De Meelfabriek

Leiden Bouw gestart
Van € 680.000 tot € 1.445.000 v.o.n.

Uitgelichte kenmerken

  • Aantal huizen 36 (6 beschikbaar)
  • Wonen 100 tot 225 m²
  • Aantal kamers 3 tot 5

Project De Meelfabriek

Project De Meelfabriek
De Meelfabriek is een uniek herbestemmingsproject in Leiden. De oude gebouwen, veelal rijksmonumenten, worden nieuw leven ingeblazen en nieuwe gebouwen worden toegevoegd. Met een mix van wonen, werken en recreëren ontstaat een nieuwe levendige ontmoetingsplaats in de stad.

In dit bijzondere project zijn circa 45 appartementen te koop verdeeld over het ‘Meelpakhuis’ en de ‘Silotoren’. De appartementen in deze 2e fase - tevens laatste fase - variëren van € 250.000 euro tot € 1.595.000 euro (v.o.n.). INCLUSIEF 10 JAAR ENERGIE!

GROOTS HERBESTEMMINGSPROJECT MET OOG VOOR DETAIL
Met een vloeroppervlak van 55.000 vierkante meter is De Meelfabriek een omvangrijk herbestemmingsproject. Met lofts, appartementen en studentenwoningen, een hotel, een restaurant, sport en wellness, kantoren, winkels en ruimte voor kunst en cultuur. Geen doorsnee bedrijven, ketens of standaard insteek hierbij, maar onderscheidende creatieve concepten in hoogwaardige architectuur.

Het complex zal diverse faciliteiten huisvesten die het leven kwaliteit geven, onder meer:
- Wellness centre, inclusief een 17,5 meter lang zwembad, beauty, sauna, etc.
- Kunst & cultuur is door het hele complex verweven, met het hoogtepunt in het Ketelhuis dat speciaal wordt ingericht voor ontvangsten, tentoonstellingen, presentaties, etc.
- Hotel, skybar, restaurant van topklasse, cultureel café en veganistische lunchroom.
- Winkel, atelier-, workshopruimtes, open workspaces en kantoorruimtes.
- Meelfabriek Tuin naar ontwerp van vermaarde tuinarchitect Piet Oudolf.

VOORUITSTREVEND IN DUURZAAMHEID
De Meelfabriek staat te boek als schoolvoorbeeld van innovatieve gebiedsontwikkeling met respect voor monumentaal erfgoed en grote aandacht voor duurzaamheid. Met de aankoop van een appartement in Meelpakhuis en Silotoren kiest u voor een project waarbij enkel gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen. Er wordt gewerkt met bodembronnen, warmte-koude-opslag, warmtepomptechniek en zonnecollectoren die voorzien in de energie behoeften. De panden zijn volledig gasloos. Maar duurzaamheid gaat verder dan dit. Hergebruik van panden is in de basis al duurzamer dan nieuwbouw. Daar waar mogelijk behouden we de panden, daar waar gesloopt wordt voeren we dit af voor hergebruik elders. Bij de inrichting kiezen we voor kwaliteitsmaterialen zoals tripleglas voor energiebesparing, lage temperatuurverwarming, passieve vloerkoeling voor in de zomer, ledverlichting, warmte terugwinning uit ventilatielucht, etc. Daarnaast wordt elektrisch rijden gestimuleerd door het aanbod van laadpalen voor alle bewoners en bezoekers. En worden alternatieve vervoersoplossingen gezocht en gestimuleerd. In alle lagen van het project zoeken we continue naar de juiste invulling en daarbij blijven we openstaan voor nieuwe ontwikkelingen.

Er gaan grote investeringen gemoeid bij het kiezen voor duurzame alternatieven. De Meelfabriek is overtuigt dat de investeringen het waard zijn voor zowel de gebruikers als het milieu. Om deze overtuiging kracht bij te zetten, initiëren we een spraakmakende actie: alle kopers van appartementen in het Meelpakhuis en de Siloltoren krijgen 10 jaar energie bij hun koopovereenkomst.

Ontwikkelaar en eigenaar van De Meelfabriek, Ab van der Wiel licht toe: ‘We investeren per appartement circa 20% van de bouwsom in verduurzamingsmaatregelen. Een flinke kostenpost, echter voor ons als ontwikkelaar van De Meelfabriek een vanzelfsprekendheid. Als je monumenten wilt transformeren naar panden die toekomstgericht zijn, dan zijn duurzaamheidskeuzen een must. Dit levert enorme voordelen op voor de gebruiker op de lange termijn. Ondanks de vele aandacht hiervoor in de huidige media, is de uitvoering toch nog lastig. Banken stimuleren verduurzaming middels hypotheekregelingen slechts ten delen. Als je het goed wilt aanpakken, is dit zeker niet voldoende. Om de consument te verleiden tot het doen van hoge investeringen, moet het duidelijk zijn wat dit oplevert. In het geval van De Meelfabriek hebben wij al gekozen voor de hoge investeringen. En omdat de koper daarmee dus ook hiervoor kiest bij aankoop van zijn of haar appartement – onbewust dan wel bewust – willen we deze keuze belonen.’

ARCHITECTUUR VAN WERELDFORMAAT
De eerste plannen werden geschetst door de befaamde architect Peter Zumthor waarmee de overheden overtuigd werden van de kwaliteit van deze herbestemming.

De Nederlandse architect Bart Akkerhuis werkt met zijn team van de in Parijs gevestigde Studio Akkerhuis inmiddels al vijf jaar aan het ontwerp en de uitvoering van het Meelfabriek-project. De plannen van Studio Akkerhuis laten zien dat De Meelfabriek een bijzondere plek gaat worden. Het historische karakter van de gebouwen blijft behouden, terwijl op verschillende plaatsen met heldere architectonische ingrepen bestaande en nieuwe gebouwen een eigen identiteit krijgen én op unieke wijze worden geïntegreerd.

Het plan van Akkerhuis voor De Meelfabriek oogst wereldwijd erkenning met de benoeming tot finalist van World Architecture Festival 2019

OMGEVING DE MEELFABRIEK: LEIDEN EN OMSTREKEN
De Meelfabriek ligt binnen de Singels van Leiden en in de groene ring van het Singelpark. Per boot de stad in, wandelend of fietsend is ideaal. De 3-laags ondergrondse parkeergarage biedt ruimte aan bezoekers en bewoners. Een deelauto biedt alternatieven daar waar nodig en met een hoge dekkingsgraad van laadpalen stimuleert De Meelfabriek elektrisch rijden.

Leiden is bekend om haar rijke geschiedenis. Leiden heeft de oudste universiteit van Nederland, een grote historische binnenstad met grachten en vele monumentale hofjes, molens, kerken en stadspoorten en veertien musea. Het is bovendien een levendige stad met een rijk cultureel aanbod aan feesten en festivals. Ook op het gebied van muziek, dans en theater en winkels heeft u volop keus.

VERKOOP IS GESTART

Foto's

360° foto's en video

Planning

Projectfase: bouw gestart
Nu
Start verkoop september 2019
Start bouw oktober 2020
Verwachte oplevering juni 2023

Woningtypen

Van de 36 huizen in dit project zijn er nog 6 beschikbaar

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

De Meelfabriek

Van € 680.000 tot € 1.445.000 v.o.n.