is een glas wijn alleen maar gezellig. Laat mensen ook gerust ergens lekker zitten en laat ze ook even met rust. Geef ze de kans om te voelen hoe het is om in jouw huis te wonen. Blijf wel in de buurt: mochten ze vragen hebben, dan kun je ze altijd snel beantwoorden.
 10. Noteer gegevens van kijkers
  Stelt een kijker lastige of financiële vragen, dan kun je je makelaar ook vragen om nog even contact met die persoon op te nemen. Vergeet dus niet om de contactgegevens van kijkers te noteren.
Meedoen met de NVM Open Huizen Dag

Wil je meedoen aan de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 30 september? Geef dit dan aan bij je makelaar. Op funda wordt dan een blauw 'NVM Open Huizen Dag-label bij jouw huis geplaatst.