Gluren, dromen, zoeken

Bekijk de documentaire


Al twintig jaar is funda de hobby van heel Nederland. Honderdduizenden mensen vinden dagelijks hun weg naar het platform. Ter ere van het twintigjarig jubileum van funda duikt de documentaire 'Gluren, dromen, zoeken' in de wereld van deze fans en gebruikers.

Maker Suzanne Blonk over de documentaire

Waarom wilde je graag een documentaire over funda maken?
‘Funda is natuurlijk een fenomeen. Ik ken heel veel mensen die er dagelijks op kijken, terwijl die al lang een huis hebben gevonden. Juist die dubbele functie van funda maakt het interessant: aan de ene kant is het een hulpmiddel om een huis te kopen en verkopen, maar aan de andere kant is het puur amusement. Niks leukers toch dan ‘legaal’ bij mensen naar binnen kijken?’

Je hebt ervaring in televisie maken en runt nu vijftien jaar je eigen productiebedrijf Blonkfilm. Hoe zie jij eerder werk terug in deze documentaire?

‘Ik heb jarenlang bij AT5 gewerkt en daar maakte ik allerlei programma’s. Documentair, maar ook Man-bijt-hond-achtig. Er was zelfs een rubriek in het programma Kort Amsterdams genaamd Kent u de buren, waarbij we aanbelden bij willekeurige mensen om te kijken of ze hun buren kenden. Dat gaf vaak een mooi inkijkje in hoe de mensen woonden en hoe de buurt is. Dat spontane komt ook terug in deze documentaire voor funda. De mensen die ik interview heb ik allemaal niet voorgesproken, we zijn zonder voorbereiding naar hen toegegaan om een echt gesprek te voeren. Dat herken ik heel erg van mijn televisiewerk, dat was ook altijd op de bonnefooi. Ik ben ervan overtuigd dat in ieder mens een verhaal zit.’

Suzanne Blonk - funda 20 jaar

Suzanne Blonk
Maker van Gluren, dromen, zoeken

De favoriete fragmenten van Suzanne Blonk

Ramen lappen zonder hoogtevrees, wonen in een kerk en jeugdsentiment in een woning waar de tijd heeft stilgestaan.

funda 20 jaar

Funda 20 jaar

Dit jaar viert funda het twintigjarig jubileum. Een unieke leeftijd voor een techbedrijf dat in twintig jaar tijd diepgeworteld is geraakt in de Nederlandse samenleving. Als platform dat vraag en aanbod verbindt voor woningzoekers en -verkopers, maar ook als platform dat een andere behoefte van velen vervult: gluren bij de buren. Zo is funda naast het grootste vastgoedplatform van Nederland uitgegroeid tot de hobby van heel Nederland.