Nieuws

Advertentieplicht energielabel per 1 januari 2022

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Mogelijk hoge boetes voor uw verkoper

Huiseigenaren zijn verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van de woning een geldig (definitief) energielabel te overhandigen. Per 1 januari 2022 kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ook handhaven op de advertentieverplichting wanneer er nog geen definitief energielabel is afgegeven voor de woning. Dat kan verkopers die daar niet aan voldoen een forse boete opleveren.

Wanneer huiseigenaren een advertentie (laten) plaatsen waarin ze hun woning te koop of te huur aanbieden, moet vanaf het nieuwe jaar in die advertentie gemeld worden wat het definitieve energielabel van dat object is. In de meeste gevallen bent u degene die dit soort advertenties voor uw opdrachtgever regelt. Belangrijk dus dat u uw klanten goed informeert.

Aanmelden met definitief label

We raden u aan uw verkoper te adviseren al in het begin van het verkoopproces een definitief energielabel aan te vragen. In ieder geval vóórdat de woning op funda geplaatst wordt. Daarmee voorkomt u dat de verkoper aangeschreven of beboet wordt door de ILT. Per 1 januari kunnen deze boetes voor natuurlijke personen oplopen tot 435 euro, per woning zonder energielabel. Is uw klant een bedrijf? Dan bedraagt de boete 870 euro.

Doordat zoekers kunnen filteren op definitieve energielabels krijgen ze geen objecten te zien met een voorlopig label

Vooralsnog blijft het mogelijk om ook woningen zonder definitief energielabel aan te melden op funda. Maar let op: doordat zoekers kunnen filteren op definitieve labels krijgen ze soms geen objecten te zien met een voorlopig label. Zo loopt u potentieel een grote groep zoekers voor het object mis. Nog meer reden om uw verkoper een definitief label te laten regelen dus.

Meer weten over het energielabel op funda?

Bekijk veelgestelde vragen

Meer nieuwsberichten